Rg-vb: Pigniczki Fanni kivágta a 21-et a világbajnoki döntőben!

MAROSI GERGELY (Baki)MAROSI GERGELY (Baki)
Vágólapra másolva!
2019.09.20. 19:08
null
Pigniczki Fanni gyönyörűen tornázott élete első vb-döntőjében (Fotó: Ulrich Fassbender)
Pigniczki Fanni a 21. helyen végzett a baki olimpiai kvalifikációs rg-világbajnokság összetett döntőjében, 2011 óta a legjobb magyar helyezést elérve ezzel. Az aranyérmet egymás után harmadszor az orosz Dina Averina nyerte meg, az ezüst ikertestvére, Arina Averina, a bronz az izraeli Linoj Asram birtokába került.

Azt mondják a szólításnál, hogy Pigniczki Fanni, Magyarország. Ilyet se mondtak mostanában rg-világbajnokság egyéni összetett döntőjében, mármint hogy Magyarország. Nyolc éve nem.

Tizenhat plusz egy tokiói kvóta a tét, a mezőny kétharmada a létező legnagyobb nyomás alatt, mindenkiből süt az idegesség. Pigniczki Fanni nincs közöttük: a kvalifikációval elérte, amit akart, innen a többi ráadás.

Gyönyörű labdagyakorlattal kezd, a közönség olvadozik. 19.700. Buzogány. Még erősebb, 20.100. Két szer után harmadik a csoportjában, de ez csalóka, mert szalaggal nem kap ilyen magas pontot. Pláne, hogy a szer kígyót játszik. 15.450. A végén még másfél perc erőfeszítés az utolsó tartalékokkal, remek karikagyakorlat magyaros dresszben, 20.250, tökéletes végjáték. Tokiói jegy nincs, de senki nem is várta, viszont ez egy biztató kiinduló pozíció a 2020-as világkupa-sorozatra, melyen három, és az Európa-bajnokságra, melyen egy kvótát lehet még szerezni. No és egy egészen remek világbajnoki szereplés.

„Nem bírtam ki csütörtökön és néztem az élő eredménykövetést, állandóan változott, hogy bejutok, nem jutok, bejutok, nem jutok. Elképzeltem már tegnap este, milyen lesz az egyenkénti bemutatás a színpadon, és ugyanolyan jó érzés volt, mint amiről álmodtam. Nagyon jól éreztem magam, úgy mentem ki, hadd szóljon, adjam bele a lelkemet is! A szalag egyszer rám tekeredett, de a többi pontszám jó, az eredmény pedig óriási motivációt ad. Úgy mehetünk haza, hogy nem lehet rossz érzésünk. Amit elterveztünk, sikerült, ez az edzőknek, nekem, sőt, a magyar tornászoknak is megerősítő lehet. Jövőre nekimegyünk a világkupának és az Európa-bajnokságnak. A testtechnikám a mezőnyhöz képest lejjebb van, ezen szeretnénk fejleszteni, a szertechnikán is lehet még emelni. Megtartjuk a mostani gyakorlatokat, biztosra megyünk, és így adunk meg minden esélyt magunknak” – vonta meg a vb-mérleget az MTK tornásznője.

A 21. hely elképzelhető, hogy kvótát jelent Magyarországnak a 2021-es világjátékokra (az első 20 kvalifikál, ám a házigazda Egyesült Államok két versenyzője is húszban volt), de a Nemzetközi Tornaszövetség még nem adta ki az ezt megerősítő hivatalos listát.

A finálé színvonalán meglátszott a tornászok fáradtsága – Dina Averina fejére egymás után harmadszor került fel az rg-korona (Fotó: AFP)
A finálé színvonalán meglátszott a tornászok fáradtsága – Dina Averina fejére egymás után harmadszor került fel az rg-korona (Fotó: AFP)

Az ezt követő A-csoport sztármezőnye halálfáradtan mozgott, de így is mindent beleadott: a favorit orosz Dina Averina sérülten és első gyakorlatában rontva is megnyerte egymást követő harmadik összetett világbajnoki címét – ő az ötödik a ritmikus gimnasztika történetében, aki véghezvitte ezt a bravúrt. Ikertestvére, Arina Averina viheti haza az ezüstöt, az izraeli Linoj Asram pedig a bronzot. A döntő – tele teljesen kimerült, sérült versenyzőkkel – mindenesetre jó érv amellett, hogy a FIG 2021-től megrövidíti a vb-ket. Ha már a sportág olimpia utáni második legfontosabb eseményéről van szó, legyen a show is igazán méltó.

Az összetett verseny első 16 helyezettje és a japánok kvótaszerzése miatt a házigazda „leeső” helyét megkapó tizenhetedik kvalifikálta országát a 2020-as tokiói olimpiára. A kvótaszerző országok: Oroszország (2), Izrael (2), Bulgária (2), Ukrajna (2), Olaszország (2), Fehéroroszország (2), Egyesült Államok (2), Japán (1), Azerbajdzsán (1), valamint mivel a házigazdai kvóta a kvalifikációs sorozat végén nem szükséges, így Szlovénia (1) veszi át – de ez utóbbi hely sorsa még változhat a jövő évi vk-sorozat és kontinentális bajnokságok miatt.

RITMIKUS GIMNASZTIKA
37. (OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS) VILÁGBAJNOKSÁG, BAKI
Egyéni összetett. Döntő. 1. Dina Averina (Oroszország) 91.400, 2. Arina Averina (Oroszország) 91.100, 3. Linoj Asram (Izrael) 89.700, ...21. Pigniczki Fanni (Magyarország) 75.500

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik