Vajda nem bízta a véletlenre, győzött a délelőtti előfutamában

Vágólapra másolva!
2009.06.05. 12:52
Címkék
Hajszálpontosan nyolc órakor eldördült a startpisztoly és a férfi K1-esek 1000 méteres futamával kezdetét vette a sorozatban harmadik idei kajak-kenu világkupafutam.
Az olimpiai bajnok Vajda jól kezdte a világkupát
Fotó: Czagány Balázs (archív)
Az olimpiai bajnok Vajda jól kezdte a világkupát
Az olimpiai bajnok Vajda jól kezdte a világkupát
Fotó: Czagány Balázs (archív)
Az olimpiai bajnok Vajda jól kezdte a világkupát

A magyar csapat részéről a nyitó ember szerepét ezúttal Holpert Ervinre, a Domino-Honvéd fiatal tehetségére osztotta a sors, aki higgadt evezéssel a harmadik helyen érkezett célba, és ezzel bejutott a középfutamba. A második előfutam mezőnye – amelyben a négyes pályán Kucsera Gábor startolt –, kicsit morbidra sikerült, mert Steven Ferguson mellett Adam Van Koeverden is itt lapátolt. Kucsera végül nyugodt evezéssel a negyedik helyen végzett, így ő is biztosította a helyét a holnap délelőtti középfutamban. Van Koeverden 3:47-es idejével ez a selejtező bizonyult a legerősebbnek, Kucsera összességében a hatodik legjobb időt érte el.

Kenusaink kevésbé bízták a véletlenre, mind Vajda Attila, a szám olimpiai bajnoka – akinél gyakorlatilag olimpiai mezőny jött össze –, mind Sarudi Pál, a rangsoroló verseny győztese magabiztosan vette az akadályt. Számukra ez különösen fontos volt, mivel a továbbjutási rendszer értelmében így megspórolhatják a középfutamot, ugyanis a győzelem rögtön döntős folytatást ér. A három futam összesített eredménye alapján Vajda 4:11-es eredményével a legjobb időt evezte, míg Sarudi a harmadik idővel várhatja a holnap délutáni finálét. „Nagyon erős volt a futam, hiszen velem indult többek között Menykov is, aki az előző két világkupán megnyerte ezt a számot. De a feladat adva volt, meg kellett oldani, és örülök, hogy sikerült, hiszen az erős balos szembeszél igen hosszúvá tette a pályát” – mondta Attila a levezetés után.

Nagy érdeklődéssel várta mindenki a két új női négyes bemutatkozását. Különösebb meglepetés azonban ezúttal nem volt, hiszen mindkét egység higgadt lapátolással az első helyen jutott tovább. A jobbik időt Csipes Tamaráék (1:42.071) érték el, míg Paksyék (1:44.609) összességében a harmadik legjobbként zártak. A látottak alapján nyugodtan kijelenthető, hogy minden bizonnyal a fináléban e két egység csatázik majd a dobogó legfelső fokáért.

Benedek Dalma elégedetten nyilatkozott a futam után: „A felevezés közben megbeszéltük a lányokkal, hogy nem kapkodunk és hosszan elnyújtva teljesítjük a pályát. Ez maximálisan sikerült is. Timi nagyon jól tartotta az ütemet, és végig éreztük, hogy az erő ott van a hajóban, de most még nincs rá szükség.”

A hölgyek után újra a férfiak vették át a főszerepet. A kajakosok mezőnyében két teljesen új formáció mutatkozott be a mieink részéről. Gönczy Gábor és Kökény Roland futamában a harmadik, összességében a negyedik helyen zárt, míg a Petrovics Máté, Kugler Attila egység szintén harmadik lett az előfutamában, a teljes időrangsorban azonban a 14.

Sáfránék már nem számítanak új fiúknak a kenusok mezőnyében. Az elmúlt évben ugyan a rövidebb távon, de ők képviselték a magyar színeket a pekingi játékokon. Futamukban ehhez méltó magabiztossággal versenyezve szerezték meg az első helyet. Sáfránéknál is jobb idővel, bár „csupán” a második helyen kvalifikált a döntőbe Tóth Márton és Mike Róbert, így már biztos, hogy két egységünknek is szurkolhatunk majd szombat délután.

Benedek Dalma rövid pihenőt követően már egyes hajóban vágott neki következő futamának. Láthatóan nyugodtan evezve haladt, de ez most mindössze a negyedik helyre volt elég. Tragédia persze nem történt, hiszen a holnap délelőtti középfutamból még biztosíthatja a helyét a fináléba. A magyar színekben induló másik versenyző, Bara Alexandra – aki éppen az elmúlt héten kitűnően szerepelt a maratoni táv válogatóján is – a harmadik helyen végzett, így ő is ott lehet a holnapi középfutamok valamelyikében.

A lányokhoz hasonlóan a férfi kajak négyeseknél is új formációkat jelölt Storcz Botond felnőttkapitány.

Kammerer Zoltán mellé ezúttal Benkő Zoltán, Molnár Péter és Hadvina Gergely társult, akik igen előkelő mezőnyben találták magukat a szám első előfutamában, hiszen itt startolt a „régi motoros” szlovák négyes, valamint a német és olasz A-egység is. „Jól sikerült a pálya. Az volt a célunk, hogy tartsuk az iramot Riszdorferékkel, ami sikerült is. A végén akadt csak egy kis baki a kommunikációban, mivel nem hallottam, hogy mikor hoppoltak be a finishez a hátsó emberek, így egy kicsit szétestünk” – mondta Kammerer a mérlegelés után. Ez a kis baki sem bizonyult véglegesnek, mivel az elért második hely összességében is második legjobb időt jelentette. Futamgyőzelemmel mutatkozott be másik egységünk (Tóth Dávid, Szalai Tamás, Dobos András, Paumann Dániel), amely 3:19-es idejével az ötödik helyen rangsorolta magát a döntőre.

A 200 méteres előfutamok kezdete előtt Fábián Lászlónét értük el néhány szó erejéig, aki elmondta, hogy ő ilyenkor mindig az ellenfeleket figyeli. Különösen nagy érdeklődéssel kísérte most a mezőnyt, mert az olimpia után mindig nagy az átrendeződés. „Kifejezetten jó formában láttam Wagnert, aki szép technikával evezett. Nagyon tetszett a svéd női páros, és szerintem érdemes lesz odafigyelni Stefania Cicalira, az olaszok versenyzőjére is.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik