Chelsea: csak a jó BL-szereplés mentheti meg a csapat idényét

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2023.03.07. 10:09
null
Raheem Sterling jó formában várja a Borussia Dortmund elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő londoni visszavágóját – a német csapat védelmének nagyon kell rá figyelnie (Fotó: Getty Images)
A Chelsea-nek 1–0-s hátrányból kellene megfordítania a Dortmund elleni párharcot. A londoni csapatot irányító Graham Potter abban bízik, hogy a sérülése után visszatérő Raheem Sterling lesz a nyerőember a Stamford Bridge-en.

 

Nincs könnyű helyzeteben a Chelsea. A londoniak az FA-kupából már kiestek, a bajnokságban pedig csak a tizedik helyen állnak, így nincs reális esélyük arra, hogy az első négyben végezzenek, és kiharcolják a BL-indulást. Kivéve, ha megnyerik a jelenlegi kiírást. Bár nem ők a sorozat legnagyobb esélyesei, a keret erőssége alapján hiba őket leírni, főleg annak tükrében, hogy a télen összesen 329.5 millió eurót költött a klub új játékosokra. Érkezett mások mellett a világbajnok Enzo Fernández, valamint a tehetséges Mihajlo Mudrik és Joao Félix, ám hiába az erősítések, a csapat pocsékul kezdte az évet. A idei első tizenegy tétmérkőzéséből csak egyet nyert meg, és már egyre több helyen lehetett olvasni arról, hogy a vezetőség meneszti a tavaly szeptemberben kinevezett Graham Potter menedzsert.

A 47 éves szakvezető továbbra sem lehet nyugodt, de kissé fellélegezhetett, miután a Chelsea a hétvégén 1–0-ra nyert a Leeds ellen a Premier League-ben. Az igazi értékmérő azonban a Dortmund elleni BL-nyolcaddöntő keddi visszavágója lesz. A németek nagyszerű formában, 1–0-s előnnyel várják az összecsapást, s a bajnoki címért küzdenek a Bundesligában. Nyilvánvaló tehát, hogy az angolokon jóval nagyobb lesz a nyomás. Ennek ellenére a hátrányuk egyáltalán nem ledolgozhatatlan, és a játékosok is tisztában vannak azzal, hogy sikeres BL-meneteléssel még megmenthető az idény. Graham Potter  pedig azt is elárulta a hétvégi győzelem után, szerinte ki lehet a nyerőember a Dortmund ellen.

Graham Potter (Fotó: AFP)
Graham Potter (Fotó: AFP)


„A legutóbbi mérkőzéseken mindenki láthatta, hogy Raheem Sterling milyen kiváló futballista – idézte a thechelseachronicle.com a londoniak menedzserét. – A sérülése után még nincs csúcsformában, de napról napra egyre erősebb. A Bajnokok Ligájában is bizonyított már, a statisztikái önmagukért beszélnek. Kedd este is számítok rá, remélem, élvezi majd a játékot, sokat tehet azért, hogy bejussunk a nyolc közé.”

Az angol válogatott szélső tavaly nyáron érkezett a Manchester Citytől, de január elején combsérülést szenvedett, és csak nemrégiben térhetett vissza. A dortmundi összecsapáson sem játszott, az viszont kétségtelen, hogy jelentős tapasztalata van a BL-ben, és a gyorsaságával sok problémát okozhat a német védőknek. A még mindig csak 28 éves labdarúgó eddigi 79 mérkőzésén 26 gólt és 22 gólpasszt jegyez a Bajnokok Ligájában, igaz, ezek jelentős részét a City futballistájaként könyvelhette el, a Chelsea színeiben egyelőre két gólja és egy gólpassza van. A csoportkörben a Salzburg (1–1) és a Dinamo Zagreb (2–1) elleni hazai mérkőzésen volt eredményes, a Milan ellen (3–0) pedig adott egy gólpasszt a Stamford Bridge-en. Vagyis eddig az összes otthon játszott összecsapáson megvillant, és joggal bízhat abban, hogy kedden folytatódik ez a sorozat. Eddigi pályafutása során egyszer lépett pályára a Dortmund ellen, még 2021 áprilisában a City futballistájaként. Akkor a 88. percben állt be a negyeddöntő visszavágóján, csapata pedig 2–1-re nyert és továbbjutott, majd egészen a döntőig menetelt – amelyben aztán éppen a Chelsea-től kapott ki 1–0-ra.

A BL-trófeát még egyszer sem emelhette a magasba, de ki tudja, talán majd ebben az évadban...

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ
VISSZAVÁGÓK
Március 7., kedd
21.00:
Benfica (portugál)–FC Bruges (belga)
21.00: Chelsea (angol)–Borussia Dortmund (német)
Március 8., szerda
21.00: Tottenham Hotspur (angol)–AC Milan (olasz)
21.00: Bayern München (német)–Paris Saint-Germain (francia)
Március 14., kedd
21.00: Manchester City (angol)–RB Leipzig (német)
21.00: Porto (portugál)–Internazionale (olasz)
Március 15., szerda
21.00: Real Madrid (spanyol)–Liverpool (angol)
21.00: Napoli (olasz)–Eintracht Frankfurt (német)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik