Birkózó-vb: Bajcajev a legjobb nyolc között kikapott Belgrádban

Vágólapra másolva!
2022.09.17. 14:06
null
Bajcajev Vlagyiszlav 5:0-s győzelemmel kezdett a belgrádi vb-n, majd a negyeddöntőbe is bejutott, de a nyolc között vereséget szenvedett (Fotó: Földi Imre)
A tavasszal Európa-bajnoki ezüstérmes Bajcajev Vlagyiszlav sima győzelmekkel jutott a negyeddöntőig, de az elődöntőbe nem jutott be. Az Eb-győztes Muszukajev Iszmail ugyanakkor elveszítette első mérkőzését, s már csak a vigaszági folytatásban reménykedhet a belgrádi birkózó-világbajnokságon – írja a Magyar Távirati Iroda.

A szabadfogásúak 97 kilogrammos kategóriában szereplő Bajcajev a dél-koreai Szo Min Von ellen, az esélyek alapján esélyesként lépett szőnyegre, s a mérkőzésen egyértelműen megmutatta, hogy jobb birkózó riválisánál.

Bajcajev az első menetben egy szép levitellel gyorsan előnybe került (2:0), majd a szakasz hajrájában az addig veszélytelenül küzdő riválisa kitolási kísérletét megkontrázta és mögé került (4:0), így pedig megnyugtató előnnyel mehetett a pihenőre.

A második menet teljesen izgalommentesen alakult, Bajcajev kontrollálta a meccset, amiről mindent elmond, hogy noha a dél-koreai volt hátrányban, s neki kellettek a pontok, a bírók mégis őt látták passzívnak. Majd a rendelkezésére álló 30 másodperc alatt sem csinált akciót, így ellenfele kapott újabb pontot, és 5:0-ra nyert.

Bajcajev a nyolcaddöntőben a harmadik kiemelt, Ázsia-bajnoki második mongol Batzul Ulziisaikhan ellen lépett szőnyegre, aki szintén nem tudta igazán megnehezíteni a dolgát.

Bajcajev a meccsen végig magabiztos volt, jól állt a lábán, s gyakorlatilag indítani sem nagyon engedte ellenfelét, akit rögtön a meccs elején levitt egyszer (2:0), majd a harmadik perc közepén szép lábra támadással mögé került (4:0).

A szünetet követően sem sokat változott a meccs képe, csupán annyiban, hogy az északoszét származású Bajcajev kevesebbet kezdeményezett. Ulziisaikhan keményen küzdött, de képtelen volt feltörni ellenfele védekezését, aki ráadásul a hatodik perc elején egy újabb szép levitellel (6:0) eldöntötte a mérkőzést.

Bajcajev az elődöntőért a szlovák színekben versenyző Batyrbek Tsakulovval csapott össze.

A meccs elején meddő állóharcot folytattak a felek, melyben az északoszét származású Bajcajev volt a passzívabb, ezért kétszer is figyelmeztették, a második után pedig fél perce volt akciót csinálni. Azonban nem tudott eredményesen támadni, sőt, Tsakulov még ki is léptette (1:0), így 2:0-s hátrányból kezdte a menet utolsó percét. A szünetig kiléptetéssel sikerült ugyan egy pontot faragnia Bajcajevnek, viszont a második menet elején egy rosszul sikerült indításából Tsakulov tudott lábra támadni és levitellel 4:1-re alakította az eredményt. A folytatásban a szlovákiai birkózó csak Bajcajev támadásainak hatástalanításával törődött, s egy kiléptetéstől eltekintve (4:2) ezt jól csinálta, így ő készülhet a szombat esti elődöntőre, melyben ha győz, Bajcajevet a vigaszágra viszi.

„Az a meccs tűzforró lesz” – mondta még pénteken Bánkuti Zsolt szövetségi kapitány a Budapesten Európa-bajnoki címet nyert Muszukajev Iszmail nyitó mérkőzéséről. A szakember aggodalma nem volt alaptalan, az FTC kabard származású szabadfogásúja negyedik kiemeltként nehezen kaphatott volna elsőre nehezebb ellenfelet az irániak Ázsia-bajnokánál, Rahman Amuzdahalilinál, akivel a nyolc közé kerülésért küzdött meg.

A találkozót Muszukajev láthatólag a tőle megszokott tapogatózó birkózással szerette volna kezdeni, de riválisa ezt nem engedte, összekapaszkodásból keményen megrántotta, majd kivitte Muszukajevet és 1:0-s előnybe került. Amuzdahalili stílusa a folytatásban sem feküdt Muszukajevnek, aki megállás nélkül kereste az akció lehetőségét, ám ellenfele nem adott neki esélyt. A szünetig Muszukajev hátránya egy passzivitási ponttal 2:0-ra, majd kevéssel a pihenő előtt egy újabb kivitellel 3:0-ra nőtt.

A második három perc első felében Muszukajev igyekezett szabadulni a kapaszkodásból és több biztató indítása is volt, ám az iráni remek érzékkel és tempóval rendre el tudott ugrani riválisa elöl. Az idő előrehaladtával egyre elkeseredettebb küzdelmet vívott a 2019-ben már magyar színekben vb-harmadik Muszukajev Iszmail, ám képtelen volt megingatni Amuzdahalilit. Utóbbi ráadásul az utolsó percben még egy szép kontratámadással két pontot csinált ellenfelén, Muszukajevet pedig menekülésért újabb egy ponttal büntettek, így 6:0-s vereséget szenvedett, s már ő is csak abban bízhat, hogy vigaszágra kerül.

Bánkuti Zsolt szövetségi kapitány a Nemzeti Sportnak:
„Éreztem, hogy nagyon nehéz lesz ez a meccs. Az iráninak volt előtte már egy mérkőzése, szóval abban bíztam, hogy Iszmailnak így, pihentebben talán nagyobb esélye lesz ellene. De nem tudott mit kezdeni ezzel a stílussal, képtelen volt értékelhető helyzetet kidolgozni. Sajnálom, mert azt gondoltam, megverheti. Nem lesz egyszerű az iráni dolga, de nagyon bízunk abban, hogy bejut a döntőbe, akkor Muszukajev a bronzéremért küzdhetne tovább” – értékelt Bánkuti Zsolt szövetségi kapitány a Nemzeti Sportnak. (K. B.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik