„Dank! Merci! Gracias!” – köszönet az 1956-os olimpiáról lemaradt sportolóknak

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.03.19. 15:05
Különleges kezdeményezéssel készül az 1956-os forradalom és a melbourne-i olimpia hatvanadik évfordulójára a Hungarian FolkEmbassy. A Magyar Népzenei Nagykövetség budapesti emlékestet szervez novemberre, amelyen régi adósságot törlesztve köszönetet mond azoknak a holland, spanyol és svájci sportolóknak, akik országuk olimpiai bojkottja miatt lemaradtak az ausztráliai nyári játékokról.

Ma is kevesen tudnak arról, hogy a nagy sportmúlttal büszkélkedő három nemzet visszalépett a versenytől, hogy így fejezze ki szolidaritását a forradalommal és tiltakozzon Magyarország szovjet megszállása ellen.
Ma is kevesen tudnak arról, hogy a nagy sportmúlttal büszkélkedő három nemzet visszalépett a versenytől, hogy így fejezze ki szolidaritását a forradalommal és tiltakozzon Magyarország szovjet megszállása ellen.

A Nemzeti Sport által támogatott programnak az Uránia Nemzeti Filmszínház ad otthont, sport- és kultúrdiplomáciai konferencia kíséri, és a tervekben szerepel egy tematikus kiadvány megjelentetése is. Rosonczy-Kovács Mihály, az ötlet gazdája és az őszi esemény főszervezője beszélt a tervekről.

„Miközben például a hollandoknál köztudott tény az ötvenhatos bojkott, nálunk sajnos csak a sporttörténelem ínyencei tudnak róla” – mondta a „Dank! Merci! Gracias!” köszönetnyilvánító gálát előkészítő Junior Prima-díjas népzenész, a Hungarian FolkEmbassy vezetője.

„Szeretnénk, hogy a magyar köztudatba is beleivódjon ez a rendkívüli kiállás Magyarország mellett. A zene tökéletes eszköz ahhoz, hogy érzelmeket felhang nélkül közvetítsen nemzetek között. A Magyar Sportújságírók Szövetsége és a Fonó Budai Zeneház segítségével szervezett eseményen a FolkEmbassy mellett fellép Bognár Szilvia, Lakatos Mónika és a Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint duó, a páros a vendég olimpikonok kedvenc spanyol, holland és svájci slágereit előadva segít visszarepülni az időben... Hatvan évvel a melbourne-i megnyitó után – ahol erre nem került sor – felhúzzuk a három ország lobogóját, ezzel köszönve meg, hogy a hozzánk idelátogató sportolók életük legszebb álmát adták oda egy számukra talán alig ismert ország szabadságáért.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik