BL: négy győzelem, 11 gól – Stöger Fradija jó formában a rajt előtt

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2021.07.05. 13:33
null
Peter Stöger (sapkában) optimistán várhatja a Pristina elleni BL-rajtot, hiszen eddigi négy nyári meccsét megnyerte a Ferencváros, amely 11 gólt szerzett és csak egyet kapott (Fotó: Árvai Károly)
A koszovói Prishtina elleni, keddi BL-selejtezős mérkőzés előtt összegezzük a Ferencváros nyári edzőmeccseinek tapasztalatait, a keretben történt legfontosabb változásokat – a tapasztalatok azt mutatják, jó formában várja az FTC a rajtot, hiszen a négy nyári edzőmeccsét kivétel nélkül megnyerte, 11 gólt szerzett és csak egyet kapott.

 

A Ferencváros labdarúgócsapatánál a legfontosabb nyári változás természetesen az volt, hogy közel három év után távozott a csapat ukrán vezetőedzője, az együttest BL- és EL-csoportkörbe, valamint háromszor is bajnoki aranyéremre vezérlő ukrán sikeredző, Szerhij Rebrov.

A helyére az Austria Wientől érkezett, korábban a német élvonalbeli 1. FC Kölnnél és a Borussia Dortmundnál is dolgozó osztrák Peter Stöger rögtön székfoglalójában leszögezte, nem szeretne letérni arról a sikeres útról, amelyen a csapat járt az elmúlt években. Az NB I-re rendkívül támadószellemben futballozó csapatot ígér, míg a nemzetközi kupára egy olyan csapatot, amely adott esetben képes alkalmazkodni az erősebb ellenfelek játékához. Ez utóbbi képesség volt a legnagyobb erénye Rebrov csapatának, hogy tavaly nyáron, például a Celtic vagy a Dinamo Zagreb elleni Bl-selejtezőkön képes volt a 4–2–3–1-es hadrendtől, illetve az alapjátékától eltérő, védekezőbb felfogásban, három belső középpályással is eredményesen futballozni.

Stöger egyelőre a felkészülési meccseken maradt a 4–2–3–1-es rendszernél, és az eredmények azt mutatják, továbbra is jó úton jár a csapat. Igaz ugyan, hogy utolsó nyári felkészülési meccsén, a Szlovákiában ezüstérmes DAC ellen azért még akadozott a csapat támadójátéka, de Myrto Uzuni 11-esből lőtt góljával azért sikerült 1–0-ra győzni, ahogy korábban a lengyel bajnok Legia Warszawa (2–0), a bolgár aranyérmes Ludogorec (3–1), valamint a német, alacsonyabb osztályú Heimstetten ellen (5–0) is.

A négy győzelem pedig mindenképp bizakodásra adhat okot Peter Stöger számára a koszovói Prishtina elleni BL-selejtező előtt, főleg úgy, hogy a négy találkozón csupán egy gólt kapott a csapata, és a 11 szerzett gól sem nevezhető rossznak. A tapasztalatok alapján mondhatjuk, a védelem össze is állt, jó eséllyel a DAC ellen is látott Henry Wingo, Miha Blazic, Samy Mmaee, Eldar Civic négyes kezd majd a Pristina ellen, esetleg Lasa Dvalinak lehet még esélye bekerülni Mmaee helyére.

Összességében azt mondhatjuk, hogy bár a nyáron három korábbi alapember is távozott a Fraditól a jobbhátvéd Lovrencsics Gergő, a balhátvéd Marcel Heister és a támadó középpályás Isael személyében, a Ferencváros nem gyengült. A felsoroltak ugyanis már az előző idényben sem számítottak nélkülözhetetlennek – azzal együtt sem, hogy a statisztikák szerint a Fehérvárhoz szerződő Heister volt az NB I legjobb balhátvédje az előző idényben – és a pótlásuk részben már korábban megkezdődött, hiszen a télen szerződtetett Wingo jobbhátvéd, míg Gera Dániel és Giorgi Haraisvili támadó középpályás, más kérdés, hogy utóbbi eddig egyetlen nyári meccsen sem szerepelt.

Eddig egy új játékost szerződtetett a Ferencváros, a télen érkezett Samy Mmaee testvérét, a csatár Ryan Mmaeet, aki az előző idényben 30 bajnokin 14 gólt szerzett a ciprusi AEL-ben, a Fradiban még nem talált be: mind a négy edzőmeccsen játszott, háromszor kezdőként. Visszatért továbbá zalaegerszegi kölcsönjátékából Szánthó Regő, aki a ZTE-ben az előző idényben 10 gólt szerzett az NB I-ben, ám nyáron sérülés hátráltatta, az edzőmeccseken nem játszott, és nem is szerepel a neve BL-re nevezett keretben (ahogy egyébként a fent említett Giorgi Haraisvili sincs ott a listán és a régóta sérült bosnyák védő, Adnan Kovacevic sem).

Ugyanakkor Hajnal Tamás, a klub sportmenedzsere elmondta, balhátvédet és középpályást még szeretnének igazolni külföldről. A válogatottal az Eb-n remeklő Botka Endre esetében pedig várható külföldi érdeklődés, nem lenne meglepő, ha távozna, már csak azért sem, mert a felkészülési meccsek azt mutatták, nélküle is jól zár a védelem.

Az edzőmeccseken a támadósor várhatóan meghatározó játékosai közül Uzuni és Franck Boli is két-két gólt szerzett (bár utóbbi az utolsó edzőmeccset kihagyta), viszont Tokmac Nguen még nem talált be – ezzel együtt várhatóan ők lehetnek majd a Pristina elleni párharc kulcsszereplői, esetleg Roko Baturinát érdemes még említeni, aki ugyan négy meccsből háromszor is csereként játszott, de szerzett két gólt és kiharcolt egy tizenegyest.

A FERENCVÁROS NYÁRI PROGRAMJA AZ NB I-ES RAJTIG
A felkészülés kezdete:
június 8.
Edzőtábor:
Grassau (Németország), június 16–26.
MÉRKŐZÉSEK
Június 20.: Ferencváros–Legia Warszawa (lengyel) 2–0 (Baturina, Civic) – Grassau (Németország)
Június 23.:
Ferencváros–Ludogorec (bolgár) 3–1 (Uzuni, Boli, Laidouni) – Kufstein (Ausztria)
Június 25.: Ferencváros–SV Heimstetten (német IV. o.) 5–0 (Ramadan 2, Boli, Baturina, Gera D.)
Grassau (Németország)
Június 30. Ferencváros–Dunaszerdahely (szlovákiai) 1–0 (Uzuni – 11-esből)
Július 6., 18.00: Ferencváros–Pristina (koszovói) – BL-selejtező, 1. forduló
Július 13., 20.00: Pristina (koszovói)–Ferencváros – BL-selejtező, 1. forduló

 

NYÁRIJÁTÉKOSMOZGÁS A FERENCVÁROSNÁL
Érkezők: Ryan Mmaee (belga-marokkói, AEL Limassol – Ciprus)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők: Csernik Kornél (Soroksár)?, Csonka András (Budafoki MTE), Csontos Dominik (Soroksár), Ammar Ramadan (szír, Soroksár), Szánthó Regő (ZTE FC), Szécsi Gergő (Soroksár), Szerető Krisztofer (Soroksár)?, Takács Zsombor (Soroksár)?, Varga Ádám (Soroksár)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek: Sam Adekugbe (kanadai, Valerenga – Norvégia), Keanu Baccus (ausztrál, Western Sydney Wanderers – Ausztrália), Edoardo Masciangelo (olasz, Pescara – Olaszország)
Távozók: Marcel Heister (horvát–német, Mol Fehérvár FC), Isael (brazil, Umm Szalal – Katar, szabadon igazolhatóként), Lovrencsics Gergő (lejár a szerződése), Michal Skvarka (szlovák, lejár a szerződése)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

A FERENCVÁROS KERETE A BL-SELEJTEZŐ 1. FORDULÓJÁRA
KAPUSOK: Bogdán Ádám, Dibusz Dénes, Varga Ádám.
VÉDŐK: Miha Blazic, Botka Endre, Csontos Dominik, Lasha Dvali, Eldar Civic, Samy Mmaee, Henry Wingo
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Csonka András, Gera Dániel, Ihor Haratin, Aissa Laidouni, Róbert Mak, Sigér Dávid, Somália, Vécsei Bálint, Olekszandr Zubkov
TÁMADÓK: Roko Baturina, Franck Boli, Ryan Mmaee, Tokmac Nguen, Damir Redzic, Myrto Uzuni
VEZETŐEDZŐ: Peter Stöger

BAJNOKOK LIGÁJA-SELEJTEZŐ
1. FORDULÓ
BAJNOKI ÁG
Első mérkőzés:
Július 6., kedd, 18.00:
FERENCVÁROS–FC Prishtina (koszovói)
V: David Munro (skót)
Visszavágó:
Július 13., kedd, 20.00:
FC Prishtina (koszovói)–FERENCVÁROS
V: De Gabriele (máltai)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik