Tusványos 2022: a Lőrincz testvérek örömmel térnek vissza Erdélybe

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2022.07.20. 09:49
null
Lőrincz Tamás és Lőrincz Viktor
Marco Rossi is különleges alkalomnak tekinti, hogy találkozhat a határon túli magyar szurkolókkal a bálványosi nyári szabadegyetemen.



Vége a hosszú visszaszámlálásnak, július 20-án, szerdán elkezdődik a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor – közismert nevén Tusványos – a székelyföldi Tusnádfürdőn. Az 1997 óta a magyarság összetartozásának egyik szimbólumává is váló rendezvénysorozat a koronavírus-világjárvány miatt 2020-ban és 2021-ben is elmaradt, így felfokozott várakozás előzi meg a három év után újra megtartható eseményt. Várakozásainkat csak fokozza, hogy a Szerencsejáték Zrt. és a Nemzeti Sport közös kezdeményezésében most először egyedülálló sporttematikájú program lesz a központi helyszínen július 20-tól 23-ig, mindennap. A fesztivál Buzánszky Jenő nevét viselő sportteraszán interjúk, valamint kerekasztal-beszélgetések formájában a legnépszerűbb és legismertebb sportágak hazai és határon túli bajnokaival, sportszakemberekkel, szakpolitikusokkal vitatják meg a nemzetközi és magyar sport aktuális kérdéseit.

Az első nap, szerdán például – mások mellett – a birkózó Lőrincz testvéreket láthatják és hallhatják a sportkedvelők. A Sportterasz első napjának negyedik, egyben utolsó eseményén az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Lőrincz Tamás és testvére, az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Lőrincz Viktor beszél pályafutásáról Csinta Samu erdélyi újságíró, lapunk állandó publicistája moderálásával. Ahogy keddi lapszámunk publicisztikai rovatában Csinta fogalmazott: „A Lőrincz testvérek például sokat mesélhetnének – mesélnek is szerdán – a Tokiót követő erdélyi túrájuk alatt tapasztaltakról, arról az aggódó biztatásról, amellyel a közönség igyekezett meggyőzni őket pályafutásuk folytatásának »szükségessége« felől. A Sepsiszentgyörgyi Sportnapokra érkező birkózókkal tervezett beszélgetés azért késett még jó ideig, mert a várakozó tömegből a legtöbben biztosra akartak menni: begyűjteni az olimpiai érmesekkel készülő kötelező fotót és az aláírásukat. Lőrinczék már tudják, hová érkeznek, a tavalyi, csíkszeredai, székelyudvarhelyi és marosvásárhelyi állomásokkal kiegészülő háromnapos villámturné után már azzal a meggyőződéssel indultak haza, hogy Székelyföldre mihamarabb vissza kell térniük. Mind a ketten akkor szembesültek első ízben azzal, hogy Magyarországtól 450 kilométerre magyarul beszélő és érző emberek ezrei szorítanak értük.”

„A tavalyi erdélyi túránkon nagyon jól éreztük magunkat, örülünk, hogy lehetőségünk van visszatérni, szívesen utazunk Tusnádfürdőre– mondta lapunk megkeresésére Lőrincz Tamás.    – Tudjuk, hogy a határon túlról is milyen sok magyar szurkol nekünk a versenyeken, így volt a tokiói olimpián is, nagyon fontos, hogy találkozzunk velük, amikor csak tehetjük. Jó érzés, hogy ilyen sokan kíváncsiak az élménybeszámolónkra, és ez az érdeklődés jót tesz a sportágunknak is. Először leszünk ott Tusnádfürdőn, és szeretnénk is élni a lehetőséggel, a szerdai szereplésünk után nem is megyünk rögtön haza, néhány napot maradunk mi is fesztiválozni. Megtisztelő a felkérés, örülünk, hogy ott lehetünk.”

Fotó: Szabó Miklós
Fotó: Szabó Miklós

A négynapos rendezvény során a sporttémájú események között az egyik legvonzóbbnak a Marco Rossival, a magyar labdarúgó-válogatott olasz szövetségi kapitányával készülő beszélgetés ígérkezik, amelyre csütörtökön 16 órától kerül sor.

„Először is szeretném megköszönni a szervezőknek a megtisztelő meghívást – mondta lapunk megkeresésére Marco Rossi.   – Különleges alkalom lesz ez nekem, hiszen elég kevés lehetőségem adódik arra, hogy a határon túli magyar szurkolókkal is személyesen találkozzak. Éppen ezért nagyon várom a csütörtöki beszélgetést.”

A Sportterasz eseményeiről mindennap beszámol a Nemzeti Sport és a Sportrádió.

 

31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, Tusnádfürdő

A Buzánszky Jenő Sportterasz programja

Július 20., szerda
11.00:  Filmvetítés. Anya, a bajnok; Amíg a vérem hajt
13.00:  Parasportsikerek. Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke;
Osváth Richárd kerekesszékes vívó, paralimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok. Moderátor: Kádár Zoltán, a Marosvásárhelyi Rádió sportriportere
14.00:  Román színekben versenyez majd Rapport Richárd? 2024-ben sakkolimpia lesz Budapesten. Szabó László, a Magyar Sakkszövetség elnöke; Nádasi Tamás, a Magyar Sakkszövetség alelnöke.
Moderátor: Csinta Samu erdélyi újságíró, a Nemzeti Sport állandó publicistája
15.00:  Lesz-e újra magyar ökölvívó-világbajnok? Csutora László, a Magyar Ökölvívó-szakszövetség elnökségi tagja; Erdei Zsolt ökölvívó, amatőr és profi világbajnok. Moderátor: Csinta Samu
16.00:  A magyar birkózás legendás testvérpárja. Lőrincz Tamás olimpiai, világ- és Európa-bajnok; Lőrincz Viktor olimpiai és világbajnoki ezüstérmes. Moderátor: Csinta Samu

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik