EJ, vívás: Kun Anna bronzérmet nyert párbajtőrben

PATAI GERGELY (Krakkó)PATAI GERGELY (Krakkó)
Vágólapra másolva!
2023.06.26. 18:42
null
Kun Anna bronzérmet szerzett hétfőn Krakkóban (Fotó: Dömötör Csaba, archív)
Bronzérmet nyert női párbajtőrben hétfőn Kun Anna Krakkóban az Európai Játékokon.

Megszorongatni is alig tudták főtáblás ellenfelei Kun Annát az elődöntőig. A világranglistán negyedik magyar párbajtőröző két könnyed győzelem után a rutinos észt Irina Embrichet végig vezetve, egylámpás találatokkal, majd a hazaiak reménységét, Renata Knapik-Miazgát rendkívül taktikus vívással búcsúztatta.

A döntőbe jutásért aztán újabb lengyel rivális következett, természetesen Martyna Swatowska-Wenglarczyk is élvezte a közönség támogatását. Sajnos volt minek örülniük a lengyeleknek, mert együttes találatok után Swatowska-Wenglarczyk szerzett tusokat. Kun Anna ment előre, sokadik próbálkozásra meg is szúrta ellenfelét, de öt másodperccel az első szünet előtt újfent a lengyel talált, aki így 6:4-re vezetett.

A fizikailag erős Swatowska-Wenglarczyk fegyelmezetten vívott, alkarra és lábra is jó érzékkel szúrt közbe, de 9:5-nél hosszú idő után Kun is adott egylámpás találatot. Érkezett is a biztatás a lelátóról, merthogy a magyar küldöttség tagjai is ott voltak a csarnokban, de amikor felcsillant volna a remény, hogy szorossá válhat az asszó, ismét a rivális akarata érvényesült.

Kun Anna mindent megpróbált, két egylámpással három tusra zárkózott, ám fordítani nem tudott, így a harmadik helyen zárta a női párbajtőrözők versenyét az Európai Játékokon – foghíjas mezőny ide vagy oda, az olimpiai kvalifikáció szempontjából fontos csapatverseny előtt nagyon értékes az egyéni bronzérem. Muhari Eszter a negyeddöntőben, Tóth Jázmin a 16, Wimmer Dorina a 32 között búcsúzott, míg a férfi tőrözőknél Szemes Gergő jutott a legtovább, a nyolcaddöntőben a dán Jonas Winterberg-Poulsen állította meg.

„A versenynap elején nem számítottam rá, hogy érmet szerezhetek, de ahogy jöttek az asszók, egyre inkább belelendültem. Az elődöntő sajnos máshogy alakult, mint elterveztem, nem tudtam megvalósítani, amit kigondoltam. Valamiért nem jöttek úgy a tusok, ahogy szerettem volna, de összességében elégedett vagyok, szépen csillog a bronzérem” – fogalmazott Kun Anna, aki a magyar küldöttség 15. érmét, és a hatodik bronzot szerezte az Európai Játékokon.

EURÓPAI JÁTÉKOK
VÍVÁS, NŐI PÁRBAJTŐR
A 64 KÖZÖTT

Kun Anna–Paulina Bajorunaite-Stauske (litván) 15–7
Muhari Eszter–Aube Vandingenen (belga) 15–7
Tóth Jázmin–Solane Beken (belga) 13–10
Wimmer Dorina–Andjela Milicic (szerb) 15–9
A 32 KÖZÖTT
Kun–Ricarda Multerer (német) 15–10
Muhari–Susan Maria Sica (brit) 15–12
Tóth–Nefeli Rodopulu (görög) 7–6
Irina Embrich (észt)–Wimmer 15–8
NYOLCADDÖNTŐ
Kun–Embrich 15–11
Muhari–Pauline Brunner (svájci) 15–4
Renata Knapik-Miazga (lengyel)–Tóth 15–5
NEGYEDDÖNTŐ
Kun–Knapik-Miazga 15–11
Alexandra Ehler (német)–Muhari 15–12
ELŐDÖNTŐ
Martyna Swatowska-Wenglarczyk (lengyel)–Kun 15–10
Dzsoan Fejbi Bezsura (ukrán)–Ehler 15–12
DÖNTŐ
Bezsura–Swatowska-Wenglarczyk 15–12

A végeredmény: 1. Dzsoan Fejbi Bezsura, 2. Martyna Swatowska-Wenglarczyk, 3. Kun Anna és Alexandra Ehler, ...8. Muhari Eszter, ...14. Tóth Jázmin, ...26. Wimmer Dorina

A Nemzeti Sportot az Európai Játékok helyszíneiről Patai Gergely tudósítja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik