NS-könyvajánló: kötet a SOSZ 33 éves történetéről

Vágólapra másolva!
2023.08.31. 16:19
null
Bemutatták a „SOSZ – Szöul utántól Párizs előttig” című könyvet (Fotók: Földi Imre)
A rendszerváltoztatás hajnalán tizenkét nagyegyesület összefogott, hogy a változó politikai és gazdasági viszonyok közepette együtt képviseljék érdekeiket. Így jött létre 1989. szeptember 8-án a Sportegyesületek Országos Szövetsége (SOSZ), amelynek élére Kiss Imrét választották meg. A Csepel SC korábbi elnöke állt elő az ötlettel 2019-ben, hogy érdemes lenne kötetbe gyűjteni a SOSZ történetét. A munka el is indult, és csütörtökön a Magyar Olimpiai Bizottság székházában bemutatták a 33 éves szövetségről szóló kötetet: 330 nappal a 33. nyári játékok nyitánya előtt.

A „SOSZ – Szöul utántól Párizs előttig” című könyv 244 oldalon foglalja össze a szövetséggel kapcsolatos visszaemlékezéseket, interjúkat, statisztikákat; az írott anyagot gazdag képgyűjtemény teszi teljessé. A kezdés nehézségeiről az alapító elnök Kiss Imre mellett Schmitt Pál beszélt a sajtótájékoztatón, akinek a Magyar Olimpiai Bizottság elnökeként elperelhetetlen érdemei vannak abban, hogy a kilencvenes évek gazdasági gondjai közepette fennmaradt a sportegyesületek működőképessége. Gyulay Zsolt, a MOB hivatalban lévő elnöke hangsúlyozta, a jövő évi párizsi eredményeket a klubokban zajló munka alapozza meg. Immár félszáz kvótával rendelkezik a magyar csapat; a kétszeres olimpiai bajnok sportvezető elárulta, tíz arany az álma 2024-re. A sikerekhez nélkülözhetetlen a stabil anyagi háttér; a Nemzeti Sportügynökség sportszakmai és sportstratégiai vezérigazgató-helyettese, Baji Balázs megerősítette, a sporttársadalom számíthat az állam támogatására.

Balról: S. Tóth János, Schmitt Pál, Deutsch Tamás, Kiss Imre, Gyulay Zsolt és Baji Balázs
Balról: S. Tóth János, Schmitt Pál, Deutsch Tamás, Kiss Imre, Gyulay Zsolt és Baji Balázs

Deutsch Tamás elmondta, az 500 példányban megjelenő kiadványt környezetbarát, újrahasznosított papírra nyomtatták, s a tartalma digitálisan is elérhető lesz. A SOSZ elnöke köszönetet mondott a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) Nagy Béla Programjának, amely támogatta a könyv megjelenését.

Az eseményen szerkesztőként, szerzőként és moderátorként részt vett lapunk vezető szerkesztője, az MSÚSZ elnökségi tagja, S. Tóth János is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik