MOB-botrány: Kulcsár sebtében összehívta az elnökséget

Vágólapra másolva!
2021.12.24. 13:10
Az ünnepek alatt sem csitul a csatazaj a Magyar Olimpiai Bizottság elnökének leváltását célzó küzdelemben. Kulcsár Krisztián az elmúlt napok nehezen félreérthető jelzései után (a Magyar Nemzet megírta, hogy az elnökség és a közgyűlés nagy többsége deklaráltan és dokumentáltan a távozását szeretné) nem az esetleg várható lemondást választotta, hanem úgy tűnik, előre próbál menekülni.
Kulcsár Krisztián (Fotó: Török Attila, archív)
Kulcsár Krisztián (Fotó: Török Attila, archív)
Kulcsár Krisztián (Fotó: Török Attila, archív)
Kulcsár Krisztián (Fotó: Török Attila, archív)
Kulcsár Krisztián (Fotó: Török Attila, archív)

 

Csütörtökön ugyanis váratlanul online szavazásra kérte az elnökség tagjait egy sebtében összeállított, korábban soha sem látott listáról, amelyen 15, a MOB tagjai közé választandó jelöltet sorolt fel, ezúttal teljesen figyelmen kívül hagyva a korábban általa javasolt jelölőbizottság létezését – értesült lapunk. A kapkodás egyik jele, hogy a listán szereplő, általunk megkérdezett öt-hat jelölt közül Kulcsár senkit nem értesített erről a húzásáról, vagyis mások mellett Mocsai Lajost, Szita Károlyt vagy Csisztu Zsuzsát úgy kellett volna onilne döntésével három napon belül (karácsony másnapjáig!) MOB-tagnak jelölnie az elnökségnek, hogy maguk a jelöltek minderről semmit sem tudtak, tudnak. A Nemzeti Sport információi szerint az elnökségi tagok többsége visszautasította ezt az eljárást és válaszában jelenléti ülés megtartását kérte, amire jött az elnök újabb meglepő lépése: december 28-ra, azaz ötnapos határidővel összehívta az ülést azonos napirenddel. Vagyis nem tett le róla, hogy még a december 30-ai, szintén nem éppen szokványos időpontra „összerántott” rendkívüli közgyűlésig újabb tagokkal töltse fel a jelenleg mindössze 51 tagú, csonka MOB-tagságot.

A helyzet ismeretében ugyanakkor nem tűnik valószínűnek, hogy azok az elnökségi tagok, akiknek többsége a napokban Kulcsár Krisztiánt lemondásra felszólító levelet írt alá, most új tagokról szóló egyezkedésbe kezdjen a korábban általa javasolt jelölési folyamatot megkerülő elnökkel. Jelenleg inkább az a forgatókönyv tűnik valószínűnek, hogy a jövő csütörtöki rendkívüli közgyűlés tesz majd pontot Kulcsár Krisztián MOB-elnöki pályafutásának végére.

Az elnök személye körüli botrány a MOB-közgyűlés összetételének megváltoztatására tett drasztikus, a sokfelől érkező aggályokat félresöprő törekvései nyomán robbant ki, ennek a folyamatnak parancsolt megálljt az elnökség novemberben, s az előállt helyzetben maga Kulcsár hívott össze meglepően gyorsan rendkívüli közgyűlést bizalmi szavazás céljából. Talán abban bízva, hogy a két ünnep között kevesen mennek el a közgyűlésre és egy szerény többséget tud mozgósítani a titkos szavazásra, vagy csak azért ennyire gyorsan történik minden, hogy ne lehessen már kicserélni a sportági jelölteket, például őt magát, aki a Csampa Zsolt vezette vívószövetség küldötteként szavazhat egyáltalán a MOB-közgyűlésben. A botrány azonban napról napra eszkalálódik, csütörtökön már az Origo is arról írt, hogy Kulcsár Krisztián úgy emeltette a fizetését a járvány közepén több mint a kétszeresére (1.2-ről 2.6 millió forintra), hogy a korábbi elnökök nem is kaptak fizetést, ráadásul a MOB berkeiből egy nem teljesen szabályosan kifizetett, olimpia előtti nagy összegű elnöki és főtitkári jutalomról is hallani lehet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik