Olimpiai hangulatú sporttáborral a hátrányos helyzetű települések felzárkóztatásáért

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2023.06.20. 19:39
A Felzárkózó települések program keretein belül rendezett nyári sporttáborba, az olimpia ihlette Ötrégiós Játékokra 150 gyerek érkezett Balatonszemesre, a megnyitón Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó és Gyurta Gergely Európa-bajnok, olimpikon úszó gyújtotta meg az „ötkarikás” lángot.
Gyurta Gergely, Schmidt Ádám és Nagy Tímea gyújtotta meg az „ötkarikás” lángot 
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Árvai Károly)
Gyurta Gergely, Schmidt Ádám és Nagy Tímea gyújtotta meg az „ötkarikás” lángot A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Árvai Károly)


A sport okító erejére hívta fel a figyelmet a június 20. és 23. között tartó balatonszemesi Ötrégiós Játékok megnyitóján Magyarország sportért felelős államtitkára, Schmidt Ádám. „Olyan jellemzőket tudtok elsajátítani, amelyek az életetek minden területén a segítségetekre lesznek, mint például a tisztelet, kitartás, becsület vagy a fair play szellemisége – szólt a politikus a 33 különböző településről érkező 150 általános iskolás korú gyermekhez, akik közül sokaknak életükben először nyílik lehetősége igazi, gondtalan vakációt átélni. – Fogalmazzatok meg bármilyen célt, a sport eszköz lesz az eléréséhez, még ha most elérhetetlennek is tűnik.”

A SPORT SZEREPE EGY FELZÁRKÓZÓ TELEPÜLÉSEN

A 2019-ben életre hívott Felzárkózó települések programban kiemelkedő esélyteremtő kezdeményezésként kap teret a sport, amely több helyszínen is beépült már a leszakadó közösségekért végzett szociális munkába. A sportprogramokra rendszeresen járó gyerekeknél már rövid távon észrevehetők a pozitív változások, hiszen az edzések látogatásának előfeltétele az elkészített házi feladat és a jó iskolai magatartás. A rendszeres edzés és meccsre utazás csapatépítő hatású, a közösen átélt élmények során pedig olyan pozitív értékek épülnek be a mindennapjaikba, amelyeket később, életük minden szakaszában tudnak kamatoztatni. A leszakadó településeken a sport ezért nem csupán hobbi, hanem esély egy teljesebb életre.

(Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat)

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat által a „Fókuszban a gyermek” program keretei között megszervezett sporttáborba immár második alkalommal érkeztek az ország öt nagy régiójából hátrányos helyzetű fiatalok, hogy több sportágban – atlétika, labdarúgás, asztalitenisz, karate – mérjék össze tudásukat, ügyességüket, és hogy igazi, nyári balatoni gyerekek legyenek néhány napra. A Sportállamtitkárság a hazai kiemelt sportakadémiák által felajánlott sporteszközökkel járul hozzá a program sikeréhez. Schmidt Ádám szerint mindenképpen bizakodásra ad okot, hogy a rendezvény a tavalyi pozitív fogadtatás után idén ismét megnyitja kapuit, s reményei szerint hosszan tartó hagyomány alapjait fektetik le.

A kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző – és egyben az Ötrégiós Játékok jószolgálati nagykövete – Nagy Tímea másodszor vett részt a tábor megnyitóján, s több arcot is felismert a tavalyiról – ebből azt a következtetést vonta le, az első jól sikerült, és érdemes folytatni a kezdeményezést. Körbeadta a gyerekek között ötkarikás aranyérmeit, hadd csodálják meg, merítsenek belőle motivációt, de nem csak ezek a medáliák jártak kézről kézre, az Európa-bajnok Gyurta Gergely is elhozta a sajátját.

Fotó: Árvai Károly
Fotó: Árvai Károly

„Mikor beléptem ide, öröm volt látni, ahogy fociztok, játszotok, beszélgettek. Higgyétek el, mindenki tehetséges, éljetek vele, mert a sporton keresztül bármit elérhettek!” – köszöntötte a résztvevőket a világbajnoki bronzérmes Gyurta, aki a tábor „olimpiai lángjának” fellobbanása után Schmidt Ádám oldalán elfogadta táborozó gyerekek kihívását egy pingpongjátszmára – az államtitkár bevallása szerint „nagyon csúnya vereséget szenvedtek” olimpikon partnerével, de az eset pozitív vonatkozását tartja szem előtt, hiszen ez azt jelenti, kifejezetten tehetséges asztaliteniszezők is vannak a fiatalok között.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik