Anand könnyedén hozta a remit Carlsen ellen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.11.09. 13:40
Rövid, alig másfél órás küzdelem után döntetlennel ért véget Csennaiban a sakkvilágbajnoki döntő első játszmája Viswanathan Anand és Magnus Carlsen között. Az indiai címvédő és a norvég kihívó mindössze 16 lépést tett meg.

A szakértő nagymesterek, elemzők szerint a döntetlennel Anand morális győzelmet aratott. A megnyitásban a végső győzelemre esélyesebbnek tartott Carlsen semmilyen előnyt nem tudott elérni, az indiai címvédő könnyedén kiegyenlített – ebben alighanem az Anandot szekundánsként segítő Lékó Péternek is nagy szerepe van. A parti lépésismétléssel ért véget.

„Kielégítő ez a döntetlen a sötét bábukkal – értékelt Anand a találkozó után. – Boldog vagyok vele, igazán kényelmes parti volt. Ami a továbbiakat illeti, sok van még hátra, és elég nehéz megjósolni, hogy történik a következő tizenegy játszmában."

„Nem hiszem, hogy a játszma bármelyik pontján rosszabbul álltam – mondta Carlsen. – Boldog vagyok, hogy végre elkezdtük a játékot, persze remélem, hogy később azért többet tudunk nyújtani a nézőknek másfél óránál. Régebben már játszottam egy pár zavarba ejtő döntetlent világossal, szóval ezzel nincs gond, semmi rossz nem történt."

A vb-döntő 12 játszmáig tart, 6:6 után rövidített játékidejű partik következnek. Az összdíjazás 1.85 millió euró (550 millió forint), ebből a győztes 1.1 milliót (326.5 millió forint) kap. A második partira magyar idő szerint vasárnap délelőtt 10.30-tól került sor, ekkor Anand vezetheti a világos bábukat.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik