A jövő évi olimpia érmei a hősiességet és az erényt szimbolizálják

Vágólapra másolva!
2007.04.19. 21:48
A kínai fővárosban, egészen pontosan a pekingi a Nemzeti Múzeumban mutatták be a nagyvilágnak a 2008-s, XXIX. Nyári Olimpia medáljait. Ez az első alkalom az újkori olimpiai játékok történetében, hogy zöld nefritet (közismertebb nevén jádekövet) használtak a legjobbnak járó medál elkészítésekor. A design különlegessége, hogy Kína ősi jádeköve sárkánymintaként lett belevésve az érmekbe. A következő megmérettetésig még 476 nap van hátra.

Az érmék a hősiességet és az erényt szimbolizálják, megtestesülései a hagyományos kínai értékeknek, mint erkölcsösség és hősiesség, erős kínai „ízű” kisugárzással. A győzteseknek járó medálban az arany tömege minimum hat gramm, a második helyezetteké pedig színtiszta ezüstből készült.

Az egyik oldalon az érmék a hagyományos görög alakot ábrázolják: Nikét, a győzelem istennőjét, míg másik felén a medálok sárkányos jádeberakást kaptak, s közepükbe gravírozták a pekingi olimpia emblémáját is.

A medál akasztójának tervezését a szintén hagyományos „huang” ceremóniai jáde ihlette, dupla sárkánymintával és a jellegzetes bambusznád motívummal.

„A 2008-as, Pekingi Olimpia Játékok medáljai szerves részét alkotják majd Kína olimpiai hagyatékának – mondta Jiang Xiaoyu, a szervezőbizottság alelnöke. - Az érmékre pillantva erős kínai stílust és elegáns művészetet láthatunk. Harmonikus ötvözetei a kínai kultúrának és az olimpiai hagyományoknak, ami alkalmassá teszi arra, hogy közvetítse a Pekingi Játékok olimpiai eszméit, és a kínai kultúra és művészet, valamint a magas fejlettség és tervezés értékeit a világ felé.”


Az éremtartó dobozka, a szalag és az oklevél, melyeket szintén egyidejűleg mutattak be, szintén az esztétikus kínai kultúrát tükrözik vissza határozott kínai karakterisztikájukkal és stílusukkal.

Az éremdoboz egy lakkozott fa doboz, speciális kínai technikákkal készítve. A ládika alakjában derékszögű, négy kissé elhaló oldallal a fedelénél és az alapjánál a menny és a föld szimbólumával, boldogságot és jókívánságokat közvetítve a világ minden tájáról. A szalag is kitűnően tervezett: felhőminta került beszövésre a piros szalagba, örömteli és ünnepi hangulatot árasztva. Az oklevél vékony selyemből és rizspapírból készült a legmodernebb nyomtatási és legősibb kínai módszerek segítségével.

A XXIX. Olimpiai Játékok Pekingben kerülnek megrendezésre 2008. augusztus 8-tól augusztus 24-ig. A jelenleg a programban lévő 28 nyári sportág legjobbjait látja majd vendégül Kína, hozzávetőleg 10.500 sportolót várnak, s körülbelül 20.000 akkreditált médiamunkatárs közvetíti majd az eseményeket a világ országaiba.
  • ifj. Pál Sándor
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik