Birkózás: szívizomgyulladás után visszatért Lévai Zoltán

Vágólapra másolva!
2022.01.28. 13:07
null
Lévai Zoltán 77 kilóban tervez indulni a budapesti Eb-n (Fotó: Imago/Kadir Caliksan)
Öt hónap kihagyás után novemberben visszatérhetett a szőnyegre Lévai Zoltán, s biztos abban, hogy ő képviseli majd a magyar színeket a tavaszi budapesti Európa-bajnokságon.

 

Az Eb-ezüstérmes, kétszeres U23-as kontinensbajnok Lévai Zoltán (Budapesti Honvéd) folyamatos orvosi kontroll melletti visszatérése nem alakult zökkenőmentesen. Hiába próbálta kontakt nélküli munkával formában tartani magát ősszel, gyorsan elfáradt. Az első három-négy napot „kínszenvedésként” élte meg, egy-másfél hét után viszont már úgy hitte, túl van a nehezén. Ám ekkor megsérült a bokája, emiatt ismét pihenőre szorult, majd az egyetemi tanulmányainak kellett megfelelnie.

„Azóta, immár három hete minden remekül megy, semmi sem hátráltatott. A többiek már befejezték az alapozást, mivel azonban nekem kimaradt, pótolnom kell. Most vegyes munkát végzek, heti nyolcszor edzek, négy-öt alkalommal birkózom, a maradékon erősítek. Úszom, gyors dobásokat végzek, hosszabb, dinamikusabb tréningeken veszek részt, fenn kell tartanunk a pulzusszámomat. A válogatott edzésein is dolgozom heti két-három alkalommal” – magyarázta érdeklődésünkre a január 30-án 26 éves versenyző.

Ha valaki azt gondolná, Eb-ezüstérmesünk elfelejtette, hogy oda kell figyelnie az egészségére, téved. Az edzések közben pontosan érzi, mikor kell leülnie néhány percre. Az édesapja, idősebb Lévai Zoltán koordinálja a munkáját, figyel rá.

„Nagyon szeretek birkózni, ha elkap a hév, ő szól, hogy álljak meg, pihenjek néhány percet. Fokozatosan, szakaszosan álltam vissza, és sokkal jobb formában vagyok, mint vártam, de tudom, mennyit szabad dolgoznom. Ráadásul a doktorok is figyelnek rám, a sportorvosi igazolásom három hónapra, február közepéig szól. Akkor újból átfogó vizsgálaton veszek részt, s ott minden kiderül. Szerintem nem lesz gond.”

Lévai Zoltán a kötöttfogású válogatott szövetségi kapitányával, Módos Péterrel is egyeztetett arról, milyen felkészülési programmal kell haladnia.

„Ha az Eb után kiderül, hibáztunk, eldöntjük, min kell változtatni. Hamarosan heti nyolc helyett kilencszer szeretnék edzeni. Öt-hat hetem maradt arra, hogy az erőnlétemet kiváló szintre emeljem – ekkor utazunk Tatára, az Eb előtti utolsó négy hetet nemzetközi edzőtáborban töltjük. Ott sok edzőpartnerrel találkozhatok, s olyan ingerek érhetnek, amelyekre akkor szükségem lesz.”

Arról sem szabad elfeledkeznie, hogy meg kell küzdenie a címeres mezért. A hazai naptártervezet szerint már most vasárnap tartották volna a válogatót, ez azonban az igencsak erősnek ígérkező zágrábi nemzetközi versenytől fosztotta volna meg a kötöttfogású válogatottat, így a válogatót február 12-re ütemezték át. Lévai egy percig sem kételkedik abban, hogy az övé lesz a címeres mez.

„Horvátországba nem utazom, zajlik az alapozásom, még véletlenül sem szeretnék megsérülni. A válogatón viszont elindulok, s eszembe sem jut, hogy nem én nyerek a hetvenhét kilósok között.”

Ebben a kategóriában egyébként Zoltán öccse, az U23-as világbajnok Lévai Tamás képviselte a magyar színeket Oslóban, a tavaly októberi felnőtt vb-n, amelyen az elismerésre méltó ötödik helyen zárt.

„Rengeteget izmot épített magára, őszintén, nem szívesen birkózom vele, annyira erős lett. Neki az a terve, hogy nyolcvankét kilóban indul Budapesten. Természetesen győzni szeretnék az Eb-n, és ha minden olyan jól sikerül a felkészülésemben, ahogyan azt tervezzük, akkor esélyem is van rá. De tisztában vagyok azzal, min mentem keresztül, nem dőlök a kardomba, ha ez nem sikerül, mert az biztos, hogy világbajnoki formában akkor még nem leszek. Majd szeptemberben – ekkor rendezik Belgrádban a vb-t. Ott a dobogó legfelső fokára szeretnék állni, világbajnok akarok lenni!”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik