India: az Olimpiai Bizottság új elnöke helyreállítaná országa hírnevét

Vágólapra másolva!
2023.01.13. 12:23
null
A korábbi legendás futó PT Usha (jobbra) szerint több doppingtesztre van szükség versenyidőszakon kívül (Fotó: Getty Images)
PT Usha, az Indiai Olimpiai Bizottság új elnöke szerint növelni kell a versenyszezonon kívüli doppingteszteket az indiai sportolók körében, hogy helyreállítsák az ország hírnevét.

Az olimpiai hírekre és sportágakra szakosodó insidethegames.biz portál szerint a korábbi háromszoros Ázsiai Játékok-győztes sprinter szeretne határozottabban fellépni hazája doppingbotrányai ellen, ezért egy hónappal megválasztása után egyeztetett erről az Indiai Doppingellenes Ügynökséggel.

Az atlétika tisztaságát felügyelő nemzetközi testület (AIU) múlt év végén kiadott beszámolója szerint Oroszország (92) után Indiának van a legtöbb eltiltott atlétája (65), és az ázsiai országot követi Kenya, amely nemrég felmentést kért a nemzetközi sportági szövetségtől (WA) a fenyegető eltiltás alól, és ígéretet tett arra, hogy a következő öt évben kiemelten foglalkozik majd atlétái doppingolásának megfékezésével.

India korábbi legendás futója is hasonló lépésekre szánta el magát, ugyanis a világ második legnépesebb országának atlétái mellett sok súlyemelő és birkózó akadt fenn a vizsgálatokon. PT Usha szerint minél előbb meg kell oldani ezt a problémát, nem utolsósorban azért, mert India pályázni szeretne a 2036-os nyári olimpia rendezési jogára, és a doppingbotrányok miatt csökkenhet az esélye a pályázat elnyerésére.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik