SOMOGYI ZSOLT
2022.08.10 22:52 Frissítve: 2022.08.11 08:33

Hígítva – Somogyi Zsolt jegyzete


MONDJÁK, NEM A PÉNZ JÁTSZIK: a mértékadónak mondott (amúgy: ki mondja?) német futballoldal becsült adatai alapján a 14 millió eurós összértékre taksált azeri bajnok Qarabag nagyon megverte a Ferencvárost. Amelynek értékét 40 millió euróra tartja a transfermarkt.de, ám kedd este keserűen kellett belátnunk: az adatok stimmelhetnek, a lényeg mégsem ez.

 
 Dibusz Dénes: Nagy pofont kaptunk a Qarabagtól

A logika azt diktálná, hogy Európa harminckét leggazdagabb klubja a BL, a következő harminckettő az El-csoportkörében szerepel, de nyilván jól tudjuk, ez nem így működik. A csúcsfutballhoz sok pénz kell, ez nem kérdés, de a megfelelő pénzügyi háttér csak az alapja, fontos feltétele a minőségi munkának – önmagában nem garancia a sikerre.

Lehet azon elmélkedni, mennyire reális a BL-csoportkör elérése a Fradinak, vagy az Európa-ligában van-e inkább a helye, lehet a súlyos, váratlan védelmi hibákra, a második azeri gólt megelőző leshelyzetre mutogatni, de talán akkor cselekszik helyesen a zöld-fehér klub, ha azt kutatja: a fent említett, eurómilliókban mérhető értékkülönbséget mivel, hogyan tüntette el a pályán a Qarabag.

Amely, láttuk, jó, ragyogó csapat, gyors játékosokkal. De hogyan lehet, hogy az azeriek gyorsabbak, elszántabbak, dinamikusabbak, erőteljesebbek, szervezettebbek voltak? Hogy van kevesebb pénzből látványosan jobb csapatuk? Talán nem ide tartozik, de akik az NB I létszámemelése mellett kampányolnak, olyan ligát hígítanának, amely még így, ebben a kiélezett, szoros formájában sem készíti fel a bajnokot az Európában várható sebességre, dinamikára, agresszív letámadásra – és nem az ebben a körben már érdekelt PSV, Benfica vagy Monaco jött szembe iszonyú gyorsasággal, hanem Azerbajdzsán legjobbja.

A klub megtette, amit a lehetőségei engedtek: összehozott egy minőségi(nek hitt) keretet, de a kupavisszavágó élesen világított rá: az edző és a védelem hibáit, a kulcsemberek eltűnését ezen a szinten már nem bírja el a csapat. Marad az El, jöhet a Shamrock Rovers – amelynek összértéke mintegy hárommillió euró.

A Fradi papíron több mint tízszer jobb, de tudjuk, nem a pénz játszik.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2022.09.14 20:30:34

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

Gulácsi, Orbán és Szoboszlai is végigjátszotta a mérkőzést, amelyet Valverde és Asensio gólja döntött el.

2022.09.14 17:38:08

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

A 80. percig úgy tűnt, a BVB megtréfálja a Cityt, aztán előbb jött az egyenlítés, majd Haaland csodagólja.

2022.09.13 15:44:36

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

A németek sokkal jobban gazdálkodtak a lehetőségeikkel, és ismét megverték a Barcelonát.

2022.09.13 15:51:58

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

A végig fölényben játszó „vörösök" a 89. percben szerezték meg a győztes találatot.

2022.09.12 20:49:31

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az ilyen meccsek még mindig különlegesek egy sportolónak.