Olimpia: Thomas Bach az e-sportot is beemelné a mozgalomba

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2023.10.15. 08:04
null
Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke megnyitotta a szervezet közgyűlését az indiai Mumbaiban, és némi meglepetésre újításról beszélt (Fotó: AFP)
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság közgyűlésének megnyitóján a szervezet elnöke bejelentette, hogy a következő időszakban az e-sport felé nyitnának.

 

Miközben a fél világ azt figyeli, milyen döntést hoz a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közgyűlése az olimpiai programban billegő, tradicionális sportágakkal kapcsolatban, a közgyűlés nem kapkodja el a dolgot, szombaton még csak az ünnepélyes megnyitót rendezték meg az indiai Mumbaiban.

Újdonság persze ekkor is akadt, a házigazda India miniszterelnöke, Narendra Modi bejelentette, hogy országa erősen érdeklődik a 2036-os olimpia (és ezzel együtt természetesen a paralimpia) megrendezése iránt, márpedig ha a világ legnépesebb országa, amely többek között űrprogramjával is a világ előtt jár, olimpiát akar rendezni, akkor jó esély van rá, hogy meg is rendezi. India egyébként még sosem pályázott, most viszont rögtön két rendezésre is kandidál, vinné ugyanis a 2029-es ifjúsági olimpiát is, ami főpróbaként is felfogható lenne a hagyományos játékok megrendezése előtt.

Eközben Thomas Bach, a NOB elnöke megnyitóbeszédében némi meglepetésre az e-sport fontosságát emelte ki.

„Felkértem a NOB új e-sport-bizottságát, hogy tanulmányozza az olimpiai e-sport-játékok létrehozását  – mondta az elnök. – Hárommilliárd ember játszik világszerte, becslések szerint közülük több mint ötszázmillióan kifejezetten az e-sport iránt érdeklődnek, amelybe a virtuális sportok és a sportszimulációk tartoznak. Ami számunkra még fontosabb: többségük harmincnégy évesnél fiatalabb. Olyan megközelítést választottunk, amely lehetővé teszi, hogy aktívan részt vegyünk az e-sportban, miközben hűek maradunk az értékeinkhez, amelyek több mint egy évszázada vezérelnek minket.”

A billegő sportágak közül kettő jó híreket kapott pénteken, hiszen a NOB végrehajtó bizottsága támogatja az öttusa és a súlyemelés programba kerülését a 2028-as Los Angeles-i játékokra, márpedig amit a végrehajtó bizottság támogat, azt a közgyűlés általában meg is szavazza. Az ökölvívás helyzete még mindig rendezetlen, elsősorban azért, mert nincs olyan nemzetközi szövetsége, amelyet a NOB elfogadna partnerének – az IBA már nem, a World Boxing még nem az.

A végrehajtó bizottság szombaton is ülésezett, többek között a NOB sportolói bizottságával együtt is. A hagyományos, évenkénti találkozón visszatekintettek a Nemzetközi Sportolói Fórum (IAF) eredményes munkájára, áttekintették a bizottság jövőbeli játékokra vonatkozó terveit, és megvitattak egy új, mesterséges intelligencián alapuló eszközt, amely segít megvédeni a 2024-es párizsi olimpiai játékok sportolóit az online visszaélésekkel szemben.

A végrehajtó bizottság arról is döntött, hogy az evezésben a könnyűsúlyú kétpár női és férfi versenyszámát a strandevezés váltja fel a 2028-as Los Angeles-i játékokon. A sportág innovatív és dinamikus szakágának lebonyolításáról és a kvóták számáról majd a párizsi olimpia után döntenek. A nemzetközi szövetség három versenyszámot javasol: férfi és női egypárevezős, valamint vegyes kétpárevezős. A végrehajtó bizottság végigvette az összes nemzetközi szövetség versenyszámokra vonatkozó javaslatait, de csak erről az egy változtatásról döntött, e tekintetben viszont a vasárnap kezdődő közgyűlésnek nincs is teendője.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik