(Ki)menő kollekció – Deák Zsigmond jegyzete

DEÁK ZSIGMONDDEÁK ZSIGMOND
Vágólapra másolva!
2022.02.14. 23:38

Amikor a napokban vittem haza aerobikedzésről tizenkét éves kislányomat és a barátnőjét, éppen arról csevegtek egymással az autó hátsó ülésén, hogy ha milliárdosok lennének, megvennék a PSG-t. Nem akartam belemenni, hogy emberi léptékkel még a „mezei” milliárdosság sem elég egy akkora futballklub megvásárlására és működtetésére, mint a Paris Saint-Germain, a dúsgazdag katariaknak állami szinten is mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk. Aztán amúgy is kiderült a beszélgetés folytatásából, hogy képzeletbeli tranzakciójukkal nem a hasznot és a sikert hajhásznák a leánykák, hanem hamisítatlan szurkolói attitűddel „csak” Neymar és Mbappé kedvéért tennék meg.

Mondhatnánk, a sztárok adják a vonzerőt, no de akkor hol van a legfényesebb csillag, Messi? Nos, testi valójában szintén Párizsban, lélekben viszont „otthon”, Barcelonában, ahonnan nemigen akart eljönni, s most is visszajár családjával, amikor csak ráér. Eközben persze a pályán ugyanúgy elkápráztathatná a publikumot, mint korábban gránátvörös-kék mezben – meg a mindenkori csiricsáré váltótrikókban –, ám nincs így. Láthatóan szenved, s hogy ebben mennyi a szakmai ok (kevésbé ízlik neki a taktika), mennyi a lélektan (visszavágyik Katalóniába), s mennyi a kor (ő sem lesz már fiatalabb, robbanékonyabb), majdnem mindegy a hozzá képest szerény produktum mellett.

Mindenesetre kedden jön a Parc des Princesbe az általa tökéletesen ismert, korábbi örök rivális Real Madrid a téli álmából felébredő Bajnokok Ligája döntőnek is beillő nyolcaddöntőjében. Így megint Messi került a reflektorfénybe: ennyi meccset nyert meg, annyi gólt szerzett, amannyi gólpasszt adott a királyi gárda ellen, noha van egy olyan érzésem, messze nem ő lesz a főszereplő. Mintha a menőből kimenő, vagyis kifutó kollekció lenne, persze önmagához, a világ valaha volt (egyik) legjobb labdarúgójához mérten, mert még így is sokan megirigyelhetik a teljesítményét. De elég lesz-e ez a sorozat legeredményesebb csapatával szemben? Ha valamit tud a Real (a PSG pedig egyelőre nem), az a BL/BEK megnyerése.

A többi párharc egy ilyen mellett eltörpül, ugyanakkor érdemes figyelni, mert hosszú még az út a trófeáig, nem biztos, hogy a rangadó továbbjutójának lendülete végig kitart. A lányomnak meg azt ajánlom, ha milliárdos lesz, vegye meg inkább a Fradit, amelynek szurkol, vagy ha szerényebb, a III. kerületi TVE-t, ahová hetente egyszer-kétszer fociedzésre (is) jár.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik