Brisbane 2032: összeállt a szervezőbizottság vezérkara

MTI/R. P.MTI/R. P.
Vágólapra másolva!
2022.04.11. 17:17
A sport- és az üzleti világból érkező öt személyből áll a 2032-es brisbane-i nyári olimpia szervezőbizottságának vezetőtestülete.

Az Ausztrál Olimpiai Bizottság ismertette az ötkarikás játékok igazgatótanácsának összetételét, a kiválasztásban szerepet vállalt az ausztrál kormányfő, Scott Morrison, valamint Queensland állam – ennek fővárosa Brisbane – miniszterelnöke, Annastacia Palaszczuk, aki egyben a szervezőbizottság alelnöke is.

A testület operatív vezetője Andrew Liveris, a Dow Chemical cég korábbi elnök-vezérigazgatója, akinek helyi kötődése is van, hiszen a Queenslandi Egyetemre járt. A többi tag: Rob Scott, az Ausztrál Evezős Szövetség elnöke, korábbi ezüstérmes olimpikon (1996); Sarah Kelly sportvezető, Queensland állam turizmusáért és nagyszabású rendezvényeiért felelős cég alelnöke; Brett Clark, az ePharmacy vállalat alapítója, egyben ügyvezetője; valamint Shelley Reys őslakos, a Megbékélés Ausztrália nonprofit szervezet társelnöke.

John Coates, az Ausztrál Olimpiai Bizottság elnöke szerint „jó kezekbe került” a szervezés, a testület révén nagyszerű játékokat tudnak megtartani, a sportolók lesznek a középpontban, és beváltják a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak az erre vonatkozó ígéretüket.

Brisbane négy helyszín építését tervezi a már meglévő 12 mellé. A tervezett költségvetés 4,5 milliárd ausztrál dollár (1162 milliárd forint), ugyanakkor ennek az összegnek közel a dupláját generálhatja Queensland számára.

Ausztráliában először 1956-ban rendeztek olimpiát, akkor Melbourne volt a házigazda, másodszor pedig 2000-ben Sydney.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik