Los Angeles 2028: az öttusázók többsége szerint kimarad a sportág az olimpiai programból

Vágólapra másolva!
2023.04.20. 13:30
null
Lehet, hogy Gulyás Michelle lemarad a Los Angeles-i olimpiáról, mert az öttusa nem kerül be a játékok programjába (Fotó: Dömötör Csaba)
Az öttusázók többsége attól tart, hogy a sportág nem szerepel majd a 2028-as Los Angeles-i olimpián.

 

A kezdetektől magyar sikersportágnak számító öttusa baljós ötkarikás kilátásait az az online felmérés vetíti előre, amelyet a nemzetközi szövetség (UIPM) jelenlegi vezetésével szemben álló csoportosulás, a Pentathlon United készített – adta hírül az insidethegames.biz. A portál ismertetése szerint a megkérdezett sportolók, edzők és tisztségviselők több mint 70 százaléka tart attól, hogy az öttusa kimarad a bő öt év múlva esedékes játékok programjából.

Az internetes közvélemény-kutatás kérdéseire 18 országból csaknem kétszázan – több mint felerészben sportolók – válaszoltak. A felmérés azt is kimutatta, hogy változatlanul bizalmatlanság övezi a UIPM működését, a megkérdezettek 87.4 százaléka azt mondta, hogy a jelenlegi vezetés nem alkalmas a „sportág jövőbeli védelmére”.

A Pentathlon Unitednek ez az első felmérése a UIPM tavaly novemberben megrendezett kongresszusa óta, ahol a többség amellett szavazott, hogy a 2024-es párizsi olimpia után csere legyen a számok összetételét illetően, konkrétan a lovaglást akadályverseny váltsa fel.

A modern öttusa, amelyet az újkori olimpiák alapítója, Pierre de Coubertin hozott létre, 1912-es bevezetése óta szerepel a játékokon, de nincs ott a 2028-as olimpia ideiglenes programjában. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a mumbai teljes ülésén dönt október közepén az öttusa – valamint az ugyancsak fenyegetett súlyemelés és ökölvívás – esetleges visszavételről, illetve a Los Angeles-i játékok végleges programjáról.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik