Cseke Lilla: a legösztönzőbb ötletek futásra a hidegben

Vágólapra másolva!
2022.11.08. 15:37
Az Ultrabalaton győztese szokásos blogjában ezúttal arról írt, hogy amikor rosszabb időben már nem nagyon akar kimenni futni, hogyan veszi rá mégis magát az edzésre.

Hiába a kedvenc évszakom az ősz a gyönyörű színei és hangulata miatt, a futásra ilyenkor nehezebben veszem rá magam. Sokszor nehéz elindulni a hideg reggeleken vagy az esős délutánokon, a sötét estéken pedig inkább egy forró csoki vagy forralt bor társaságára vágyom a fárasztó nap után. Télen ez hatványozottan igaz. Pedig az őszi-téli időszak kiemelten fontos egy futó életében: a novembertől kezdődő négy-öt hónapos időszak az alapozásé, ilyenkor hozzuk magunkat formába tavaszra, hogy legyen mire építeni év közben. Akár versenyzünk, akár nem, sok múlik azon, hogy akkor is elindulunk-e futni, ha épp köd szitál vagy havazik. Szerencsére van néhány motiváló gondolatom, amelyek ilyenkor segítenek, hogy erőt vegyek magamon.

Lelkiismeret-furdalás, bűntudat elkerülése


Velem is megtörténik, hogy kihagyok egy futást, vagy nem végzek el egy edzést. Ha egyszer-egyszer előfordul, az nem tragédia, de sajnos könnyen rendszerré válhat. Vannak időszakok, amikor pihenni kell, például sérülés esetén, vagy ha túlterhelődtünk. Ha csak a lustaság, a kedvetlenség a visszatartó erő, azon lehet segíteni. Egy elbliccelt edzés után sokszor nagyon rosszul érzem magam.
Egyrészt tudom, hogy versenyen megérzem majd a kihagyott kilométereket, másrészt az edzőmmel szemben sem korrekt.

Korábban sokkal lazábban kezeltem ezt, de most már inkább kimegyek, és megcsinálom, akár lassabban vagy kevesebb kilométert futok. Jobb érzés így belenézni a tükörbe, hogy mégis erőt vettem magamon, és egy ilyen futást sokkal jobban tudok értékelni.

Cseke Lilla blogsorozatának részei
1. A legszebb szigetkör
2. A legszükségesebb feladatok verseny előtt
3. Amikor a legnehezebb…
4. A legbosszantóbb bakik
5. A legnagyobb áldozatok
6. A legnagyobb félelmek
7. A verseny legjobb része
8. A világbajnokság legfontosabb pillanatai
9. A legfontosabb dolgok, amiket a futásnak köszönhetek
10. A legjobb tippek a regenerálódásra
11. A legjobb zenék aszfaltra vagy körözős versenyekre
12. A legjobb futócuccok az őszre

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik