Birkózás: jó hangulatú sajtónyilvános edzés Tatán az Eb előtt

Vágólapra másolva!
2022.03.24. 16:38
null
A kötöttfogású válogatott csapatképre is összeállt a sajtónyilvános edzésen (Fotó: Dömötör Csaba)
A grappling küzdelmeivel már e hét szombaton, a március 26-án elrajtoló budapesti Európa-bajnokság előtt jó hangulatú sajtónyilvános edzésen látogathatták meg a média képviselői a nemzetközi edzőtáborban készülő kötöttfogású birkózó-válogatottat Tatán. Ráadásként a két másik szakág szövetségi kapitánya, Ritter Árpád (nők) és Bánkuti Zsolt (szabadfogás) is ott volt az eseményen, hogy beszámolhasson saját csapata helyzetéről – áll a honi szövetség honlapján.

 

Módos Péter, a kötöttfogásúak szövetségi kapitánya elmondása szerint a szokásosnál hosszabb, kilenchetes alapozást vezényelt fiatal gárdájának, majd a felkészülési versenyek (horvát nagydíj, hazai válogató, Dan Kolov–Nikola Petrov-emlékverseny) után következett a most is zajló nemzetközi edzőtábor. „Eddig jól sikerült a felkészülés, de ez az egy hét még meghatározó lesz, apró finomítások vannak hátra” – mondta a versenyzőként olimpiai és vb-bronz-, valamint Eb-ezüstérmes szakember, aki már négy éve a felnőttek mellett dolgozik, ám a szakmai irányítást most először végzi majd világversenyen. – A szakágunkban generációváltás történik, ám az indulók többsége már bizonyított felnőtt- vagy utánpótlás-világversenyen. Hiányoznak a mezőnyből meghatározó nemzetek, de mi is az vagyunk, s az a feladatunk, hogy fenntartsuk ezt az állapotot. Ennek megfelelően vannak elvárásaim, bízom benne, hogy elérjük, sőt, megdöntjük, amihez szerencse sem árt majd.”

Az Eb-ezüstérmes Lévai Zoltán (77 kg) az edzés végén optimistán nyilatkozott, elárulta, hogy tavaly májusban fellépő szívizomgyulladásából már teljesen felépült, és bár hónapokat kellett kihagynia, mostanra jó formába lendült. Mint mondta, a célja az aranyérem, ám némi bizonytalanság még van benne, mert úgy érzi, technikában és erőnlétben is kell még egy kicsit előrelépnie, de a jövő hétvégére szerinte készen fog állni a megméretésre. „Általában tudom, hogyan fogok győzni a versenyeken, most viszont a hogyant még nem tudom. Azért még van idő a jövő hét végéig, addigra szerintem ez a helyzet változik. A hazai közönség engem mindig feldob, a drukkolás plusz erőt ad, már nagyon várom.” – mondta a BHSE 26 éves versenyzője, aki a 2017-es U23-as Eb-t hazai környezetben, Szombathelyen nyerte meg. Öccse, a tavalyi felnőtt*vb-5., U23-as világbajnok Lévai Tamás most az Eb-n 82 kilóban indul.

A kontinensviadalért a 2020-as Eb-3., U23-as vb- és Eb-győztes Szilvássy Eriknek kellett megküzdenie a legjobban, ugyanis a vb-5., s szintén U23-as világbajnok Takács Istvánnal nagy csatát vívott a most már edzősködő Lőrincz Viktor által az elmúlt közel egy évtizedbenbirtokolt 87 kilogrammos helyért, amit végül egy külön válogató során, hatmeccses csatában szerzett meg. „Úgy érzem, jó formában vagyok. A mezőny erős lesz, még úgy is, hogy az oroszok, fehéroroszok és ukránok nem indulnak. Egyértelműen szeretnék a legmagasabbra jutni, ez a célom” – jegyezte meg a 27 éves csepeli kötöttfogású.

A szabadfogású csapat Budapesten, a női pedig Dunavarsányban készül a budapesti kontinensviadalra, melyen előbbi szakág küzdelmei hétfőn, utóbbiéi szerdán rajtolnak. A kötöttfogásúak pénteken kezdenek. A sajtónyilvános tatai tréningen Bánkuti Zsolt, a szabadfogásúak kapitánya arról beszélt, hogy két szakági érmet remél az Eb-től, s úgy véli, nem csupán a honosított orosz birkózóknak lesz esélyük dobogóra állni. A szakember a nehézsúlyú Ligeti Dánielre külön is kitért, mint mondta, az elmúlt évek visszafogottabb teljesítménye után a szombathelyiek többszörös Eb-érmese egyre jobb formát mutat. A honosított versenyzők állapotát is jónak látja, ugyanakkor vannak kisebb bizonytalanságok benne, mivel a vb-3., olimpiai ötödik Muszukajev Iszmail (65 kg) Tokió óta nem versenyzett, míg a legutóbb érkezett, 97 kilós Bajcajev Vlagyiszlavot nem tudta nemzetközi versenyen szerepeltetni, csak a hazai válogatón.

A női válogatott döntő többségben utánpótláskorú, két hete az U23-as Eb-t sikerrel megjárt versenyzőkből áll, ennek ellenére az őket irányító Ritter Árpád reméli, hogy egy-egy érmet és pontszerző helyet begyűjtenek. Szél Anna Plovdivban szerzett sérülése miatt nem indul. A dunavarsányi felkészülésben is több nemzet lányai vesznek részt, például az ukrán nők, akik a férfiakkal ellentétben el tudnak indulni a kontinensviadalon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik