Vívó-vb: nem jutott negyeddöntőbe a női párbajtőrcsapat

Vágólapra másolva!
2023.07.27. 15:48
null
Ez nem a magyar női párbajtőrvívók napja volt (Fotó: Facebook/TSC1910)
Nem sikerült a legjobb nyolc közé bejutnia a magyar női párbajtőrcsapatnak a milánói vívó-világbajnokságon, ezzel nehéz helyzetbe került az olimpiai kvalifikációt illetően.

 

A Kun Anna, Muhari Eszter, Büki Lili, Wimmer Dorina összeállítású együttes a 32 között nagy különbséggel verte a venezuelaiakat, a nyolcaddöntőben viszont, az ötkarikás kvótaszerzés szempontjából fontos mérkőzésen kikapott az ukránoktól.

A magyarok végig hátrányban vívtak, de minden igyekezetükkel azon voltak, hogy ne engedjék nagyon távolra az ellenfelet. Ez az első két körben sikerült, a hatodik pár után 13:18 volt az állás, és az öttusos hátrány behozhatónak tűnt. Ehhez azonban komoly fordulatnak kellett volna bekövetkeznie, mert az addig látottak alapján az ukránok koncentráltabban és pontosabban vívtak, a mérkőzés az ő elképzelésük szerint alakult. A remélt változás nem következett be, további három vereség jött, így jelentősre nőtt a különbség.

A 9-16. helyért rendezett szakaszban a magyarok pár tussal gyakorlatilag végig vezetve legyőzték a japánokat, majd az első két asszó megnyerése után hét szűk vereséget szenvedve öt találattal kikaptak az amerikaiaktól, végül simán nyertek a kínaiak ellen.

„Nem vívtunk jól az ukránok ellen. Nagyon hosszú úton indultunk el az utolsó versenyektől kezdve az edzőtáborokon át. Aztán jött az Európa-bajnokság, meg az Európa Játékok, meg aztán két nap egyéni verseny. Nagyon fiatal csapat a miénk, talán az ukránok rutinosabbak voltak” – összegzett az MTI kérésére Somfai Péter, a női párbajtőrözők vezetőedzője.

Emlékeztetett rá, hogy idén most vívtak velük negyedszer, kétszer nyertek ellenük, az előző alkalommal pedig kikaptak tőlük.

„Most abszolút jobbak voltak, amiket mi elhibáztunk lehetőségeket, azokból ők jobban tudtak élni. Az ő versenyzőik nem indultak egyéniben, főleg erre a csapatversenyre készültek föl.”

Megemlítette, hogy nagyon fiatal a magyar csapat, Büki Lilinek a második, Wimmer Dorinának ez az első világbajnoksága, de így is előrelépés a 11. hely, mert tavaly tizenötödikek lettek.

A vb az egyéves olimpiai kvalifikációs időszak legfontosabb versenye, az itt elért eredmény, illetve az azért járó pontszám - egy világkupához képest csapatban kétszeres szorzóval - mindenképpen benne lesz majd az összesítésben. A júniusi Európa Játékok keretében rendezett Európa-bajnokságon ezüstérmes magyar együttesnek jól jött volna a legjobb nyolc közé kerülés.

Somfai Péter azt mondta, meg kell majd nézni, hogy a negyeddöntős csapatok közül pénteken melyik, hol végez. Izraelt és Svájcot e tekintetben külön kiemelte.

„Az Európa Játékokon elért ezüstérmünk azért egy nagyon jó eredmény. A saját dolgunkat eléggé megkönnyíthettük volna azzal, ha most nyolcban vagyunk, de az olimpiai kvalifikációs reményeink abszolút nem szálltak el. Nagyon kemény szezonnak nézünk most elébe – mondta, majd célként azt fogalmazta meg, hogy az európai csapatok között a negyedik helyre kell bejönniük a kvótaszerzéshez. – Olyan bravúrokat kell végrehajtanunk, mint amilyet az Európa Játékokon. Azt a szintet kell hoznunk, amit ott mutattunk, márpedig láttuk, hogy ezt meg tudjuk csinálni, csak stabilizálni kell, hogy ezt versenyről versenyre tudjuk hozni.”

A legjobb nyolc csapat küzdelmeit pénteken rendezik.

VÍVÁS
Világbajnokság, Milánó
NŐI PÁRBAJTŐR
A 32 között
Magyarország–Venezuela 41:25
A 16 között
Ukrajna–Magyarország 45:28
A 9-16. helyért
Magyarország–Japán 45:42
A 9-12. helyért
Egyesült Államok–Magyarország 45:40
A 11. helyért
Magyarország–Kína 45:35

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik