Vívó-vb: Szilágyi Áron kikapott az elődöntőben, bronzérmes

Vágólapra másolva!
2023.07.25. 17:43
null
Szilágyi Áron nem tud örülni ennek a bronzéremnek (Fotó: MTI/Illyés Tibor)
Szilágyi Áron 15:13-ra kikapott Eli Dershwitztől a Milánóban zajló vívó-világbajnokság férfi kard egyéni versenyszámának keddi elődöntőjében, így bronzéremmel zárja a viadalt. Az amerikai kardozó végül meg is nyerte a világbajnokságot.

 

SEMMI IZGALOM nem volt az emberben a nap folyamán – már persze akkor, amikor Szilágyi Áront szólították a pástra, hiszen a többiek miatt azért sokszor éreztünk hasonlót: kedden a férfi kardozók és a női párbajtőrözők főtáblás viadalával megkezdődtek az érmes küzdelmek a milánói világbajnokságon.

És mi már rögvest az első ilyen nap után fel tudunk mutatni egy érmet (és egy hatodik helyet)!

Más kérdés, hogy – tegyük szívünkre a kezünket – valójában kesergünk emiatt az érem miatt.

Mert bronz, s nem arany.

És mert olyan „simán” lehetett volna ebből a bronzból arany...

Kedden a milánói vb helyszínén elhangzott a mondat: „Na, eddig az olimpiák kapcsán mondogatták, hogy Áron specialista, úgy tűnik, ezt megállapíthatjuk a vébéket illetően is.”

Szilágyi Áron hosszú évekig üldözte egyéniben a vb-aranyat, aztán tavaly összejött: Kairóból végre hazahozta az egyéni vb-címet.

És ahogyan vívott kedden Milánóban, Olaszországból is „aranyosan” térhetett volna haza.

Még akkor is így gondoltuk, amikor az amerikai Eli Dershwitz elleni elődöntőben 10:4-re vezetett.

Egy cseppnyi izgalom sem volt bennünk.

Aztán az örömjáték elkezdett drámai fordulatokat ölteni...

„Az ellenfelem más ritmusban és sokkal agresszívabban jött, mint előtte, én meg nem tudtam erre reagálni: volt egy-két határozatlan mozdulatom is, amelyből nem tudtam kiszabadítani a kardomat, ő pedig talált, ahogy nyomta előre a sajátját.”

A lelátókon még ekkor sem hittük, hogy baj lehet.

Hogy nem látjuk ismét világbajnoki döntőt vívni Szilágyi Áront.

„Én is azt éreztem, kezemben van ez az asszó, hiszen sokáig bármihez nyúltam, az jó volt.”

Való igaz: Szilágyi olyan tusokat adott, hogy azt újfent élmény volt nézni, az amerikai vele szemben néha csak nézett értetlenül – mi meg lassan-lassan elkezdtünk számolni, hány találat kell a 15-ig.

Mert tényleg nem volt bennünk fikarcnyi idegesség sem.

„Elment az önbizalmam, amikor utolért az ellenfelem. Addig én irányítottam, de Dershwitz mégis talált kapaszkodót, amelyből tudott építkezni, én meg elfelejtettem, mit kellene csinálni...”

Ebben a nehéz lélektani helyzetben értünk el 13:13-ig.

Dershwitz talált – Szilágyi szerint meg ő talált.

A zsűri értekezett, és ítéletet hozott: az amerikaié a tus.

„13:13-nál volt egy akció, amit nem úgy éreztem, hogy nálam lenne a találat, de mert a zsűri így ítélt, biztosan így is volt. Úgy érzem, ezen múlt, ha ott én találok, aztán már befejeztem volna az asszót.”

Ehelyett az amerikai zárta le (utóbb a döntőt is megnyerte a grúz Szandro Bazadze ellen), Szilágyi meg a tavalyi arany után bronzérmet szerzett a világbajnokságon.

Mosoly nélkül vitte a szállodába klasszisunk ezt a bronzot...

„MINDKÉT VERESÉG FÁJÓ”
BOCZKÓ Gábor szövetségi kapitány: – Mindkét vereség fájó, Kun Annáé és Szilágyi Ároné is – megnyert asszó volt mindkettő. De még a legnagyobbaknál is előfordul, hogy jön egy „black out”, utólag ilyenkor az ember önmagát sem érti. Áron nem tudott reagálni az ellenfelére. Anna is közel járt az éremhez, hátrányból fordított, mégsem nyert. Bosszantó – két éremről tudnánk beszélni, meg egy Szilágyi-döntőről, így kicsit keserédes a nap vége... Áron miatt mindenképpen: annyira magabiztosan menetelt előre a nap folyamán, egyáltalán nem volt benne a pakliban, hogy meginog a végén.
VILÁGBAJNOKSÁG, MILÁNÓ
Kard. Férfiak. Egyéni. A 32 közé jutásért:
Szilágyi–B. Bazadze (grúz) 15:4, Szatmári–Nitu (román) 15:10, Decsi T.–Rahbari (iráni) 15:9, Cidu (román)–Gémesi Cs. 15:14. A 16 közé jutásért: Szilágyi–Ajmuratov (üzbég) 15:4, Decsi T.–Szatmári 15:12. Nyolcaddöntő: Szilágyi–Curatoli (olasz) 15:12, El-Szisszi (egyiptomi)–Decsi T. 15:13. Negyeddöntő: Szilágyi–Hryciuk (lengyel) 15:8. Elődöntő: Dershwitz–Szilágyi 15:13. Döntő: Dershwitz–Sz. Bazadze (grúz) 15:6
Végeredmény. Világbajnok: Eli Dershwitz (Egyesült Államok), 2. Szandro Bazadze (Grúzia), 3. Szilágyi Áron (Magyarország, klub: Vasas SC, edző: Decsi András) és Ziad El-Szisszi (Egyiptom), ...14. Decsi Tamás (Magyarország), ...18. Szatmári András (Magyarország), ...36. Gémesi Csanád (Magyarország)
Párbajtőr. Nők. Egyéni. A 32 közé jutásért: Kun–Baba (japán) 15:10, Büki–Kuusk (észt) 15:10, Csu Ming-je (kínai)–Muhari 11:10. A 16 közé jutásért: Kun–Kirpu (észt) 15:13, Kong Vivian (hongkongi)–Büki 15:3. Nyolcaddöntő: Kun–Cebula (amerikai) 15:7. Negyeddöntő: Candassamy (francia)–Kun 14:13. Döntő: Candassamy–Santuccio (olasz) 15:12
Végeredmény. Vb: Marie-Florence Candassamy (Franciaország), 2. Alberta Santuccio (Olaszország), 3. Mara Navarria (Olaszország) és Szun Ji-ven (Kína), ...6. Kun Anna (Magyarország), ...23. Büki Lili (Magyarország), ...54. Muhari Eszter (Magyarország), ...78. Wimmer Dorina (Magyarország)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik