A magyar támadósor kevesebb bajnoki góllal várja az Eb-t, mint 2016-ban

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2021.06.14. 12:13
null
Szalai Ádám a második Európa-bajnokságára készül, a jelenlegi keretben ő az egyetlen, aki szerzett már gólt Eb-n – éppen ma öt éve, hogy betalált az osztrákoknak (Fotó: Török Attila)
A labdarúgó Európa-bajnokság F-csoportjának résztvevőit csapatrészenként bemutató sorozatunk záró részében a magyar válogatott támadósora került fókuszba – sokat változott a helyzet 2016 óta.

 

A 2016-OS MAGYAR EB-KERET

KAPUSOK: Király Gábor (Haladás), Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig)
VÉDŐK:
Bese Barnabás (MTK Budapest), Fiola Attila (Puskás Akadémia), Guzmics Richárd (Wisla Kraków), Juhász Roland (Videoton), Kádár Tamás (Lech Poznan), Korhut Mihály (Debreceni VSC), Lang Ádám (Videoton)

KÖZÉPPÁLYÁSOK: Elek Ákos (Diósgyőri VTK), Gera Zoltán (Ferencváros), Kleinheisler László (Werder Bremen), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan), Nagy Ádám (Ferencváros), Pintér Ádám (Ferencváros), Stieber Zoltán (Nürnberg)

TÁMADÓK: Böde Dániel (Ferencváros), Dzsudzsák Balázs (Bursaspor), Németh Krisztián (al-Garafa), Nikolics Nemanja (Legia Warszawa), Priskin Tamás (Slovan Bratislava), Szalai Ádám (Hannover)
Szövetségi kapitány: Bernd Storck

Ha egymás mellé állítjuk a magyar válogatott 2016-os és 2021-es Eb-keretét, akkor a mostani védelem, az RB Leipzigben edződő Willi Orbán és a török Fenerbahce játékosa, Szalai Attila révén erősebbnek tűnik az öt évvel ezelőttinél. A középpálya is kreatívabb lehetne Szoboszlai Dominik és Kalmár Zsolt által, viszont az ő hiányukban ebben a csapatrészben már nem állunk jobban, mint öt éve, és elöl sem tűnik jobbnak a helyzet…

A támadósort 2016-ban az NB I aktuális gólkirálya, Böde Dániel (FTC, 17 bajnoki gól) mellett öt légiós alkotta. Az aktuális lengyel bajnoki gólkirály Nikolics Nemanja (Legia Warszawa, 28 gól), Priskin Tamás (Slovan Bratislava, 12 gól), Németh Krisztián (Sporting Kansas, 3 gól és al-Garafa, 7 gól), Dzsudzsák Balázs (Bursaspor, 3 gól) és Szalai Ádám (Hoffenheim, Hannover, 0). A hatfős támadósorunk akkor, a 2015–2016-os idény végén 70 bajnoki góllal a háta mögött utazott ki a franciaországi Eb-re.

Most annyiban más a helyzet, hogy a 26-os Eb-keretünkben (az öt évvel ezelőtti 23-assal szemben – idén a meccskeret a 23-as, az Eb-keret 26-os) nem hat, hanem hét támadót adott meg Marco Rossi szövetségi kapitány. Az NB I gólkirálya most is ott van a kertben, csak éppen Hahn János személyében. (Paksi FC, 22) ám ő jóval rutintalanabb nemzetközi szinten, mint a most már paksi csapattárs, Böde volt 2016-ban. Utóbbi anno már 12-szeres, négygólos válogatottként vehetett részt az Eb-n, míg Hahn eddig kétszer játszott a nemzeti csapatban – a legutóbbi két felkészülési meccsen és gólt még nem szerzett. Rajta kívül Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár, 15 gól), Varga Roland (FTC, 0 és MTK, 9 gól) és az egyszeres válogatott Schön Szabolcs (MTK, 9 gól – azóta FC Dallas) is NB I-es idényt követően játszhat az Eb-n. Mellettük csak három olyan játékos szerepel a támadósorban – a középpályások közé jelölt, de klubjaiban csatárt is játszó Holender Filipet nem számolva – , aki a 2020–2021-es évadban légiósnak számított. Sallai Roland (Freiburg, 8 gól) profi pályafutása eddigi legeredményesebb idényét produkálta a német Bundesligában és Varga Kevin is letette a névjegyét a török első osztályban (Kasimpasa, 4 gól), míg Szalai Ádám csak a tavaszi szezonban kapott lehetőséget Mainzban, egy gólt szerzett a Bundesligában.

Összeadva a számokat láthatjuk, a hét támadónk 68 bajnoki góllal várja az Eb-t, kettővel kevesebbel, mint 2016-ban a hat támadó. A képlet akkor más egy kicsit, ha Holender Filip (Partizan Beograd) kilenc gólját is hozzáadjuk a terméshez, mert az ő esetében még nem egyértelmű, hogy az Eb-n támadóként (mint legutóbb Ciprus ellen) vagy felfutó szélsőként, vagyis középpályásként (ahogy azt a tavaly őszi meccseken láthattuk) számol-e vele Rossi.

De ha még hozzá is adjuk az összterméshez Holender góljait, akkor is igaz, hogy a mostani keret támadói 9.625-ös bajnoki gólátlaggal várják a tornát, öt éve pedig 11.6-os mutatóval várták.

Ezzel együtt a magyar válogatott Eb-szereplése aligha a támadók teljesítményén múlik majd elsősorban. Már csak azért sem mert tavasszal három vb-selejtezőn tíz gólt tudtak lőni a mieink (hármat az Eb-résztvevő lengyelek ellen), közülük hármat a védők szereztek, ráadásul négy gól előtt a védők adták a gólpasszt is!

A MAGYAR VÁLOGATOTT EB-KERETE
KAPUSOK:Bogdán Ádám
(Ferencváros),Dibusz Dénes(Ferencváros),Gulácsi Péter(RB Leipzig – Németország)
VÉDŐK:
Bolla Bendegúz(Mol Fehérvár FC),Botka Endre(Ferencváros),Fiola Attila(Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos(FC Lugano – Svájc),Lang Ádám(Omonia – Ciprus),Lovrencsics Gergő(Ferencváros),Willi Orbán(RB Leipzig – Németország), Szalai Attila(Fenerbahce – Törökország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Cseri Tamás(Mezőkövesd),Gazdag Dániel(Philadelphia Union – Egyesült Államok),Holender Filip(Partizan Beograd – Szerbia),Kleinheisler László(NK Osijek – Horvátország),Nagy Ádám(Bristol City – Anglia),Loic Nego(Mol Fehérvár FC),Schäfer András(DAC – Szlovákia),Sigér Dávid(Ferencváros)
TÁMADÓK:Hahn János(Paksi FC),Nikolics Nemanja(Mol Fehérvár FC),Sallai Roland (Freiburg – Németország),Schön Szabolcs(FC Dallas – Egyesült Államok),Szalai Ádám(Mainz – Németország),Varga Kevin(Kasimpasa – Törökország),Varga Roland(MTK Budapest)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Marco Rossi (olasz)

EURÓPA-BAJNOKSÁG

AZ F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN) PROGRAMJA

Június 15., kedd, 18.00
Budapest

Magyarország–Portugália

 

Június 15., kedd, 21.00
München

Franciaország–Németország

 

Június 19., szombat, 15.00
Budapest

Magyarország–Franciaország

 

Június 19., szombat, 18.00
München

Portugália–Németország

 

Június 23., szerda, 21.00
Budapest

Portugália–Franciaország

 

Június 23., szerda, 21.00
München

Németország–Magyarország

 

További csoportok, helyszínek, menetrend – EB-ADATBANK!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik