BL: Szoboszlai és Orbán bravúrra készül Haalandék ellen

NAGY ZSOLT (Lipcse)NAGY ZSOLT (Lipcse)
Vágólapra másolva!
2023.02.22. 08:32
null
Szoboszlai Dominik és Willi Orbán is készen áll arra, hogy a hátán cipelje az RB Leipziget az izgalmasnak ígérkező BL-csatában (Fotó: Imago Images)
Marco Rose, az RB Leipzig vezetőedzője elárulta, mindkét magyar futballistája játszik szerdán a Manchester City ellen, amelyben a megbetegedett Kevin De Bruyne nem szerepelhet.

Labor omnia vincit, azaz a munka mindent legyőz. A latin felirat Lipcse egyik legjellegzetesebb épülete, a csaknem száz éve épített Krochhochhaus tetején olvasható, 43 méteres magasságával ez volt a város első „felhőkarcolója”. A jelmondatot a lipcsei lakosok többsége mintha a mai napig magáénak érezné, az élet óramű pontossággal zajlik a Németország keleti részén található, több mint 600 ezres városban. Az emberek a nap nagy részében merev tekintettel, céltudatosan tartanak valahová, alig látni turistákat vagy lazán andalgó párokat.

Látszólag a futball sem igazán hozza lázba a helyieket, egy nappal az angol bajnok elleni BL-találkozó előtt a központban a sokáig nyitva tartó FKK Sauna Clubnak több hirdetése volt megtalálható, mint az RB Leipzig és a Manchester City Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőjének. A hazai csapat nevét mindössze a főutcán közlekedő villamoson lehet megpillantani, gőzt fújtató vörös bikák kísérik a „Die Roten Bullen” feliratot. A kép persze csalóka kissé, a városban felfedezőútra indulva azért kiderül, hogy a labdarúgás a helyieket sem hagyja teljesen hidegen.

A SZEMFÜLES SZURKOLÓK ÖRÖME

Az RB Leipzig stadionja a városközponthoz közel épült, a mesterségesen létrehozott Elsterbecken folyó partján fekszik. Mivel a túloldalon a klub utánpótlás-akadémiája található, a kettő együtt külön kis városrészt alkot. A Red Bull Arena környékén a mérkőzés előtti napon nem volt pezsgő élet, a hivatalos ajándékboltba belépve viszont rábukkantunk egy-két érdekességre. A bejárati ajtó mellett rögtön a nyolcaddöntőre készített speciális sálat lehetett megvásárolni a két klub színeivel, címerével, beljebb többek között a futballisták arcát ábrázoló bögre és a 2022–2023-as keret labdarúgóinak aláírásával ellátott labda bújt meg. Szoboszlai Dominik neve több emléktárgyról köszönt vissza, de nála is kiemeltebb helyre került Gulácsi Péter, akinek aláírt kapusmeze és cipői külön kis vitrinbe kerültek, közvetlenül a német negyedosztály, a Regionalliga Nordost 2013-as megnyeréséért kapott trófea fölé.

A stadiontól mindössze negyedórányi sétára található a klub edzőközpontja, ahol az utánpótlás készül, és az első csapat is rendszeresen edz. Az épületekig kellemes, fákkal körbevett sétálóutca vezet el, az idillt csak időnként zavarja meg egy-egy elhúzó luxusautó, amelyben a játékosok érkeznek. A nekik fenntartott parkolót hatalmas, tömör vaskapu védi az illetéktelen személyek elől. A szemfüles szurkolók persze jól tudják: a futballisták bármilyen gyors kocsiban is ülnek, addig meg kell állniuk, amíg a távolról vezérelt kapu ki nem nyílik, és ezeket a másodperceket igyekeznek is minél jobban kihasználni. Ottjártunkkor egy középkorú hölgy és két fiatal fiú várta a játékosok érkezését, és amint egy autó begördült a kapu elé, már szaladtak is megnézni, ki ül benne, és rávenni, hogy írja alá a kezükben szorongatott fényképeket, papírlapot.

„A legtöbben szívesen megállnak, és kedvesek velünk. Szoboszlai Dominikot és Willi Orbánt viszont ne várja, ők már bent vannak!”  – mondta az ötven körüli hölgy, miközben a kezében tartott mappán a listázott futballisták fele már le volt húzva. Többet azonban már nem mondott, mivel érkezett sorban Yussuf Poulsen és David Raum, ők még hiányoztak a gyűjteményéből.

Marco Rose lipcsei vezetőedző szerint a világ egyik legerősebb csapata ellen játszik együttese (Fotó: AFP)
Marco Rose lipcsei vezetőedző szerint a világ egyik legerősebb csapata ellen játszik együttese (Fotó: AFP)

FEL KELL NŐNI A CITY SZINTJÉRE

Az akadémia bejáratánál nem lehetett szóra bírni a játékosokat, a sajtótájékoztató viszont jó lehetőséget adott rá. Az RB Leipzig Marco Rose vezetőedzőn kívül Emil Forsberget delegálta az újságírók elé.

„Valóban? Köszönöm, ezt nem is tudtam – reagált mosolyogva a 31 éves svéd középpályás, amikor a teremben ülő újságírók felidézték neki, hogy a nemzetközi kupákban még nem szenvedett vereséget az RB Leipzig, amikor ő gólt szerzett.   – Akkor nincs mese, be kell találnom a City ellen is! Na jó, azért az is fontos, hogy náluk Erling Haaland ne legyen eredményes. Tudom, hogy mindenki arra kíváncsi, hogyan lehet őt megállítani, és bár nem vagyok védő, azt hiszem, tudom a választ. Csapatmunkával. Meg kell akadályoznunk, hogy eljusson hozzá a labda, mert a tizenhatoson belül már nincs mit tenni ellene...”

Középpályása megjegyzésével egyetértett Marco Rose, igaz, az idényben 32 gólos (ebből ötöt a BL-ben szerző) norvég támadóval – mint korábbi játékosával – kapcsolatban azért hozzátette: nem ő az egyetlen, aki a Cityben veszélyes, még a szerdai csatát kihagyó Kevin De Bruynét is a pótolható játékosok közé sorolta.

„A világ egyik legerősebb csapata az ellenfelünk, amelynek kapusa is képes arra, hogy gólpasszt adjon – jegyezte meg Marco Rose.  – Az utolsó cserejátékosa is kiválóan képzett, nekünk a fő feladatunk az, hogy felnőjünk a szintjére. Bátran kell futballoznunk, minden előre eltervezett feladatot tökéletesen kell megoldanunk, és akkor lesz esélyünk. Nagyon bízom a csapatban, mert jól felkészültünk, és saját pályán a szurkolóink előtt bármire képesek lehetünk. Nagy kérdés, mennyit lesz nálunk a labda, a Cityre nem jellemző, hogy könnyedén kiadja a kezéből a kezdeményezést. Kulcsfontosságú lesz a védekezésünk, és hogy azelőtt megakadályozzuk ellenfelünk támadásépítését, hogy a kapunk elénk érne. Erling Haaland önmagában nem veszélyes, az egész csapat az.”

A vezetőedző lapunk kérdésére is készséggel válaszolt, azt próbáltuk megtudni, milyen szerep vár a szerdai találkozón Szoboszlai Dominikra és Willi Orbánra.

„Azt nem mondom el, hogy pontosan milyen feladattal küldöm őket pályára, ez legyen meglepetés – reagált Marco Rose.   – Mindketten teljesen egészségesek, alapemberei a csapatnak, sokat várok tőlük. Annyi biztos, hogy játszanak szerdán.”

Christopher Nkunkuról is szót ejtett. A francia válogatott csatár a hétvégén a Wolfsburg ellen tért vissza sérülése miatti több hónapos kihagyás után a pályára, és győztes csapat tagja volt. Az ugyanakkor valószínűtlen, hogy a Manchester City ellen kezdőként kapjon lehetőséget, Marco Rose kijelentette, fontosnak tartja a fokozatos játékba hozását, és nem szeretne kockázatot vállalni a túlterhelésével.

JOSEP GUARDIOLA: JOBBAN KELL MOZOGNI

Josep Guardiola (Fotó: Reuters)
Josep Guardiola (Fotó: Reuters)

A Manchester City kedden Angliában tartott edzést, és csak azt követően indult útnak Németországba, az utazó keretnek Kevin De Bruyne mellett Aymeric Laporte és John Stones sem volt tagja. Előbbi kettő hiányára (John Stones combsérülésből lábadozik) a kedd esti sajtótájékoztatót megelőzően nem adott magyarázatot a klub, így magától értetődő volt, hogy mindenki erre lesz a leginkább kíváncsi. Először azonban a katalán menedzser helyett Nathan Aké ült az újságírók elé.

„Mindegy, milyen sorozatban játszunk, nagy rajtunk a nyomás, hiszen azt várják tőlünk, hogy trófeát nyerjünk – ismerte el a holland védő. – Minket is bosszant, hogy ingadozó a formánk mostanában, de ez a futball velejárója. Fontos, hogy ne rágódjunk sokat a kudarcon, és kellő önbizalommal lépjünk pályára. Persze, ha választani kellene egy sorozatot, hogy mit nyerjünk meg idén, az a Bajnokok Ligája lenne.”

Játékosa után Josep Guardiola is besétált a terembe, és még szinte le sem ült, már arról faggatták, mi a helyzet a csapat világklasszisával, Kevin De Bruynével.

Kevin De Bruyne betegség miatt nem játszik szerdán (Fotó: Imago Images)
Kevin De Bruyne betegség miatt nem játszik szerdán (Fotó: Imago Images)

„Beteg  – adott egyszavas választ, és illusztrációként kezét a torkához téve krákogott egyet.  – Még nem tudni, mikor térhet vissza, de nem lett volna értelme velünk utaznia. Az RB Leipzig kemény ellenfél, ezt már a sorsoláskor tudtuk, különösen Christopher Nkunku emelkedik ki a csapatból. Az utóbbi időben sokan kritizáltak, hogy Erling Haaland miatt sablonos a játékunk, de ez nem igaz. Az egész csapatnak jobban kell mozognia, nem szabad rá kivetíteni a problémát. A Bajnokok Ligája fantasztikus sorozat, amelyben évről évre nehezebb továbbjutni, most csak azzal foglalkozunk, hogy ott legyünk a negyeddöntőben. Olyan eredményt akarunk elérni, hogy kedvező helyzetből várjuk a manchesteri visszavágót.”

A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
BAJNOKOK LIGÁJA

NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉSEK, SZERDA
21.00:
RB Leipzig (német)–Manchester City (angol) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
21.00: Internazionale (olasz)–Porto (portugál) (Tv: Sport2) – élőben az NSO-n!

Gulácsi Péter aláírt mezét és cipőjét az RB Leipzig hivatalos shopjában lehet csodálni
Gulácsi Péter aláírt mezét és cipőjét az RB Leipzig hivatalos shopjában lehet csodálni
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik