Rg Eb: Pigniczki Fanni a 11., drámai finis után izraeli bajnok!

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2020.11.29. 18:04
null
Pigniczki Fanni buzogánygyakorlatára kapta a legmagasabb pontszámot az Eb-n (Fotó: Ulrich Faßbender)
A sportágtörténet egyik legizgalmasabb felnőtt egyéni összetett versenyét követően az izraeli Linoj Asram állhatott a kijevi ritmikus gimnasztika Európa-bajnokság dobogójának tetejére. A verseny esélyese azonos összetett pontszám után a második összevetésben (technikai levonások) múlta felül a fehérorosz Alina Harnaszkót, a harmadik a szintén fehérorosz Anasztaszija Szalosz lett. Pigniczki Fanni egyéni Eb-legjobbját elérve a 11. helyen végzett.

A döntőnek úgy lett vége, hogy mindenki nézett egymásra, meg az eredményjelzőre, aztán megint egymásra. Mert hogy Linoj Asram és Alina Harnaszko neve mellett egyaránt a 100.900-as összpontszám szerepelt. A holtversenyek (szemben az egykorvolt tízpontos érával) nagyon ritkák, összetettben különösen azok, de általában eldönti őket a jobb kiviteli pontszám. Most az sem döntött (mindkét tornásznő összesített nehézségi pontja 65, összesített kiviteli pontja 35.9 volt). A következő mérőszám, a technikai levonásoké viszont igen – a favorit Asram a létező legkisebb különbséggel nyerte meg az Európa-bajnoki címet egy egészen drámai verseny után.

Asram az első izraeli aranyérmese
a felnőtt egyéni összetettnek (Fotó: AFP)
Asram az első izraeli aranyérmese a felnőtt egyéni összetettnek (Fotó: AFP)

Linoj Asram lett az első nem orosz felnőtt összetett győztese az Európa-bajnokságnak 1997 óta – most a sportág első számú nagyhatalma nem indult, így biztos volt, hogy más veszi át a koronát a címvédő Arina Averinától. Aranyérme karrierje eddigi csúcspontja – 13 világ- és Európa-bajnoki érme volt, de egy sem a legfényesebb. Mostanáig. Harnaszko élete legjobb eredményét jegyezhette fel (ettől még elképesztő bosszúság lehet ennyivel a második helyre szorulni), csapattársa, Anasztaszija Szalosz lett a harmadik az oroszok és az olaszok nélkül is brutálisan erős mezőnyben.

A felnőtt mezőny egyetlen magyar indulója, Pigniczki Fanni újratervezett és megerősített, a tavalyinál jóval nehezebb gyakorlatokkal lépett szőnyegre. Karikagyakorlata nem volt hibátlan (20.950), a rendkívül erős labdagyakorlat végén „elszökött a szer” (22.450), de aztán egyre magabiztosabb lett, buzogánygyakorlatára 23.100, szalaggyakorlatára 21.150 pontot kapott – a vége 87.650 pont és 11. hely, karrierje legjobbja – 2018-ban, Guadalajarában a 16. helyen végzett az MTK tornásznője. A pontszámok továbbra is elképesztő ütemben emelkednek, Pigniczki a tavalyi vb-döntőben 75.550 ponttal lett 21. – bő 12 pont erősödés egy év alatt, és ez az általános tendencia.

„Az első két szernél az izgalom miatt még kicsit pontatlan voltam, és nem tudtam teljesen arra figyelni, amit csinálok. De aztán elmúlt a drukk, és minden egyre jobb lett. Az apróbb hibák csak a gyakorlatok után bosszantottak, közben egyáltalán nem, és hamar el is tudtam engedni őket. Miután majdnem egy éve nem jártam nemzetközi versenyen, összességében elégedett lehetek ezzel a teljesítménnyel. Persze még van min javítani és mit gyakorolni, de így első visszajelzésnek nagyon jónak számít a szereplésem” értékelt a magyar bajnoknő.

Az Európa-bajnokság éremtáblázatának élén Izrael végzett, Magyarország a 7. lett Kocsis Evelin junior buzogányfináléban nyert bronzának köszönhetően. A csonka 2020-as rg-szezon egyetlen igazán nagy eseménye után már mindenki előretekint: 2021-ben következik a világkupa-sorozat és a kontinensbajnokságok sora, azaz az ötkarikás kvalifikáció utolsó két állomása.

Pigniczki Fanninak még három esélye van a tokiói kvótaszerzésre: vagy a vk-sorozatban bekerül a legjobb 3, még nem kvalifikált versenyző közé, vagy a legjobb még nem kvótás tornász lesz a várnai Eb-n, vagy jó vb-helyezése miatt „legördül” neki a házigazda japánok feleslegessé vált helye. De ez még a jövő év zenéje, hiszen a 2020-as olimpiai kvalifikációt a koronavírus-járvány miatt szinte teljes egészében halasztani kellett, s az idei Eb sem volt kvótaszerző verseny.

RITMIKUS GIMNASZTIKA
EURÓPA-BAJNOKSÁG, KIJEV
Felnőtt egyéni összetett. 1. Linoj Asram
(Izrael) 100.900, 2. Alina Harnaszko (Fehéroroszország) 100.900, 3. Anasztaszija Szalosz (Fehéroroszország) 96.500, 4. Borjana Kalejn (Bulgária) 95.300, 5. Nikol Zelikman (Izrael) 94.600, 6. Jeva Melescsuk (Ukrajna) 93.450, ...11. Pigniczki Fanni (Magyarország) 87.650.

A vágyak földje: a versenyzők egyre több dologgal utalnak már Tokióra és Japánra – lásd Pigniczki Fanni karikadresszét! (Fotó: Anna Kull)
A vágyak földje: a versenyzők egyre több dologgal utalnak már Tokióra és Japánra – lásd Pigniczki Fanni karikadresszét! (Fotó: Anna Kull)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik