Parasport: másfél év kórházi ápolás után hazaengedték Zanardit

Vágólapra másolva!
2021.12.29. 11:46
null
Zanardi egy ilyen handbike-kal versenyezve szenvedett balesetet (Fotó: AFP)
Tavaly nyáron egy kézzel hajtott, háromkerekű járművel, handbike-kal vett részt parasportolók részére rendezett országos versenyen, amikor egy teherautóval ütközött és súlyos fejsérüléseket szenvedett. A baleset után Zanardi több – köztük életmentő – műtéten is átesett, és másfél év kórházi kezelés, majd klinikai ápolás után néhány héttel ezelőtt hazaengedték, így otthonában gyógyul tovább.

A Formula–1-ben 1991 és 1994 között, majd öt év szünet után 1999-ben ismét egy idény erejéig összesen 44 futamon indult olasz autóversenyző2001-ben egy németországi Indycar futamban elszenvedett balesetben vesztette el mindkét lábát, s lett parasportoló: a kézzel hajtott háromkerekű handbike-jával a 2012-es és a 2016-os paralimpián is két aranyérmet nyert. Zanardi tavaly nyári balesete után egy évvel még nem volt képes a beszédre, ám – amint arról felesége, Daniela beszélt egy BMW-nek adott interjúban, amely márkának egyébként Zanardi az egyik nagykövete – javul a helyzet..

„Alex regenerációjában fontos lépés volt, hogy hazaengedték végre és már néhány hete velünk van otthon. Persze, időnként azért még így is be kell menni a klinikára néhány vizsgálat miatt, de már így is óriási boldogságot jelent számunkra, hogy Alex otthon lehet” – fogalmazott Daniela Zanardi.

„Alex felépülése, gyógyulása nagyon hosszú folyamat, orvosok, pszichoterapeuták, neuropszichológusok, beszédterapeuták, logopédusok sora dolgozik vele együtt. Persze, mindig lesznek rosszabb időszakok, és néha kettőt hátra kell lépni, hogy egyet előre haladjunk, de Alex hatalmas harcos, és ezt újra és újra bizonyítja is” – mondta az 55 éves sportember felesége.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik