177 csúcs 8 nap alatt: ez volt Kilian Jornet egyik legnehezebb kihívása

Vágólapra másolva!
2023.10.16. 10:06
Kilian Jornet megvalósította a maga által is őrültségnek titulált ötletet: nyolc nap alatt 177 háromezres hegycsúcsra jutott fel.

„Ő egy űrlény.”

Így jellemezte találóan az explorersweb Kilian Jornetet, az ultrafutás koronázatlan királyát, aki ismét egy egészen lélegzetelállító teljesítménnyel hívta fel magára a figyelmet.

A spanyol sportember nyolc nap leforgása alatt 485.65 kilométert futott, 43 ezer méter szintelmelkedéssel, de ami egészen elképesztő a történetben, hogy összesen 177 (!) háromezer méternél magasabb hegycsúcsra jutott fel.

Spanyolországban, Huescában kezdte a nem mindennapi kalandot, majd a Pireneusokban folytatta, végül a 3143 méter magas Pica d'Estatson zárta a kicsit több mint egyhetes „túrát”.

„Nagyszerű volt felfedezni olyan gyönyörű hegycsúcsokat, amelyekre már nem is emlékeztem – idézte a Marca Kilian Jornetet. – Tizenhárom évesen már jártam ezeken a helyeken, de nem igazán emlékeztem már rájuk. Másfelől viszont ez volt az egyik legnehezebb vállalás, amit valaha csináltam. Boldog vagyok, de teljesen kimerültem.

Minden egyes apró lépést élveztem, és életre szóló élményekkel gazdagodtam. Már egy ideje tervezgettem ezt, de nem tudtam, hogy megvalósítható-e vagy túl nagy őrültség. Aztán beszéltem pár emberrel, akik jól ismerik a Pireneusok útvonalait, és utána eldöntöttem, hogy megcsinálom.„

A beszámoló szerint akadtak olyan hegygerincek, amelyek nagy technikai képzettséget igényeltek, és volt olyan nap, amikor negyven (!) hegycsúcson futott keresztül, egy szakaszon pedig harminckilenc órát gyalogolt megállás nélkül. Nem sokan lennének, akik utána tudnák csinálni, de Jornet nem véletlenül számít már-már legendának az ultrafutók és a terepfutók körében.

Legutóbb a Magas-Tátra egyik legszebb, egyben legveszélyesebb kihívásáról írtunk a Csupasporton, a híres-hírhedt Sas-útról, amelyen bárki külön engedély nélkül végigmehet, de tapasztalat és megfelelő erőnlét hiányában tilos rálépni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik