Vívó-vb: sporttörténelmi diadal, világbajnok a női kardcsapatunk

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2022.07.23. 18:37
null
Fantasztikus magyar nők! (Fotó: International Fencing Federation)
A magyar női kardválogatott világbajnoki címet szerzett a kairói vívó-vb-n, miután a döntőben fantasztikus teljesítményt nyújtva 45:40-re legyőzte Franciaországot! Ez az első aranyérmünk a világbajnokságok történetében, a női kardszakágban.

VÍVÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, KAIRÓ
NŐI KARD, CSAPAT, DÖNTŐ
Magyarország–Franciaország 45:40

ÖSSZEFOGLALÓ

A Battai Sugár, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca összetételű magyar válogatott az üzbégek, a bolgárok, az olaszok és a spanyolok legyőzésével jutott be a döntőbe.

A magyar hölgyek fantasztikusan kezdtek a franciák ellen, az első négy asszót 20:10-re megnyerték. Az ötödik asszóban örülhettek először a franciák, de sokkal közelebb nem jutottak. Sőt, a hatodik és a hetedik felvonás után (Szűcs és Battai egyaránt 5:1-re nyert) már 16 ponttal vezettek a magyar nők!

A franciák azért gondoskodtak róla, hogy ne örüljünk túlságosan korán. Caroline Queroli – el kell ismerni – nagyszerűen vívott, és 12:5-re legyőzte Szűcsöt. Az utolsó asszót 40:31-es vezetésről kezdhette meg Pusztai Liza, aki 9:5-re kikapott ugyan, de ez is bőven elég volt a végső sikerhez.

A magyar női kardválogatott történelmi győzelmet aratott, mivel e női szakágban korábban még nem szereztünk vb-aranyat.

Az utolsó percek

A női kardválogatott a magyar küldöttség harmadik érmét szerezte Egyiptomban. Hétfőn győzött Szilágyi Áron kard egyéniben, majd csütörtökön második lett a Szilágyi, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású kardcsapat.

ASSZÓRÓL ASSZÓRA

9. asszó, Pusztai Liza–Sara Balzer 45:40 (5:9)

Balzer talál elsőként, de Pusztai visszavág. Majd Pusztai beviszi a 42. tust is. Balzer egyenlít az asszón belül (42:33). Jól vív a francia, de Pusztai remekel – 44:38 –, és már csak egy tus kell. Utána talál a francia, majd Pusztai talál, de videózás után a franciának adják (44:40). Pusztai nem kegyelmez, utána beviszi a döntő tust: világbajnok a magyar női kardválogatott!

8. asszó, Szűcs Luca–Caroline Queroli 40:31 (5:12)

Queroli nehéz ellenfél Szűcsnek, sorra adja a találatokat (10:2), és máris nyolcra csökken az előny (38:30). Mindenképpen el kell jutnia 40-ig, Szűcs utána jöhet csak le.Szűcs nagyon sok tust kap, de nagy nehezen eljut a 40. találatig.

7. asszó, Battai Sugár–Sara Noutcha 35:19 (5:1)

Battai zseniálisan vív, megmarad a magyar nők lendülete, és 5:1-re hozza az asszót. Már csak tíz tus kell!

6. asszó, Szűcs Luca–Sara Balzer 30:18 (5:1)

Szűcs fantasztikusan kezd, sorozatban három tust ad, mielőtt Balzer szépít. Egy-egy találat után ismét a francia eredményes, de videózás után nekünk ítélik a találatot!

5. asszó, Pusztai Liza–Sarah Noutcha 25:17 (5:7)

Az első két tus a franciáé, de Pusztai utána szépít. Noutcha nagyon jól vív, és felhozza a csapatát. Sorra adja a találatokat, de szerencsére Pusztai összekapja magát, és csak két tussal kap ki.

4. asszó, Battai Sugár–Caroline Queroli 20:10 (5:3)

Battai remekül vív, 5:3-ra magabiztosan múlja felül a franciát!

3. asszó, Szűcs Luca–Sarah Noutcha 15:7 (5:2)

Noutcha két gyors tussal nyit, de még mielőtt lendületbe jönne, Szűcs egyenlít, majd a vezetést is átveszi (3:2). Utána Szűcs talál, majd parádriposzttal megszerzi az ötödik tust is.

2. asszó, Battai Sugár–Sara Balzer 10:5 (5:3)

Az első tus a franciáé, után védés, visszavágás (1:1). Újabb egy-egy találat, majd Battai ad két tust (2:4). Majd a francia talál, de Battai beviszi az utolsó tust is, 5:3-ra megnyerve ezt az asszót.

1. asszó, Pusztai Liza–Caroline Queroli 5:2

Az első tust Pusztai adja, majd a másodikat is. Aztán elővágással a francia szépít, de utána Pusztai elővágása is ül (3:1). Majd Pusztai támadását védi a francia és talál, de utána újra mi érünk el tust. Majd az ötödik találat is megvan, remek kezdés!

A döntő 17.45 órakor kezdődik!

ELŐZMÉNYEK

A Battai Sugár, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállítású együttes pénteken legyőzte az üzbégeket, majd a bolgárokat, ezzel biztosította helyét a legjobb nyolc között.

A negyeddöntős mérkőzéseket már szombaton, a vb utolsó napján rendezték, a mieink az olaszokkal mérkőztek az elődöntőért. Az összecsapás meglehetősen hullámzóan alakult, volt benne magyar szempontból 0:5-ös és 11:1-es asszó is, de éppen az utóbbinak köszönhetően a negyedik párharc végétől a nyolcadik zárultáig a magyarok vezettek. Az olaszok néha közelebb zárkóztak, sőt az utolsó előtti ütközetben fordítottak is, mert Katona kevés tust adott, de a végén Pusztai 6:3-ra verte Rossella Gregoriót, ez pedig kéttusos magyar győzelmet ért.

Az elődöntőben a magyarok azokkal a spanyolokkal találkoztak, akiknél a júniusi Európa-bajnokságon jobbnak bizonyultak. Mint kiderült, az erőviszonyok azóta nem változtak, megint magyar sikerrel zárult az ütközet.

Pusztai 5:2-es győzelmét követően ugyan Battai kikapott 5:3-ra, de utána három magyar győzelem következett, ráadásul ezek közül kettő 5:0-s volt. A 25:12-es vezetés magabiztossá tette a magyarokat, a spanyolok pedig még inkább elbizonytalanodtak, emiatt nem volt esélyük a felzárkózásra. Még a csereként beállt Szűcs is 5:2-re hozta a maga asszóját, így a vége fölényes, 14 tusos győzelem lett.

Menet közben az edzőktől a lelátóról is érkeztek tanácsok, és két alkalommal is jól jelezték, hogy érdemes videózást kérnie a páston lévő magyar vívónak.

A döntő 17.45 órakor kezdődik.

VÍVÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, RÓMA
NŐI KARD, CSAPAT
PÉNTEKEN VÍVTÁK
A 32 KÖZÖTT
Magyarország–Üzbegisztán 45:33
A 16 KÖZÖTT
Magyarország–Bulgária 45:41
SZOMBATON VÍVTÁK
NEGYEDDÖNTŐ

Magyarország–Olaszország 45:43
Franciaország–Azerbajdzsán 45:25
Japán–Egyesült Államok 45:33
Spanyolország–Németország 45:42
ELŐDÖNTŐ
Magyarország–Spanyolország 45:31
Franciaország–Japán 45:43

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik