Olimpia 2036: Dél-Korea ezúttal Észak-Korea nélkül pályázhat

Vágólapra másolva!
2023.03.13. 11:57
null
Szöul (Fotó: Getty Images)
A 2032-es nyári olimpiai tervezettel ellentétben Dél-Korea ezúttal északi szomszédja nélkül, önállóan tervez pályázni a 2036-os játékok rendezésére.

 

Erről Szöul főpolgármestere beszélt hétfőn. Oh Sze Hun a Reutersnek adott interjúban annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Szöul és az észak-koreai főváros, Phenjan közös rendezésének a terve nem nyerhetett.

„A 2032-es elképzelésünk kudarcra volt ítélve, mert a két ország kapcsolata kiszámíthatatlan” – jelentette ki a városvezető.

A közös pályázat lehetősége a 2018-as pjongcsangi téli olimpiáig vezethető vissza, amelyen az egymással az elmúlt évtizedekben többnyire kifejezetten rossz viszonyt ápoló két ország sportolói közös zászló alatt vonultak fel a megnyitóünnepségen és közös női jégkorong-válogatottal szerepeltek. A közös nyári olimpiarendezést 2021-ben Dél-Korea indítványozta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, ám a NOB Brisbane-t választotta a 2032-es házigazdának.

A szöuli főpolgármester szavai mögött ugyanakkor nem csupán az előző játékok pályázatának rossz tapasztalata állhat, hanem az is, hogy Dél-Korea és Észak-Korea viszonya az elmúlt években ismét hűvösebbé és ellenségesebbé vált, miután Észak-Korea rekordszámú ballisztikus rakétateszteket végzett.

Oh Sze Hun ugyanakkor azt is elmondta, elképzelhetőnek tartja, hogy a pályázat sikere esetén néhány versenyt a két ország közötti demilitarizált övezetben, vagy esetleg Phenjanban rendezzenek, ha érdemben javul a viszony a két Korea között.

A pályázat ugyanakkor még Dél-Korea részéről sem eldöntött. Az ország olimpiai bizottságának illetékese ugyanis azt közölte a brit hírügynökséggel, hogy egyelőre sem Szöultól, sem Puszantól nem kaptak hivatalos értesítést arról, hogy szeretnének pályázni a 2036-os nyári játékokért.

A nemzetközi médiában korábban India, Egyiptom, Indonézia, Katar, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Oroszország, Spanyolország, Szaúd-Arábia, Törökország és Magyarország szerepelt az érdeklődők között.

A 2024-es olimpiának Párizs, a 2028-asnak Los Angeles, a 2032-esnek Brisbane ad otthont.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik