UEFA: Az új lebonyolítás érdekesebbé teszi a BL-t – Ceferin

Vágólapra másolva!
2022.05.11. 13:41
null
Aleksander Ceferin szükségesnek tartja a változásokat (Fotó: AFP)
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) bécsi kongresszusa során a szervezet elnöke, Aleksander Ceferin sajtótájékoztatót tartott, amelynek fő témája a Bajnokok Ligája, az Európa-liga és az Európa-konferencialiga új lebonyolítása volt.

 

Ahogyan arról kedden beszámoltunk, az UEFA döntése alapján a 2024–2025-ös idénytől kezdve a három legfontosabb európai kupasorozat, a Bajnokok Ligája, az Európa-liga és az Európa-konferencialiga mezőnyét 32-ről 36 csapatosra növelik, megszüntetik a csoportküzdelmeket, emellett a két legerősebb sorozatban 6-ról 8-ra növelik az ősszel, illetve december elején játszott mérkőzések számát.

„Bármit cselekszünk, mindig lesz annak kritikusa. Ugyanígy, ha a pályán valaki betalál, akkor is akad valaki, aki azt rója fel a gólszerzőnek, miért nem a másik lábával lőtt. Úgy vélem, a szurkolók 99%-a belátja majd, hogy az új lebonyolítás is nyílt küzdelmet hoz” – érvelt sajtótájékoztatóján Aleksander Ceferin, aki úgy véli, az európai szövetség krízishelyzetben hozott meg fontos döntéseket.

Az új lebonyolítás érdekesebbé és szorosabbá teszi a tornákat az UEFA elnöke szerint. A Bajnokok Ligája és a többi kupasorozat átalakításának terve már tavaly megszületett, ám Ceferin hangsúlyozta, hosszasan kellett ezekről egyeztetniük a klubokkal és a támogatókkal is. „Látnia kellett mindenkinek, hogy mit adunk el nekik” – jelentette ki.

A szlovén sportvezető egy korábbi interjúban arról beszélt, jó ötletnek tartaná, ha a Bajnokok Ligájában négyes döntőt rendeznének, a szerdai sajtótájékoztatón ugyanakkor kijelentette, ez az átalakítás nincs napirenden.

„Az egy dolog, hogy nekem tetszene, de ez nem elég. A négyes döntő bevezetésével a legnagyobb gondot az okozná, hogy a csapatok eggyel kevesebb meccset játszanának, ráadásul azt is semleges pályán, így jelentős bevételektől esnének el” – magyarázta el Ceferin, aki röviden a tervezett európai Szuperligáról is szót ejtett.

„Nem kívánom Szuperligának hívni. Egyszerűen azért, mert nem szuper. Egyszer és mindenkorra eldőlt, hogy ez nem indul el. A jelenleg ennek kapcsán folyamatban lévő, spanyolországi bírósági ügyről csak annak lezárultát követően szeretnék nyilatkozni.”

Aleksander Ceferint ezt követően kérdezték az orosz klubok és válogatottak kizárásól is. Az UEFA elnöke kijelentette, a szervezet a megfelelő szankciókat léptette életbe, és további büntetéseket nem tervez.

Szóba került a legújabb UEFA-sorozat, az Európa-konferencialiga is. Az elnök elmondta, a vártnál nagyobb volt az érdeklődés a szurkolók részéről a torna iránt, így a szervezet megfontolja, hogy a 2023–2024-es idénytől kezdve nagyobb stadionban rendezzék a döntőket – mint ismert, a jelenlegi idény fináléját a Tiranában lévő. 22 500 fő befogadására alkalmas Arena Kombëtaréban játssza a Roma és a Feyenoord, míg a jövő évit a 20 800 fős prágai Sinobo Stadionban (korábbi nevén: Eden Arénában) tartják meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik