BORSOS LÁSZLÓ
2022.08.11 08:29 Frissítve: 2022.08.11 13:40

BL: Nagy pofont kaptunk a Qarabagtól – Dibusz Dénes

A Ferencváros bravúrt bravúrra halmozó kapusa, Dibusz Dénes szerint a Qarabag ellen hiányzott a kellő magabiztosság a Fradi-játékosokból, akiknek látniuk kell a BL-szinttől őket elválasztó hiányosságokat, ugyanakkor bízik benne, hogy az Európa-ligára készen áll az együttes.

Fotó: Török Attila

 

– A közepébe vágva: miért lehetett ennyire sima a Qarabag győzelme?
– Ellenfelünk sokkal inkább ránk erőltette az akaratát, mint mi rá – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Dibusz Dénes, a Ferencváros kapusa, aki csapata egyetlen kiemelkedő teljesítményét nyújtotta, lapunktól hetes osztályzatot kapott. – Az azeriek nagyon intenzív játékkal kezdték a mérkőzést, többször is zavarba hozták védőinket, középpályásainkat, ami miatt nem tudtuk kihozni a labdát. A letámadásuk miatt nem volt időnk dajkálni a labdát, s gondolkozni azon, mi legyen a következő lépés. Az ellenfél játékosainak sikerült nyomás alatt tartaniuk minket, ami a hibáinkhoz vezetett. Az első mérkőzésen csak hellyel-közzel volt sikeres és eredményes a Qarabag taktikája, ám a visszavágón jobban működött, lényegesen hatékonyabb volt.

 
  Hígítva – Somogyi Zsolt jegyzete

– A kinti mérkőzésen láthatták, ellenfelük mekkora erőt képvisel. Hogyan készültek a visszavágóra, mi volt a terv a keddi meccsre?
– Valószínű volt, hogy a Qarabag nem hazudtolja meg magát, és támadólag lép fel, mint ahogy a korábbi találkozóin, ezért többnyire a kontrákat gyakoroltuk, s azt próbáltuk elsajátítani, milyen pozícióban kell lennünk ahhoz, hogy fel tudjuk venni a labdát, s ellentámadást vezethessünk. Emellett a pontrúgásokra helyeztük a hangsúlyt a meccset megelőző napokban. Egy-két nagyobb lehetőséget kialakítottunk, ha a szerencse mellénk áll, az első félidőben egyenlíthettünk volna, de a mérkőzés egészét figyelembe véve a jobb csapat jutott tovább.

A BL jelenti a pénzesőt, de az Európa-liga is jól fizet
Jelentős anyagi lehetőségtől esett el a Ferencváros, hogy elbukott a Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörében, ugyanis ha bejutott volna a legrangosabb európai kupasorozat rájátszásába, a klub kasszája ötmillió euróval gyarapodott volna. A BL-csoportkörös szerepléssel garantáltan forintmilliárdokat kereshetett volna a Fradi, az esélyt elszalasztva az Európa-ligával és a pénzdíjaival vigasztalódhat – ha túljut a Shamrock Roversen. A főtáblára kerülve 3.63 millió eurót (körülbelül 1.43 milliárd forintot) biztosan kapna az Európai Labdarúgó-szövetségtől, a további győzelmekért 630 ezer eurót (mintegy 249 millió forintot), a döntetlenekért pedig 210 ezret (csaknem 83 millió forintot) fizetnek. Az utóbbi tíz évben szerzett UEFA-együtthatók alapján is kapna juttatást az FTC, mégpedig annyiszor 132 ezer eurót (mintegy 52 millió forintot), ahányadik – az utolsótól számítva – a bejutó El-csapatok listáján, továbbá a televíziós jogdíjakból is részesedhet. Az Európa-konferencialigában ennél valamelyest szerényebbek a pénzdíjak, úgyhogy a sportszakmai oldal mellett gazdasági szempontból is fontos lenne, hogy a Ferencváros ne bukja el a következő párharcát.

– Érzett félelmet a társain, vagy egyfajta terhet, amit nem bírnak el?
– Az első pillanattól kezdve érződött, nincs meg a kellő magabiztosság nálunk, hiányzott a jó kisugárzás. Már az első másodpercekben, a középkezdést követően belerúgtuk az ellenfélbe a labdát, az ilyen nekem mindig intő jel, hiszen előrevetít valamit, miként kezdjük a meccset. Ha úgy vetjük bele magunkat a találkozóba, hogy rögvest nyomás alá helyezzük az ellenfelet, odaérünk a kapuja elé, érzem, hogy minden rendben lesz, s a rivális fölé kerekedhetünk mentális téren is, ám amikor úgy indul a mérkőzés, mint kedd este, s nem találjuk a ritmust, akkor az első öt-tíz percben arra kell felkészülni, hogy átvészeljük a kritikus időszakot. Ez a Qarabag ellen sajnos egyik félidő elején sem sikerült.

NS-szakértő: MÁTYUS János, a Ferencváros korábbi 34-szeres válogatott védője
„Amikor az előző körben a Ferencváros hazai pályán vereséget szenvedett a pozsonyi Slovantól, szinte temetői volt a hangulat, aztán amikor a Qarabag otthonában döntetlent játszott, mindenki arról beszélt, milyen jó az egy egy, holott látni lehetett, nagyon jó csapat az azeri. Már az első mérkőzés második félideje sejtette, lehetnek gondjai a Fradinak, akkor ugyanis az ellenfél egyértelműen fölébe kerekedett. Kedden a Qarabag úgy kezdett, ahogy a Ferencváros szokott hazai pályán évtizedeken keresztül, ráadásul a brazil Kady személyében olyan labdarúgója volt, akivel nem tudtunk mit kezdeni. Rögtön kezdés után feltűnt, lehetnek problémák.
Adnan Kovacevic és Rasmus Thelander nagyon gyengén futballozott a védelem tengelyében, amikor ilyen fontos mérkőzésen a vezetőedző az egyiküket lecseréli, az mindent elmond a teljesítményről. A csapat szurkolói szép időket élhettek meg az elmúlt években, de ez a pofon megmutatja, még mindig sokkal többre van szükség, hogy a Fradi stabil európai középcsapat legyen. Hajlamosak vagyunk ilyenkor temetni, de ne feledjük, mekkora örömöt adott az előző két kör, a Slovan elleni pozsonyi meccs. Biztos vagyok benne, az ír Shamrock Rovers elleni párharcból a Fradi jön ki jobban, és ott lesz az Európa-liga csoportkörében.”

– Minek tulajdonítja a kapott gólokat?
– Az első kettőt szinte a semmiből kaptuk, előrerúgott labda és rossz védekezés előzte meg. Noha esetleges, nem kidolgozott helyzetek voltak, nem tudtuk levédekezni – elgondoltató, miért nem voltunk készek rá. A harmadik találaton nincs mit ragozni, gyönyörűen lejátszotta a Qarabag a támadást, nem tudtuk megzavarni a játékosait, távol helyezkedtünk tőlük. Az első két gól bántó, ahogy megszületett, illetve több olyan helyzet is volt, amikor a hosszú labdával nem tudtunk megbirkózni, de az is zavart, hogy rengeteg lecsorgót szerzett meg az ellenfél. Ebben alulteljesítettünk, pedig tudtuk, hogy sok múlik rajta.

– Többen felvetették, nincs ereje teljében a csapat, a Qarabag diktált nagyobb iramot. Ön is így érzékelte?
– Nem gondolom, hogy elfáradtunk volna vagy hogy erőnléti problémánk lennének. A hajrában elöl megfutottuk az aze­rieket, Adama Traorénak több elfutása volt a bal szélen, s Marquinhos beállításával új lendületet vett a csapat. Ugyanakkor én is úgy láttam, a Qarabag futballistái messze dinamikusabbnak tűntek. Nagyon jó rendszerben játszott ellenfelünk, amelyben mindenki tudta, mi a dolga, agresszívan, intenzíven támadott le minket.

– Miért nem sikerült többször átjátszani a Qarabag sebezhetőnek tűnő védelmét?
– Nem tudtuk eléggé széthúzni az azeriek védelmét, s a mélységi passzlehetőségeink sem alakultak ki, ami szükséges lett volna ahhoz, hogy meglegyen a játékunk dinamikája, ritmusa. Hiányzott, hogy a labdaügyes játékosaink olyan pozícióban kapják meg a labdát, hogy az ellenfél védelmére ráfordulva helyzeteket alakítsanak ki.

– Úgy látszott, a szakmai stáb sem tudott érdemben belenyúlni a meccsbe. Az edzők a szünetben mit kértek a játékosoktól?
– Próbálták felrázni a csapatot, a párharcokra, a második labdák megszerzésének fontosságára hívták fel a figyelmet, valamint gyorsabb játékot kértek tőlünk, de ebből alig valósult meg valami.

– Ideges volt amiatt, hogy a társainak nem jön ki a lépés?
– Ilyenkor mindig feszült vagyok, mert nem tudok beleavatkozni a játékba.

 

– Azért négy-öt nagyobb védéssel segítette csapatát.
– Sokra azonban nem mentünk vele. Elkeserítő mérkőzés volt, kijózanító a kiesés. Látnunk kell, bőven vannak hiányosságaink. A pályán lévők érezhették, nagy pofont kaptunk, nem álltunk készen, nem voltunk elég jók ehhez a szinthez. Fejlődnünk kell a labda nélküli játékban, védekezésben határozottabbnak kell lennünk, az ellenfeleket több párharcra kell kényszerítenünk, s mernünk kell előrefelé játszani, több helyzetet kell kidolgoznunk.

Dibusz Dénesnek a három kapott gól mellett nemegyszer bravúrral kellett mentenie (FOTÓ: TÖRÖK ATTILA)

 

– Tiszta sor, a Bajnokok Ligájára nem áll készen a csapat. És az Európa-ligára?
– Remélhetőleg arra igen. Bízom benne, hogy ki tudjuk javítani ezt a mérkőzést. A következő ellenfelünk korántsem Qarabag szintű, de csak akkor múlhatjuk felül, ha sokkal jobban teljesítünk, mint amit eddig nyújtottunk a selejtezőben. Ugyan voltak jobb periódusaink, amelyeken bejöttek a húzásaink, de összességében nem érzem, hogy folyamatosan tartanánk az elvárható szintet. A Tobol elleni hazai mérkőzés első húsz perce és a Slovan elleni pozsonyi meccsen az első félidő nézett ki jól, ami nem túl sok. Ha őszinte akarok lenni, az előző idényben is nagy szerencsével jutottunk túl a Slavia ellen a harmadik körön, ebben a szakaszban egyedül a Dinamo Zagreb ellen voltunk olyan szinten és akkor nyújtottunk olyan teljesítményt, amivel rászolgáltunk a továbbjutásra. Sok munka vár ránk, mindenképpen előre kell lépnünk az elkövetkező hetekben, hónapokban, hogyha bejutunk az Európa-liga csoportkörébe, elérhessük célunkat, és tavasszal folytathassuk nemzetközi kupaszereplésünket.

Félelem és bizonytalanság jellemezte az FTC belső védőit

 

A Qarabag elleni meccsen kidomborodott, az FTC nem találta meg a nyáron távozó Miha Blazic utódját, nyugalma, játékintelligenciája és határozottsága hiányzik a zöld-fehérek védelméből.


Sztanyiszlav Csercseszov is elismerte, jogos a kritika, ami csapata játékát látva megfogalmazódik vele és a játékosokkal szemben. Bár támadásépítésben sem jeleskedett a magyar bajnok, tizenkét kapura lövési kísérlettel azért megpróbálkozott, helyzeteinek minősége alapján az InStat elemzőrendszer szerint 1.66 gólt kellett volna elérnie. Ez még nem rossz mutató, az viszont elkeserítő, milyen ingatag és sebezhető volt a védelem, kiváltképpen a belső védő posztján.
Félelem, bizonytalanság, tanácstalanság és önbizalomhiány – ez látszódott a Ferencváros hátsó során. Ebben közrejátszhat, hogy az FTC oszét vezetőedzője először szavazott bizalmat egyszerre Rasmus Thelandernek és Adnan Kovacevicnek négyvédős hadrendben (három belső védős felállásban már játszottak együtt), ami utóbb kiderült, nem bizonyult jó döntésnek. Noha a védelem tengelyének összetételét részben a kényszer szülte (Samy Mmaee sérülés miatt nem került be a meccs­keretbe, a Bakiban apróbb sérülést szenvedő Mats Knoester pedig két nap edzést követően talán nem állt készen kilencvenpercnyi játékra), már az első percekben érezhető volt, a két, gyorsnak semmiképp sem nevezhető futballistának meggyűlik a baja a középcsatár Ibrahima Wadjival és a mögötte játszó villámléptű támadókkal.
A 31 éves dán bekken a Fradi-mezben lejátszott első tétmérkőzésein is láthattuk, nem labdabiztos játékos, az intenzív letámadással kirukkoló azeri csapat ellen pedig kijöttek a technikai hiányosságai: gyakran passzolt a társa mögé, kellemetlen helyzetbe hozva őt, s két labdát is elszórt a saját térfelén. Bár a levegőt uralta, a párharcokban nem volt túl hatékony, 56 százalékban nyerte meg őket, s beszédes, hogy hat szerelési kísérlete után egyszer sem (!) szerzett labdát.
Ha a belső védő posztján a társ bizonytalan, hatással lehet a páros másik tagjára – talán ez történt Adnan Kovaceviccsel. A bosnyák válogatott középhátvéd az NB I-ben jól ellátja feladatát, de a BL-selejtezőkön nem hozta a tőle elvárható szintet, kiütközött, lassú ezen a porondon, párharcainak csupán 54 százalékát nyerte meg. Ő adta el a legtöbb labdát a saját térfelén (négyet), az egyiket az ellenfél vezető gólja követte. Gyenge játéka egyfelől azzal magyarázható, hogy jobblábasként szerepelt a tőle idegen bal oldali belső védő posztján, de a Ferencváros szintjén elvárható, hogy játékosai megbirkózzanak a keddihez hasonló kényszerhelyzettel. A Qarabag elleni meccsen kidomborodott, hogy az FTC nem találta meg a nyáron távozó Miha Blazic utódját, akinek az utolsó idénye ugyan feledhető volt, nyugalma, játékintelligenciája és határozottsága azonban hiányzik a zöld-fehérek védelméből.

BAJNOKOK LIGÁJA, SELEJTEZŐ
3. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ

FERENCVÁROS–QARABAG (AZERI) 1–3 (0–1)
Budapest, Groupama Aréna, 18 875 néző. Vezette: Del Cerro Grande (spanyol)
FERENCVÁROS: Dibusz – Botka, Kovacevic (Knoester, 51.), Thelander, Civic (Pászka, 84.) – Esiti (Vécsei, 51.), Laidouni – Zachariassen, Nguen (Marquinhos, 84.), A. Traoré – Boli (R. Mmaee, 61.). Vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov
QARABAG: Mahammadaliyev – Vesovics, Mustafazade, B. Hüseynov, Bayramov – Qarayev (Romao, 86.), Jankovics (Richard Almeida, 58.) – Kady – Sheydayev, Wadji (Owusu, 81.), Zoubir (L. Andrade, 86.). Vezetőedző: Qurban Qurbanov
Gólszerző: A. Traoré (85.), ill. Zoubir (7.), Wadji (54., 78.)
Továbbjutott: a Qarabag, 4–2-es összesítéssel

A nagy álom, a BL-csoportkör elúszott, a ferencvárosiak foghatták a fejüket, de a tavalyihoz hasonló Európa-liga-folytatás az ír Shamrock Rovers elleni párharcban még simán összejöhet (Fotó: Török Attila)
2022.09.14 20:30:34

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

Gulácsi, Orbán és Szoboszlai is végigjátszotta a mérkőzést, amelyet Valverde és Asensio gólja döntött el.

2022.09.14 17:38:08

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

A 80. percig úgy tűnt, a BVB megtréfálja a Cityt, aztán előbb jött az egyenlítés, majd Haaland csodagólja.

2022.09.13 15:44:36

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

A németek sokkal jobban gazdálkodtak a lehetőségeikkel, és ismét megverték a Barcelonát.

2022.09.13 15:51:58

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

A végig fölényben játszó „vörösök" a 89. percben szerezték meg a győztes találatot.

2022.09.12 20:49:31

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az ilyen meccsek még mindig különlegesek egy sportolónak.