Sakk: Sterbenz Tamást is jelölték a szövetség elnökének

Vágólapra másolva!
2023.03.09. 21:15
null
Dr. Sterbenz Tamás is indul az elnöki posztért (Fotó: Török Attila)
Azután hogy kiderült, Varga Gábor helyett Polyánszky Zoltán indul a Magyar Sakkszövetség elnöki pozíciójáért, Polyánszky és a regnáló elnök, Szabó László mellett újabb jelölt jelezte indulási szándékát, Sterbenz Tamás is úgy döntött, elfogadja a felkérést.

 

A szombati tisztújításhoz közeledve egyre kiélezettebb a helyzet a Magyar Sakkszövetségnél. Amint arról már beszámoltunk, Varga Gábor visszalépett, nem indul az elnöki tisztségért, helyette Polyánszky Zoltán, a sakkolimpia szervezőbizottságának vezetője vállalja a szerepet, aki alelnökjelöltként szerepelt abban a stábban, amellyel Varga a következő ciklust elképzelte. Polyánszky a csapat korábbi elnökjelöltjének e célra létrehozott közösségi médiaoldalán jelentetett meg nyílt levelet, amelyben élesen kritizálta a jelölőbizottságot, amiért nem adtak visszajelzést annak kapcsán, érvényes-e a csoportjukhoz tartozó személyek jelölése a tisztújításra. A szövetség alapszabálya szerint legkésőbb a tisztújítás kezdetén kell nyilvánosságra hozni a jelöltek listáját. Arról nincs információnk, hogy a jelenlegi elnök, Szabó László megváltoztatta-e szándékát, miszerint ringbe száll az elnöki pozícióért, az azonban biztos: Sterbenz Tamás, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rektora is kapott felkérést, amelyet el is fogadott, így indul az elnökségért.

„Az elnökség tagja voltam, vagyok – láttam az elmúlt négy évet. Valóban más módszerekkel kellett volna kapcsolatot teremteni a sakkozó közösséggel, tehát kritikus vagyok, de mint a csapat tagja, a szövetség integritását vitató megnyilvánulásokat határozottan elutasítom” – fogalmazott a szakember, aki korábban a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkára és alelnöke is volt, ám amatőr sakkozóként ez a sportág is közel áll hozzá. Amennyiben megválasztják, olyan személyekkel szeretné magát körülvenni az elnökségben, akik a sakkhoz kapcsolódó szakértelmükkel sportvezetői rutinját segítenek erre a sportágra specifikusan alkalmazni.

„A közgyűlés forgatókönyve szerint előbb elnököt, majd alelnököt, és elnökségi tagokat választanak, amennyiben én leszek az elnök, megválasztásom után szándékozok javaslatot tenni arra, kik kerüljenek az elnökségbe. Szívesen vezetnék egy All Star-csapatot” – fogalmazott, vagyis a Szabó László és a Font Gusztáv, Polyánszky Zoltán és Varga Gábor nevével fémjelzett oldalt támogató személyek közül is szívesen tudna a stábjában több nevet is.

A sakkolimpia az ő elképzeléseiben is kulcsszerepet játszik, amelynek nulladik pontja, hogy tárgyalásokat kezdjen Rapport Richárddal, azt a felvetést pedig, hogy Szabó László embere lenne, határozottan elutasítja, különösen azoktól, akik korábban hónapokon keresztül kérlelték, hogy vállalja a jelöltséget. A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rektoraként ebből a szempontból saját magát képviseli.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik