Vívó-vb: a legjobb nyolc közé jutott a magyar női kardcsapat

Vágólapra másolva!
2023.07.29. 11:47
null
Szűcs Luca, Márton Anna, Battai Sugár Katinka és Pusztai Liza (Fotó: MTI/Illyés Tibor)
A lengyelek 45:39-es legyőzésével negyeddöntőbe jutott a magyar női kardcsapat a milánói olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon.

A Márton Anna, Pusztai Liza, Battai Sugár, Szűcs Luca alkotta válogatott kiemeltként a 16 között lépett először pástra. A lengyelek elleni mérkőzés döntött arról, hogy a legjobb nyolc között folytathatja-e vasárnap a magyar együttes a szereplését, vagy szombaton további három ütközetet kell megvívnia a 9–16. helyért zajló szakaszban.

A tavaly világbajnok csapatban ezúttal már ott volt a tokiói olimpián sérült térddel negyedik, műtétek, hosszú rehabilitáció és szülés után idén januárban visszatért Márton Anna. A nyolcaddöntő nem kezdődött jól, az első asszóban négytusos hátrányba került a magyar csapat, de már a másodikban sikerült fordítani Szűcs Lucának köszönhetően. A negyedik párharc aztán éppen neki nem sikerült jól - Márton Anna állt be a helyére -, de a folytatásban már végig a magyaroknál volt az előny.

Battai plusz ötös, Márton plusz kettes, Szűcs mínusz egyes mutatóval fejezte be asszóit, Pusztai pedig ugyanannyi találatot adott, mint amennyit kapott.

A magyarok vasárnap délelőtt a görögökkel vívnak az elődöntőért.

Az ukrán csapatban az egyéni verseny során kapott fekete lapja és az ezzel járó kizárás ellenére ott lehetett az egyéniben négyszeres világbajnok Olga Harlan. A szabályok szerint az egész versenyre vonatkozó fegyelmi büntetést - melyet azért kapott, mert nem volt hajlandó kezet fogni orosz ellenfelével, akit a páston legyőzött - a nemzetközi szövetség (FIE) vezető testülete, a bureau felfüggesztette. A FIE a közleményében jelezte, hogy a szabályoknak megfelelő döntés született az eset után, de aztán egyeztettek Harlannal és konzultáltak Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB) és az olimpia eszmeiségének figyelembe vételével a büntetés felfüggesztése mellett foglaltak állást.

„Ez az érzékenységről és a megértésről szóló üzenet is egyben a tagjainknak és a sportszövetségeknek egy olyan helyzetben, amelyben a világ óriási kihívásokkal néz szembe” – fogalmazott Emmanuel Kaciadakisz, a FIE ideiglenes elnöke.

A NOB eközben arról biztosította Harlant, hogy jövőre mindenképpen helye lesz a párizsi olimpián.

Thomas Bach elnök az ukrán kardozónak címzett levelében úgy fogalmazott, hogy "egyedülálló kivételt" tesz és extra helyet biztosít neki, hogy Párizsban versenyezhessen, amennyiben egyébként lemaradna a játékokról.

Vívásban a világbajnokság az egyéves kvalifikációs időszak legfontosabb versenye.

A női kard csapatversenyben az ukránok bejutottak a legjobb nyolc közé.

VÍVÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, MILÁNÓ
NŐI KARD, CSAPATVERSENY
NYOLCADDÖNTŐ

Magyarország–Lengyelország 45:39

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik