Három magyar arany – Kovács és Vajda után a Sáfrán testvérek is nyertek

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2009.06.27. 11:58
Címkék
A brandenburgi kajak-kenu Európa-bajnokságon szombat délután az 1000 méteres számokat rendezik. Az első két szám után két magyar aranyérem volt a mieink mérlege: Kovács Katalin (K–1) után Vajda Attila (C–1) is győzött! A folytatás is jól sikerült, női K–2-ben Csipes Tamara és Szabó Gabriella a második helyen végzett, míg C–2 ben a Sáfrán testvérek a mai harmadik magyar aranyérmet is megszerezték.
A magyar szurkolók
Fotó: MTI
A magyar szurkolók
A magyar szurkolók
Fotó: MTI
A magyar szurkolók

AZ 1000 MÉTERES DÖNTŐK

A brandenburgi kajak-kenu Európa-bajnokságon női K–1 1000 méteren Kovács Katalin végig vezetve aranyérmet szerzett.

Kovács Katalin nem sokkal a rajt után élre állt, és tulajdonképpen semmi sem veszélyeztette első helyét. A magyar klasszis több mint egy hajóhosszal előzte meg a második helyen célba érő német Franziska Webert. Harmadik a dán Henriette Engel Hansen lett.

Kovács Katalinnak (és a magyar küldöttségnek) ez már a második aranyérme az Európa-bajnokságon, pénteken a négyes tagjaként 200 méteren is nyert.

Kovács Katalin után Vajda Attilának szurkolhattunk, aki hasonló fölénnyel győzött.

C–1-ben méteren a szám magyar olimpiai bajnoka rajt-cél győzelmet aratott. Mögötte a második helyen a német Sebastien Brendel végzett, bronzérmes pedig a spanyol José Luis Bouza lett.

Szabó Gabriella és Csipes Tamara a svéd egység mögött a második helyen végzett K–2-ben. A szenzációs magyar szereplés ezzel még nem fejeződött be. C–2-ben Sáfrán Mihály és Sáfrán Mátyás aranyérmet szerzett, míg a kajak kettesek mezőnyében Kökény Roland és Gönczy Gábor nyert ezüstérmet, majd C–4-ben a Tóth Márton, Volein Viktor, Sarudi Pál és Mike Róbert összetételű magyar hajó is második lett.

A Kammerer Zoltán vezette férfi kajak négyes – Molnár Péterrel, Boros Attilával és Bozsik Gáborral – nem tudott beleszólni a dobogós helyek sorsába, és csak ötödik lett. Férfi K–1-ben a tavaly ezüstérmes Kucsera Gábor kilencedik lett a B döntőben, így összesítésben 18.-ként zárt.

Storcz Botond szövetségi kapitány összesen öt első helyet várt az Eb előtt, ehhez képest már a vasárnapi 500-as döntők előtt van négy aranyérmünk!

„Szerintem nagyon jól állunk, ha az éremtáblázatra nézek – mondta a szombati döntők után Storcz Botond szövetségi kapitány. – Sok az ezüstünk is, ami azt jelenti, hogy ha nem is sikerül győznünk az adott számban, ott vagyunk az elején, erősek vagyunk. A Sáfrán-testvérek sikere nagyon kellemes meglepetés, bár én egyébként is a dobogóra vártam őket. Egyedül Kucsera Gábornak nem sikerült bejutnia a döntőbe, úgy gondolom, a csapathajó után még nem sikerült átállnia az egyesre. Fizikálisan mindenképpen több van benne.”




ELŐZMÉNYEK – A DÉLELŐTTI KÖZÉPFUTAMOK

A négy magyar hajóból három vette sikeresen a szombat délelőtti középfutamot 1000 m-en a brandenburgi kajak-kenu Európa-bajnokságon, s ez azt jelenti, hogy a táv délutáni döntőiben hét egységnek szoríthatnak a szurkolók. Egyedül Kucsera Gábor (K–1) nem tudta beverekedni magát a fináléba.

Elsőként a kenu egyesek olimpiai és világbajnoki címvédőjét, Vajda Attilát szólították a rajthoz. Biztatónak tűnt, hogy a csütörtöki körülményekhez képest – amikor is negyedik lett az előfutamban – ezúttal jobb feltételek várták, nem esett az eső, és a hullámzás is gyengébb volt, mint két nappal korábban.

A Démász-Szeged sportolója ennek megfelelően meg is mutatta igazi tudását, a riválisok rögtön a rajt után már csak a hátát nézhették, és végül magabiztos előnnyel ő érkezett be elsőként a célba, belapátolva magát a fináléba.

Férfi K–1-ben a tavaly ezüstérmes Kucsera Gábornak már nem ment ilyen jól. Bár elég lett volna az első három között végeznie, ez sem sikerült neki: hatodik helyével – csakúgy, mint a június eleji, szegedi világkupán – csak a B-döntőbe került.

„Egyértelműen csalódás a szereplése” – mondta teljesítményéről Storcz Botond szövetségi kapitány.

A férfi kajak párosoknál a rutinos Kökény Roland idén a fiatal, Eb-újonc Gönczy Gáborral versenyez, s a duó már az előfutamban bizonyította, hogy számolni kell vele, ugyanis remek versenyzéssel második lett. Más kérdés, hogy ez az egyenes ági fináléba jutáshoz nem volt elég, így szombat délelőtt is vízre kellett szállniuk. A piros-fehér-zöld drukkerek ezt bizonyára nem bánták, mert a kettős rendkívül jól felépített pályával, nagyszerű taktikával és szép evezéssel rukkolt elő, s elsőként haladva át a célvonalon simán bejutott a délutáni végjátékba.

A háromszoros ötkarikás bajnok Kammerer Zoltán vezette férfi kajak négyes – Molnár Péterrel, Boros Attilával és Bozsik Gáborral – jelentősen javított két nappal korábbi produkcióján (akkor ötödik lett), ezúttal nagy csatában megnyerte futamát, így készülhet a döntőre.

Kovács Katalin (K–1), a Szabó Gabriella, Csipes Tamara (K–2) és a Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály (C–2) duó már a csütörtöki előfutamból kvalifikálta magát a legjobb kilenc közé, míg a Tóth Márton, Volein Viktor, Sarudi Pál, Mike Róbert összeállítású kenu négyesnek a kevés nevező miatt csak a fináléban kell vízre szállnia.

KAJAK-KENU EB

FÉRFIAK
K–1: 1. Max Hoff (Németország) 3:29.101 p 2. Anders Gustafsson (Svédország) 3:30.419 3. René Holten Poulsen (Dánia) 3:31.820 ...18. (a B döntőben 9.) KUCSERA GÁBOR
K–2: 1. Eirik Veraas Larsen, Jacob Norenberg (Norvégia) 3:12.864 2. GÖNCZY GÁBOR, KÖKÉNY ROLAND 3:13.119 3. Sebastian Lindner, Norman Zahm (Németország) 3:14.242
K–4: 1. Fehéroroszország 2:54.589 2. Szlovákia 2:56.323 3. Csehország 2:56.760 ...5. MAGYARORSZÁG (KAMMERER ZOLTÁN, MOLNÁR PÉTER, BOROS ATTILA, BOZSIK GÁBOR) 2:57.917
C–1: 1. VAJDA ATTILA 3:51.934 2. Sebastian Brendel (Németország) 3:52.854 3. José Luis Bouza (Spanyolország) 3:55.007
C–2: 1. SÁFRÁN MÁTYÁS, SÁFRÁN MIHÁLY 3:34.942 2. Erik Leue, Tomasz Wylenzek (Németország) 3:36.470 3. Oroszország 3:36.900
C–4: 1. Németország 3:20.283 2. MAGYARORSZÁG (TÓTH MÁRTON, VOLEIN VIKTOR, SARUDI PÁL, MIKE RÓBERT) 3:21.356 3. Oroszország 3:22.690

NŐK
K–1: 1. KOVÁCS KATALIN 3:56.310 2. Franziska Weber (Németország) 3:57.458 3. Henriette Engel Hansen (Dánia) 3:58.169
K–2: 1. Josefin Nordlöw, Sofia Paldanius (Svédország) 3:35.848 2. CSIPES TAMARA, SZABÓ GABRIELLA 3:36.533 3. Anasztaszja Szergejeva, Juliana Szalahova (Oroszország) 3:37.111

KAJAK-KENU EB

A további program
Vasárnap: 500 m-es középfutamok 10 ó, 500 m-es döntők 12.25 ó
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik