Sportlövészet: Major Veronika Eb-döntős, kvótáért lőhet Tallinnban

Vágólapra másolva!
2023.03.10. 13:05
null
Major Veronika az olimpiai kvótáért lőhet (Fotó: Nemzeti Sport, archív)
Az utolsó lövés döntött a nyolc közé jutásról női légpisztolyban a sportlövők 10 méteres Európa-bajnokságán, Major Veronika a hetedik helyen jutott be az esti fináléba, amelyben az érmek mellett olimpiai kvótákért zajlik a küzdelem.

Otthon érezhetik magukat a magyar sportlövők a tallinni Unibet Arénában, amely kísértetiesen hasonlít a Főnix Arénára – nem véletlenül, a debreceni csarnok 2002-ben az észt létesítmény mintájára épült. A korántsem ideális fényviszonyok hatása az eredményeken is érződött, ám ezen kívül jó körülmények fogadták a 10 méteres Európa-bajnokságra érkezőket – az oroszokon és a fehéroroszokon kívül a teljes európai elit lőállásba lép a háromnapos kontinensviadal során, amelyen az egyéni számokban két-két párizsi kvótát is kiosztanak. Pénteken a légpisztolyosoké a főszerep, elsőként a nők alapversenyére került sor, amelyet kora délután a férfiaké követ.

A hölgyek 59 tagú mezőnyében három magyar sportlövő, Csonka Zsófia, Jákó Miriam és Major Veronika küzdött a nyolcas döntőbe jutásért, a negyedik indulónk, Sike Renáta a szabályok értelmében csak ranglistapontokért versenyezhetett. A mindössze 19 éves Jákó ragyogóan kezdett, az első öt lövése egyaránt tízes volt, amivel az élő ranglistán rögtön az élre ugrott, ám a folytatásban egymás után öt kilences következett, majd a második sorozatban egy nyolcas is becsúszott. Major teljesítménye ugyanakkor folyamatosan javult, a gyengébb kezdés után sorra jöttek a tízesek, fél távnál pedig, amikor két sorozat között kisebb szünetet tartott, már a harmadik helyen állt. A rutinos Csonka a többieknél lassabb ritmusban, ugyanakkor kiegyensúlyozottan lőtt, a harmadik és a negyedik sorozat neki is nagyon jól sikerült, mindkettőben 97 kört ért el.

A lőállások szokatlan elhelyezése miatt az emeleti karéjon kardióedzést kellett végezni ahhoz, hogy ne maradjunk le az izgalmakról, ugyanis Major Veronikának és Csonka Zsófiának egyaránt jó esélye volt a döntőbe kerülésre. Az első nyolc helyen állók sokat hibáztak – az olimpiai bajnok ukrán Olena Kosztevics 92 körös hatodik sorozata miatt csúszott le a döntőről –, Major azonban utolsóra belső tízest lőtt, így a hozzá hasonlóan 573 körrel záró francia Camille Jedrzejewskit és az olasz Sara Constantinót is megelőzte. A keszthelyiek kiválósága hetedikként jutott be a fináléba, amelyről a 12. Csonka Zsófia egyetlen körrel maradt le, míg Jákó Miriam a 22., Sike Renáta a 24. helyen végzett.

A magyar idő szerint 17 órakor kezdődő döntőben két olimpiai kvótát osztanak ki, de a mezőnyből négyen már megszerezték az indulási jogot.

10 MÉTERES SPORTLÖVŐ EURÓPA-BAJNOKSÁG, TALLINN

Nők. Légpisztoly. Alapverseny.1. Klaudia Bres (Lengyelország) 579 kör, …7. Major Veronika 573, …12. Csonka Zsófia 572, …22. Jákó Miriam 565, …24. Sike Renáta (ranglistapontokért) 565

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik