WTCR: újabb pole és újabb nagy lépés Michelisztől a bajnoki cím felé

Börzöli BernadettBörzöli Bernadett
Vágólapra másolva!
2019.12.13. 13:50
null
Michelisz Norbert eddig hibátlanul teljesít Malajziában (Fotó: fiawtcr.com)
Az első időmérő után a másodikon is megszerezte a pole pozíciót Michelisz Norbert a túraautó-világkupa (WTCR) malajziai idényzáró hétvégéjén. A magyar pilóta mellől vk-riválisa, Esteban Guerrieri várhatja a piros lámpák kialvását az utolsó futamon. Yvan Muller és Thed Björk már a Q1-ben búcsúzott a második kvalifikáción, így mind a ketten nagy hátrányba kerültek a bajnoki címért folytatott csatában.

 

Remekül kezdett Michelisz Norbert pénteken a bajnoki cím sorsáról döntő idényzárón. A pontverseny éllovasa az első szabadedzésen az élen, míg a másodikon a második helyen zárt, majd nagy fölénnyel nyerte meg az első időmérőt, ráadásul a bajnoki riválisai számára nem alakult túl jól az első kvalifikáció.

A második időmérő első szakaszában Michelisz ott folytatta, ahol néhány órával korábban abbahagyta, és néhány perc elteltével magabiztosan, több mint három tizedmásodperces előnnyel állt az élen. Ezt követően az egész pályára érvényes sárga zászlós korlátozás volt érvényben, hiszen elmozdult az egyik kanyarban a pálya határát jelző bála.

Néhány percet emiatt veszített a mezőny, hiszen ez idő alatt természetesen senki sem tudott javítani az idején. Később Nicky Catsburg ugrott az élre – Guerrieri ekkor a negyedik, Muller a hetedik helyen állt, mígBjörk továbbra sem volt formában.

Michelisz végül simán, a másodikként jutott tovább a Q2-be –bajnoki riválisai közül ez csupán Guerrierinek sikerült még. Muller a 13., Björk a 19. pozícióban végzett, vagyis innen kezdik meg a második és a harmadik versenyt, amely mindenképp jó hír Michelisznek. Tassi Attilának köszönhetően tovább örülhettek a magyarok, hiszen a fiatal Honda-pilóta bejutott a kvalifikáció második szakaszába.

A Q2-ben Michelisz egy újabb igen erős körrel kezdett, de Guerrieri is továbbjutó helyen állt. A Hyundainál egyébként elindult a taktikázás, és a márkatársak is segítették a bajnoki cím felé menetelő magyar pilótát.

Tassinak esélye volt a fordított rajtrácsos pole pozícióra – amihez a 10. helyen kellett volna végeznie –, de végül csak a 12. lett. Michelisz az első helyen jutott be a Q3-ba, rajta kívülCatsburg, Tarquini, Azcona és Guerrieri szállhatott harca a rajtelsőségért.

ÍGY ÁLLNAK AZ ESÉLYESEK
1.Michelisz Norbert
326
2.Esteban Guerrieri
311
3.Yvan Muller
305
4.Thed Björk
288

A Hyundainál úgy döntöttek, hogy a Q3-ban Michelisz elsőként teljesíti a gyors körét, aminek a végén 2:13.141-re állította be azt az idő, amit a többieknek felül kellett múlniuk. Utána a csapattársa, Tarquini következett, aki értelemszerűen nem próbálta meg túlszárnyalni Michelisz körét.

A harmadik hyundaios versenyzőként Catsburg is csupán Tarquinit előzte meg. Ezután Azcona teljesítette a körét, amivel feljött Michelisz mögé a második pozícióba. Utolsóként Guerrieri próbálkozta megfosztani a riválisát az újabb pole-tól, ám csaknem nyolc tizedmásodperccel ment lassabb kört nála, így meg kellett elégednie a második rajthellyel.

Michelisz így az első időmérő után a másodikon sem talált legyőzőre. A Lynk & Co-s riválisai gyenge teljesítménye miatt újabb nagy lépést tett a bajnoki cím felé, sa vk-pontversenyben15 pontra növelte az előnyét Guerrierivel szemben.

Folytatás vasárnap a versenyekkel, amelyeket 8.15-től, 11.15-től és 13.10-től rendeznek.

A pontrendszerről bővebben itt olvashatnak. Arról pedig, hogy milyen forgatókönyvek szerint lehet Michelisz világkupagyőztes Sepangban, ide kattintva olvashatnak.

TÚRAAUTÓ-VILÁGKUPA (WTCR)
MALAJZIA, 2. IDŐMÉRŐ
1. Michelisz Norbert (magyar, Hyundai) 2:13.141

2. Esteban Guerrieri (argentin, Honda) +0.784
3. Mikel Azcona (spanyol, Cupra) +0.879
4. Nicky Catsburg (holland, Hyundai) +1.445
5. Gabriele Tarquini (olasz, Hyundai) +1.820

12. Tassi Attila (magyar, Honda)
13. Yvan Muller (francia, Lynk & Co)

19. Thed Björk (svéd, Lynk & Co)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik