Nagyon fontos győzelmet aratott a Leipzig Skóciában

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2022.10.11. 20:50
null
Fotó: AFP
A Bajnokok Ligája F-csoportjának 4. fordulójában az RB Leipzig 2–0-ra nyert a Celtic otthonában, és így nagyon közel került a továbbjutáshoz.

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
4. FORDULÓ
F-CSOPORT
Celtic (skót)–RB Leipzig (német) 0–2 (0–0)
Glasgow,
Celtic Park, 57 564 néző. Vezette: Meler (török)
Celtic: Hart – Juranovic, Carter-Vickers, Jenz, G. Taylor – O’Riley, Hatate (Mooy, 66.), Abada (Forrest, 42.), Haksabanovics (Turnbull, 66.), Maeda (Bernabei, 80.) – Furuhasi (Jakumakisz, 66.). Vezetőedző: Ange Postecoglou
RB Leipzig: Blaswich – Simakan (Henrichs, 76.), Orbán, Gvardiol, Raum – Haidara (Abdou Diallo, 84.), Schlager – Szoboszlai (Forsberg, 76.), Nkunku (Novoa, 88.), Werner – André Silva (Poulsen, 86.). Vezetőedző: Marco Rose
Gólszerző: Werner (75.), Forsberg (84.)

A csoport másik mérkőzésén
Sahtar Doneck (ukrán)–Real Madrid (spanyol) 1–1
(Zubkov 46., ill. Rüdiger 90+5.)

A Lipcse nem mutat jó formát a Bajnokok Ligájában, a csapat az előző 11 mérkőzéséből csak hármat nyert meg a sorozatban, előző négy győzelmét pedig négy különböző vezetőedzővel (Julian Nagelsmann, Jesse Marsch, Achim Beierlorzer, Marco Rose) aratta. A Celtic sem remekel, az előző 23 európai kupameccsén mindig kapott legalább egy gólt, és a BL-ben az előző hat hazai találkozóját elveszítette – a rekorder amúgy ebben a műfajban a Monaco, zsinórban hét hazai vereséggel.

Jobban kezdtek a skótok, de Furuhasi Kjogo az ötös elől a léc fölé fejelt, míg a nagyon hasznosan futballozó Matt O'Riley lapos lövése kijött a kapufáról (a sérült Gulácsi Pétert ezúttal is Janis Blaswich helyettesítette, ennél az esetnél picit lassan reagált). Szoboszlai Dominik keményen harcolt, rengeteget futott, az első félidőben több jó passzt adott a támadóknak, végül a hajrá előtt lecserélték; Willi Orbán egy megingástól eltekintve kiválóan futballozott, de a ziccerét kihagyta: az ötös jobb sarka elől jobbal nem tudta elrúgni a labdát a rutinos Joe Hart lábai között.

Fotó: AFP
Fotó: AFP


Elfáradt a hajrára a Celtic, két védelmi hibát rutinosan kihasznált a Lipcse: Timo Werner előbb fejelt egy szép gólt, majd adott egy okos passzt a négy védő közül eredményes Emil Forsbergnek.

Győzelmével feljött a csoport második helyére a német csapat, köszönhetően annak, hogy a Sahtar Doneck nem tudta felülmúlni pályaválasztóként a Real Madridot.

A Celtic pedig beállította a Monaco rekordját.

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Real Madrid4318–2+610
2. RB Leipzig4226–7–1 6
3. Sahtar Doneck41217–5+2 5
4. Celtic4132–9–7 1

PERCRŐL PERCRE

90+4. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+2. perc Josip Juranovic
kap sárga lapot reklamálásért.

Három perc a ráadás.

88. perc Hugo Novoa be, Nkunku le.

85. perc Orbán elesik, majd blokkolja a 16-oson Mooy ballábas bombáját. Pontosabban: ellökte őt a lesen lévő Jakumakisz, ezért esett el, Turnbull lő jobbal a léc fölé 17-ről aztán. Orbánt ápolni kell.

84. PERC ELDŐLT, EMIL FORSBERG betalál, Werner ad be balról az ötös bal sarka elől, a csereember négy skót közül jobbal hat méterről, középről a bal felsőbe lő. 0–2!

83. perc Abdou Diallo
be, Haidara le, szűrő helyett védelmi mindenes.

80. perc Alexandro Bernabei be, Maeda le.

79. perc MELLÉ, Turnbull jobbról a jobb oldali kapufa elé emel, Jakumakisz két méterről a jobb kezével találja el a labdát a feje helyett. Henrichs megrántotta őt... Nem 11-es, de Orbán lemaradt most.

78. perc Forsberg pazar passzát elrúgja a 16-osra belépő Nkunku elől Carter-Vickers!

76. perc Yussuf Poulsen és Emil Forsberg be, Silva és Szoboszlai le. Benjamin Henrichs meg Simakant váltotta. Cserék posztokra itt is.

75. PERC VEZET A LIPCSE, Raum beadását Silva elviszi a bal szélen, ballal középre ad, O'Riley mellől TIMO WERNER az ötös bal sarkáról a kapu bal alsó sarkába fejeli a labdát. 0–1!

72. perc Nkunku elé kivetődik Hart, elérte a labdát, aztán a jobb bokát. Az ötös bal sarkán történt az eset. MIT MOND A VAR? Bedobás.

69. perc Helyzet, Simakan bedob egy cselt az ötös jobb sarkán jobbal, ballal hétről a léc fölé lő. Werner középről ismét jól passzolt.

68. perc Werner futtatja Silvát, az ötös jobb sarka előtt szereli őt Carter-Vickers. Raum meg elrontja a bedobást...

63. perc Haksabanovics le, David Turnbull be, Hatatét Aaron Mooy váltja, Furuhasit meg Jorgosz Jakumakisz. Cserék posztokra.

A Lipcse sincs éppen topformában a sorozatban, az előző négy BL-sikerét négy különböző vezetőedzővel érte el (Julian Nagelsmann, Jesse Marsch, Achim Beierlorzer és Marco Rose).

A Celtic az előző hat hazai meccsét elveszítette a BL-ben, ha ma is kikapnak a skótok, beállítják a Monaco 2017–2018-as rekordját.

61. perc Simakan beadása után Werner jobbal 14-ről kapura lő, Hart vetődik, de blokkol az ötösön a nagyot sprintelő Jenz.

59. perc Szoboszlai elesik az ötös jobb sarka előtt, pedig középről, a 16-os elől Nkunku remekül indította. Helyzet nem volt, de be lehetett volna adni a labdát, ha nem esik el. Pech.

53. perc Orbán nagyot kap hátulról Maedától, de nincs sárga lap.

51. perc Haksabanovics-korner jobbról, Carter-Vicker hétről nagyon rosszul találja el fejjel a labdát.

50. perc ORBÁN-ZICCER, a magyar védő kissé jobbról, hétről lő kapura, laposan, a labda megáll a kilépő, a bal lábát kinyújtó Hart kapus bal lába alatt. Szinte ráült a labdára a védés pillanatában az angol. Haidara adott remek keresztpasszt a felfutó védőnek.

48. perc Silva rossz, jobb oldali beadását Carter-Vicker ballal a léc fölé menti az ötösről, nem sokkal!

45. PERC FOLYTATJUK!

A Celtic az előző 23 európai kupameccsén mindig kapott gólt. Éppen a Ferencváros volt az utolsó, amelyik csapat ellen nem kapitulált.

Ez lesz az RB Leipzig hatodik európai meccse skót ellenféllel szemben: a három hazai meccsét megnyerte, Glagow-ban a Rangerstől és a Celtictől is kikapott.


A Celtic mindig idegenben kapott ki a Lipcsétől.


Fotó: Weltfussball



E párharc legjobb góllövője:
André Silva 2

45+3. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

Két perc a ráadás.

45. perc
Nkunku megvillan, két csel után tízről jobbal laposan kapura lő, de jobb lábbal eléri a labdát Hart!

44. perc Raum ad balról ismét rosszul be, igaz, olyan nagy mozgás nem volt középen.


42. perc James Forrest be, ez a 450. celtices meccse, mert Abada mégsem tudja folytatni.

40. perc Abadát kell ápolni, de folytatja.

37. perc Raum balról rosszul adja be Szoboszlai lapos passzát, nem megy a Lipcsének.


34. perc Hatate Reo kap sárga lapot, fellökte Schlagert.

29. perc FÖLÉ!Furuhasi nyolcról a léc fölé fejeli középről az Abadával háromszögező Haksabanovics nagyon szép, jobb oldali, jobblábas beadását.

26. perc KAPUFA, LÉC! O'Riley lő ballal kissé jobbról, 22 méterről kapura, a labda a bal oldali kapufa tövén csattan, most későn vetődött a kapus. A kipattanót az ötös jobb sarkáról ballal a lécre vágja Taylor, az újabb lecsorgót Maeda az ötös bal sarkáról a jobb, azaz a rövid felső mellé fejeli... de már les.

26. perc Gvardiolé Taylor veszélyes bal oldali, lapos beadása az ötösön.

25. perc Meada passza után Haksabanovics lő az ötös bal sarka előteréből ballal kapura, váratlanul, 10 méterről, a rövid sarok előtt véd vetődve Blaswich.

Fotó: AFP
Fotó: AFP

16. perc Szép támadás ismét, Haidara megy ki balra, az indítást Werner nem a legjobban veszi át, szereli őt az ötösön a visszafutó Carter-Vickers. Átmenetileg, a lecsorgó a németé, aki nem lő hatról, cselez... elönzőzi.

14. perc Maeda átfut a bal oldalra, beadása Simakanról Abada elé pattan, de meglepődik a játékos, elrontja a levételt. Kontra, Nkunku balról ballal a 16-osra emel, Haidara ballal lő, de eléri a labdát a jobb lábával O'Riley. Az ötösről mélyen lehajolva hazafejeli aztán a labdát Taylor.

7. perc Szoboszlai beadását Furuhasi ráfejeli az ötös jobb sarkánál álló Gvardiol lábára, a labda a bal alsó mellé csorog.

6. perc Simakan ismét megindul, O'Riley gyorsan felvágja.

5. perc Orbán fellép, indítja Simakant, a jobb oldali, jobblábas beadást kifejeli Taylor az ötös bal sarkán Werner elől.

2. perc Maeda fejel az ötösről a léc fölé, Abada jobb oldali, jobblábas beadása után. Orbán nem helyezkedett jól az esetnél.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak zöld-fehér mezben és fehér nadrágban, a vendégek piros-fekete mezben és fekete mezben.

Gyászszünettel kezdődött a mérkőzés


Egy kis örökmérleg: 3 meccs, 1 német és 2 skót sikerrel, 3, ill. 6 rúgott góllal.

JÖTTEK-MENTEK!
A Leipzigtől a Celtichez:

2017, Marvin Compper, 1 140 000 euró

A hazaiaktól Callum McGregor sérült, a vendégektől Gulácsi Péter, Lukas Klostermann, Dani Olmo és Konrad Laimer maródi.

Bár a klub Twitter-oldalának tanúsága szerint a lipcsei játékosok jó hangulatban érkeztek Skóciába, a csapat még sohasem szerzett pontot Glasgow-ban: az Európa-liga 2018–2019-es kiírásában 2–1-re kapott ki a Celtictől, az előző El-idény elődöntőjében pedig 3–1-es vereséget szenvedett a Rangerstől.


A Bochum elleni (4–0) duplája után a Celtic, majd a Mainz (1–1) ellen is betalált. A továbbjutás szempontjából óriási jelentősége lesz a találkozónak, mivel a Real Madrid mögött még mindhárom csapat esélyes a továbbjutást érő második helyre. Győzelme esetén a Leipzig nagy lépést tesz a nyolcaddöntő felé, vereséggel viszont nehéz helyzetbe kerül. Ha a lipcseiek legalább egy pontot szereznek, pontazonosság esetén megelőzik a Celticet.


A magyar válogatott középpályás a Celtic és a Sahtar elleni (1–4) hazai találkozón egyaránt gólpasszt adott, és Marco Rose vezetőedzőnél kulcsemberré lépett elő.

A vendégek bízhatnak Christian Nkunkuban is, aki sorozatban három mérkőzésen szerzett gólt.

Sérülése miatt a norvég Örjan Nylandot szerződtette a klub, ő azonban januárig nem védhet a Bajnokok Ligájában, így a kedd esti összecsapáson vélhetően Janis Blaswich kezd. A 31 éves német kapusnak a múlt heti után ez lehet pályafutása második mérkőzése a BL-ben, de remélhetőleg nem ő lesz a főszereplő, hanem, mondjuk, Szoboszlai Dominik.


ÖTÖDIK ALKALOMMAL SZEREPEL a Bajnokok Ligája főtábláján az RB Leipzig, s eddig csak egyszer fordult elő, hogy nem Gulácsi Péter védte a német csapat kapuját. Tavaly novemberben koronavírus-fertőzése miatt hiányzott, a lipcseiek nélküle könnyedén, 5–0-ra nyertek az FC Bruges otthonában. Most nagyobb a baj, az 51-szeres magyar válogatott kapus múlt héten szerdán, a Celtic ellen 3–1-re megnyert BL-találkozón keresztszalag-szakadást szenvedett, vasárnap sikeres műtéten esett át (erről be is számolt közösségi oldalán), hónapokig nem védhet.

Az RB Leipzig közel kerülhet a továbbjutáshoz, ha kedd este nyer a Celtic otthonában.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A CELTIC–LEIPZIG MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik