Vívó-vb: Koch Máté már biztosan érmes férfi párbajtőrben

Vágólapra másolva!
2023.07.26. 18:11
null
Koch Máté másodjára vívott honfitárs ellen, korábban Andrásfi Tibort győzte le (Fotó: MTI)
Koch Máté luxemburgi, Siklósi Gergely pedig kolumbiai ellenfelét legyőzve került a legjobb nyolc közé a milánói, olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon a férfi párbajtőrözők között. A két magyar versenyző egymással küzdött meg a negyeddöntőben, a mérkőzést pedig Koch nyerte 15:12-re, így már biztosan érmes a párbajtőrözők között. 

NEGYEDDÖNTŐ

Igazán passzívan indult Siklósi és Koch negyeddöntője, több mint egy percen keresztül egyikük sem támadta a másikat. Siklósi folyamatosan próbálta kiszorítani Kochot, akit ez nem zavart meg, az első két tus az övé lett.

Siklósi megrázta magát és sorozatban négy tussal előnybe került, de Koch zárkózni tudott, együttes találatok mellett kétszer megszúrta ellenfelét, így ismét döntetlen volt az állás 6:6-nál.

A világranglistán harmadik Siklósi folytatta Koch beszorítását, aki azonban ismét jól védekezett és ismét kettővel vezetett 11:9. Siklósi újra egyenlített, de Koch remekül vívott a hajrában és sorozatban három tust vitt be, így 15:12-re nyert, és bejutott a legjobb négy közé. Koch Máté örömében sírva fakadt, Siklósi átölelte őt, mondott neki valamit és másodpercekig úgy maradtak a pást közepén, miközben a lelátóról is érkeztek a magyar küldöttség tagjai, akik közül a megható jelenettől ugyancsak többen könnyeikkel küszködtek.

Siklósi nem sokkal később több nyilatkozatában is elmondta, hogy magas színvonalú mérkőzést vívtak egymással, a most jobb formában lévő vívó győzött.

„Ma jobb volt a Máté, ezt el kell ismerni, az utolsó edzésen is megvert. Próbáltam megoldani minden formában, egy nagyon színvonalas asszónk volt. Én azt gondolom, hogy ha valaki egy fair mérkőzésen le tudja győzni a másikat, akkor megérdemli” – mondta, majd hozzátette: a győzelem nem minden, ezért mondta be a kolumbiai ellenfele ellen az egyik neki megadott tust, hogy nem volt az, mert nem akar csalással nyerni.

Kiemelte, hogy Koch Máté nem alkalmazta ellene azokat az elbizonytalanításra irányuló eszközöket, amelyeket másokkal szemben azért elő szokott venni.

„Olyan gyönyörűen viselkedett, pedig ő a mezőnyben szokott reklamálni, de ellenem semmi nem volt. Le a kalappal, hogy így meg tudott verni. Azért majd a jövőben igyekszem én őt megverni” – folytatta.

Koch az elődöntőben a kazah Ruszlan Kurbanovval találkozik.

NYOLCADDÖNTŐK

A világranglistán harmadik Siklósi brit és holland ellenfél legyőzése után a kolumbiai John Edison Rodrigueszel mérkőzött. A még nála is látványosan magasabb, két méter fölötti dél-amerikai vívó egyáltalán nem érezte a tempót, Siklósi előnybe került, majd a 3:1-nél videózás után megadott tust nem kérte, jelezte, hogy földet szúrt. A kolumbiai csapat tapssal köszönte meg a gesztust. Ezt követően magyar parádé következett, a 2019-ben világbajnok párbajtőröző, 9:1-nél kapta a második tust, végül pedig 14:5-re győzött.

A nemzetközi szövetség rangsorában 12. Koch svéd vívó, illetve Andrásfi Tibor búcsúztatását követően Flavio Giannottéval csapott össze. Szívós munkával, pontos szúrásokkal, finom tusokkal jelentős előnyt alakított ki, de nemcsak látványos akcióival, hanem különleges stílusával is „sokkolta” luxemburgi ellenfelét. A második három perc vége felé, amikor már 10:4-re vezetett, furcsa karmozdulatokat tett, szokatlanul mozgott a páston, le-föl, előre-hátra és oldalra is. Egy idő után Giannotte is átvette ezt, egy alkalommal a két vívó összeérintette párbajtőre végét, és pár másodpercig úgy tartotta. Aztán a szünet után Koch megint jó ütemben indította támadásait, még akkor is ért el együttes találatot, amikor elsőre mellé szúrt. Az utolsó tust pedig olyan gyorsan adta, hogy arra már ellenfele is csak bólintani tudott.

VÍVÁS
VILÁGBAJNOKSÁG
A 16 KÖZÖTT
Siklósi Gergely–John Edison Rodríguez (kolumbiai) 14:5
Koch Máté–Flavio Giannotte (luxemburgi) 15:8

NEGYEDDÖNTŐ
Siklósi Gergely–Koch Máté 12:15

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik