Kajak-kenu: Vereckei Ákos norvégokkal és delfinekkel készül

Vágólapra másolva!
2007.11.22. 23:20
Három hétig Floridában készül Vereckei Ákos (képünkön), a Domino-Honvéd kétszeres olimpiai bajnok kajakosa, a környezetében tudományos alapokon készülő norvégokkal, és mérsékelten barátságos delfinekkel.

Vereckei már korábban is edzőtáborozott az ezer méteren olimpiai és világbajnok Eirik Veraas Larsennel, ám most új edzője, a korábbi norvég szövetségi kapitány Bakó Zoltán közbenjárása is jól jött. Vereckeiék egy volt katonai bázisból kialakított apartman házban, a floridai Melbourne városában laknak, és ideális 25-28 fokos időben a Banana-folyón edzenek. Ez amúgy csupán egy, az óceánnal párhuzamosan futó csatorna, amelynek sós vízébe a bátrabb delfinek is beúsznak.

„Eleinte meglepődtem, amikor a hajóm előtt ugráltak ki a vízből, ám közelebbi kapcsolatba nem kerültünk - mondta Vereckei. - Nem félnek az embertől, de nem is annyira barátkozósak, mint azt gondolnánk. Persze én nem álltanai megfigyelések miatt érkeztem ide, hanem azért, hogy minél tovább vízen maradhassak.”

Vereckeinek ezzel együtt sokszor jut ideje a vizsgálódásra, miután elsősorban hosszú távú evezéseket végez. A norvégokkal a vártnál kevesebb közös edzésen vesz részt, miután kétszeres olimpiai bajnokunk elmondása alapján, ők túlontúl tudományosan próbálják felépíteni az ötkarikás felkészülésüket. Edzői stáb, orvos és táplálkozási szakember is kiutazott velük, a módszerek hatékonysága azonban egyelőre kérdéses, miután Norvégia ez ideig egyetlen kvótát szerzett a duisburgi vb-n, azt is Larsen révén.

„Azért néhány erőfelmérőn már túl vagyok Larsennel szemben, és elégedett lehetek - folytatta Vereckei. - Eirik mindvégig edzésben maradt, míg én egyhónapos pihen- után kezdtem újra az edzéseket, és ehhez képest alig jár el-ttem. Természetesen a nemzetközi mez-nyben kevésbé zavarjuk egymás vizeit, mert én az ötszáz egyesre és az ezer négyesre készülök. Jöv- pénteken térek haza, és folytatom az alapozó munkát Bakó Zoltán csoportjával. Úgy vélem, vele jól tudok együtt dolgozni, és abban bízom, hogy a rutinos élversenyz-k mellett szerzett edz-i tapasztalatai a javamra válnak majd Pekingben."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik