Ifjabb Buday Béla neve örökké fennmarad

SZ. Z.SZ. Z.
Vágólapra másolva!
2024.04.13. 20:36
Fotó: Árvai Károly
Szombat délelőtt ünnepélyes keretek között felavatták Buday Béla emléktábláját Rákospalotán. A Buday-csónakmotorok többtucatnyi győzelemhez segítették a legkiválóbb magyar motorcsónak-versenyzőket.

A BOCSKAI UTCA 71. SZÁM ALATT született, élt és alkotott a magyar csónakmotorgyártás egyik legfontosabb alakja, ifj. Buday Béla. Nem véletlen, hogy az emléktábláját is itt avatták fel szombat délelőtt. Ez a megtisztelő feladat Nagy István és Sebes Emil motorcsónak-versenyzőt, valamint Dudás Pétert, az esemény szervezőjét érte. Nagyról és Sebesről érdemes megemlíteni, hogy Buday-csónakmotorok által hajtott motorcsónakkal érték el a legnagyobb sikereiket. 

Buday Béla régi iparoscsalád gyermekeként – a legtöbb feljegyzés szerint – 1903-ban látta meg a napvilágot, majd az 1925-ben alapított műhelyében eleinte motor- és kerékpárjavítással foglalatoskodott, nem sokkal később elkezdett csónakmotorokat gyártani.

Neve szorosan összekapcsolódik Bergsmann József hajóépítővel, aki 1932-ben megvásárolta a német König motorok licencét, és utána Magyar König név alatt már hazánkban gyártották ezeket a motorokat. A Buday Motorüzemben készültek, Bergsmann volt a kizárólagos forgalmazójuk.

A fellendülő motorcsónak-versenyzésben kulcsszerepe volt a Buday által gyártott König-motoroknak. Három világrekordot is felállítottak velük a 175 köbcentis kategóriában az Oder-Soree csatornán: az egymérföldes 63.05-ös, a 12 mérföldes hosszútávú 60.35-ös, a kétórás világrekord pedig 53.5 km/órás átlaggal lett felállítva.

A legnagyobb hazai versenyeken a legeredményesebben szereplő csónakmotorcsaládnak a Buday-motorok bizonyultak, Nagy István 22 országos bajnoki címig jutott. Fiát, Buday Istvánt is „megfertőzte” szenvedélyével, aki már 16 évesen elkezdett versenyezni, és tizenöt magyar bajnoki címet nyert.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik