Tusványos 2023: Az atlétikai vébét láthatják az M4-en a külhoni magyarok is – Székely Dávid

Vágólapra másolva!
2023.07.19. 14:53
null
S. Tóth János, Székely Dávid és Kádár Zoltán (Fotó: Mravik Gusztáv)
A sportesemények közvetítési jogaiért zajló harc élesebb, mint valaha, az MTVA és a magyar kormány mindent megtesz azért, hogy minél több magyar vonatkozású sportesemény legyen elérhető a határon túli magyarok számára is.

„Magyar sport magyarul – Külhoni sportközvetítések: akadályok és lehetőségek” címmel tartottak pódiumbeszélgetést szerdán a Tusványoson, a Buzánszky Jenő Sportteraszon, a Szerencsejáték Zrt. és a Nemzeti Sport közös sátrában. A lapunk szerkesztője, S. Tóth János által moderált diskurzuson Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója és Kádár Zoltán, a Marosvásárhelyi Rádió riportere vett részt.

S. Tóth János azzal a felütéssel kezdte a beszélgetést, hogy a Ferencváros–Klaksvík Bajnokok Ligája-selejtező szerda esti visszavágóját is problémás nézni Erdélyben, ahol az M4 Sport honlapjának élő műsorai nem mind nézhetők, mivel „külföldön” kódolva vannak az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szervezésében zajló BL-meccsek.

Megerősítem, hogy ma a határon túli, kábeles előfizetéssel rendelkező szurkolók nézhetik a Fradi BL-selejtezőjét. Ugyanakkor az UEFA minden országban megversenyezteti a közvetítési jogokat, és általában nem engedélyezi, hogy azokat más ország kábeles előfizetői is foghassák – adott magyarázatot Székely Dávid. – A magyar kormány és az MTVA nagyon sokat dolgozik azért, hogy a külhoni magyarok nézhessék a magyar vonatkozású sporteseményeket az M4 Sporton és az m4sport.hu-n. Vannak már szép eredményeink, a magyarok olimpiai szereplését vagy a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzéseit is láthatják már a határon túli magyar szurkolók, de sok sportágban vagy sportesemény kapcsán nincs erre lehetőség.”

Tehát a Vasfüggönyt könnyebb volt ledönteni, mint a geoblockot...” – összegzett humorosan a moderátor.

Kádár Zoltán elmondta, hogy ez örökzöld téma, ők is rendkívül nehezen tudják megértetni az erdélyi hallgatóikkal, miért nincs sok esetben lehetőség a jogdíjak miatt magyarul magyar sporteseményeket nézni – ugyanakkor sugallta azt is, vannak kiskapuk, amelyek révén hozzá lehet jutni ezekhez a kódolt adásokhoz is.

Digitális ittlét és digitális állampolgárság” – a jövőben ez lehet a kiút a jelenlegi helyzetből Székely Dávid szerint, aki kifejtette, ez azt jelentené, hogy az MTVA tartalmaihoz hozzáférhet majd mindenki, aki magyar állampolgárként regisztrál az elképzelések szerint a közeljövőben kiépülő rendszerben.

Székely Dávid azt is elárulta, hogy az idei, budapesti rendezésű atlétikai világbajnokságot is biztosan láthatják az M4 Sporton a külhoni magyar sportbarátok, illetve a következő öt évben biztosan a magyar közszolgálati sportcsatorna közvetíti a Ferencváros esetleges BL-, El- és Ekl-selejtezőit.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik