Vitorlázás: magyar hajó is indul a Sydney–Hobart versenyen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.12.25. 13:14
null
Az M3 Team Hungary lesz a verseny történetének első magyar résztvevője (Fotó: rolexsydneyhobart.com)
A verseny történetében először magyar hajó is nevezett a Sydney–Hobart vitorlásversenyre.

 

Az egyik leghíresebb tengeri regatta a hagyományoknak megfelelően karácsony másnapján rajtol, a mezőnyre 628 tengeri mérföld (1161 km) vár, általában viharos körülmények között. Az ünnepélyes eredményhirdetést december 31-én tartják Tasmánia fővárosában. A versenyen először indul magyar csapat, a HUN001 vitorlaszámmal rajtoló egységet Ormándlaki Áron szervezte és vezeti.

„Már jó ideje terveztem, hogy saját csapattal induljak a Sydney–Hobarton. Így amikor megkeresett néhány magyar vitorlázó, hogy szervezzünk magyar csapatot, részt is vennének a versenyen, sőt a finanszírozásba is beszállnának, kézenfekvő volt, hogy itt a nagyszerű lehetőség magyar csapattal indulni” – mondta a hunsail.hu portálnak a már évek óta Ausztráliában élő Ormándlaki Áron.

Az egész projekt költségvetése nagyjából 100 ezer ausztrál dollár a repülőjegyek és a szállások nélkül. A programot szponzorok nélkül futtatják, mert ”volt sok ígéret, de amikor fizetésre került a sor, senki nem jelentkezett”. Illetve a helyi helyi magyar étterem biztosítja a cateringet, meg egy helyi magyar borkereskedő támogatja a csapatot.

Áron korábban már kétszer vett részt a versenyen ausztrál csapatokban legénységként, de akkor nem volt mód saját csapatra, meg nem volt olyan csapat, akikkel szívesen ment volna.

Az M3 Team Hungary egy 2006-os TP 52 hajó, amelyen összesen 15-en versenyeznek, közöttük Áronnal együtt kilenc magyar vitorlázó (a csapat tagja többek között a friss finn dinghy világbajnok Berecz Zsombor edzője, Kelemen Tamás és a bőséges off shore tapasztalattal bíró, rágóta Ausztráliában is versenyző Németh Áron). A hajó Új-Dél-Walesi bejegyzésű, tulajdonosa Perth-ben állomásoztatta.

A magyar csapattagok december 11-től érkeztek és 12-én már edzettek egy kicsit a Sydney-öbölben. A verseny december 26-án 13 órakor rajtol

Tavaly, a 73. Sydney–Hobarton a már nyolcszoros győztes Wild Oats XI nevű ausztrál hajó ért elsőként célba, de megfosztották az újabb diadaltól, mivel a rajt után csaknem nekiment egyik nagy vetélytársának. Az első és az új csúcstartó így az LDV Comanche (1 nap 9 óra 15 perc és 24 másodperc) lett.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik