BL: már nem az 1954-es vb-döntő végeredményét mutatja a berni óra

NAGY ZSOLT, PUSZTAI VIOLA (videó), ÁRVAI KÁROLY (fotó) (BERN)NAGY ZSOLT, PUSZTAI VIOLA (videó), ÁRVAI KÁROLY (fotó) (BERN)
Vágólapra másolva!
2021.08.17. 16:53
A Young Boys pályája már „felkészült” a szerdai Bajnokok Ligája-mérkőzésre, a svájciak játékosai a keddi edzésen felettébb motiváltnak tűntek.
A FERENCVÁROS ELLENFELÉRŐL KÉSZÜLT KÉPES ÖSSZEÁLLÍTÁSUNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETI MEG (Fotó: Árvai Károly)
A FERENCVÁROS ELLENFELÉRŐL KÉSZÜLT KÉPES ÖSSZEÁLLÍTÁSUNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETI MEG (Fotó: Árvai Károly)

Nem kell hatvanhét évesnek lenni ahhoz, hogy az ember tudja, milyen fontos szerepet tölt be a magyar labdarúgás történelmében a berni Wankdorf Stadion. Az 1925-ben átadott (a torna előtt 64 ezresre bővített) arénában rendezték többek között az 1954-es világbajnoki döntőt, amelyet az Aranycsapat 3:2-re elveszített az NSZK-val szemben, de az 1961-es BEK-finálét is itt bukta el ugyancsak 3:2-re a Czibor Zoltánnal, Kocsis Sándorral és Kubala Lászlóval felálló Barcelona a Guttmann Béla által edzett Benficával szemben. A stadion 2001 és 2005 között jelentős felújításon esett át, régi Longines gyártmányú óráját viszont megtartották, és a közeli térre helyezték, rajta a „berni csoda” végeredményével. A legendás relikviát sokáig nem bolygatta senki, a járókelők vidáman fotózkodhattak előtte, 2018. április 28-án azonban megtörtént, amire azelőtt 32 évvel volt példa: bajnok lett a Young Boys. Az ünneplésből az óra sem „maradt ki”, azóta a Luzern ellen aratott 2–1-es győzelmet mutatja, a számunkra keserű emléket idéző 1954-es vb-döntőre pedig a hátoldalán látható hatalmas fénykép emlékeztet.

A stadion és környéke igazi csomópont a svájci fővárosban. A 32 000 fő befogadására alkalmas létesítmény (koncertekhez 44 500-ra is emelkedhet a férőhelyek száma) a bevásárlóközpontként üzemelő Wankdorf Centerrel épült egybe, a közelben irodaház található, a forgalom emiatt állandóan jelentős. A helyiek előszeretettel kávéznak a teraszon, ebédelnek az éttermek kiülős részeiben és térnek be vásárolni a Young Boys szurkolói boltjába. A kíváncsi drukkerek még a csapat edzőtermébe is bepillanthatnak, annak ablaka ugyanis az utcára néz, így semmi meglepő sincs abban, ha séta közben a szobakerékpáron tekerő, a Southamptontól nyáron szerződtetett Alexandre Jankewitz mosolyog vissza a járókelőkre. A stadion egy-egy bejárata szinte elveszik az üzletek között, ám belépve és a pályát megpillantva az ember egyből kizárja a külvilágot. A lelátók fekete székeinek hangulatát a csapat sárgával kirakott monogramja töri meg, az első sorok székei angol mintára a pálya közvetlen közelében helyezkednek el és a leghátsók is jó rálátást biztosítanak a játéktérre. A tetőn körben napelemek termelik az energiát, amely a létesítmény mellett a környék egy részének áramellátását is biztosítja. A stadion közvetlen közelében kedd délelőtt nagy volt a nyüzsgés, a hely külső és belső átalakulásnak első kézből lehettünk szemtanúi, mivel a svájci együttes sajtónyilvános edzésének idején még javában szerelték a Bajnokok Ligája molinóit és egyéb arculati elemeit.

Hiába voltak üresek a széksorok, a kékes-lilás színvilág, a csillagos képek is tudatosítják az emberben, ez már a playoff, a rájátszás, amelynek a fele sem tréfa. A párharc győztese egyenesen a „mennyországba”, a sorozat harminckettes csoportkörébe jut, és majd az európai labdarúgás topklubjai ellen játszhat tétmérkőzéseket. Ennél nagyobb motiváció egyetlen futballistának sem kellhet, nem csoda, ha a Young Boys tréningjén a játékosok egy pillanatig nem lazsáltak. A pályára vonulást követően egyből a kezdőkört vették célba, ahol egymást követték a labdás gyakorlatok. Gyors ütemű passzolgatás, ügyességi feladatok, egy az egy elleni párharcok, minden pontosan, menetrendszerűen végrehajtva. Természetesen a bemelegítés és a futóiskola sem maradt el, a taktikai elemeket azonban sajnos nem leshettük ki, és David Wagner utasításait sem igazán figyelhettük meg, mivel a baseballsapkát viselő mester tisztes távolból követte figyelemmel a foglalkozás elejét – könnyen elképzelhető, hogy a Ferencváros elleni nyerő taktika és a szerdai kezdőcsapat összetétele járt a fejében.

Nézzen bele a Fradi ellen készülő Young Boys keddi edzésébe!

BAJNOKOK LIGÁJA, SELEJTEZŐ
4. FORDULÓ
ELSŐ MÉRKŐZÉSEK
KEDD
BAJNOKI ÁG

21.00: Salzburg (osztrák)–Bröndby (dán) (Tv: Sport1)
21.00: Sheriff Tiraspol (moldovai)–Dinamo Zagreb (horvát) (Tv: Sport2)
NEM BAJNOKI ÁG
21.00: Monaco (francia)–Sahtar Doneck (ukrán) (Tv: M4 Sport)

SZERDA
BAJNOKI ÁG
21.00:
Young Boys (svájci)–Ferencváros (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
21.00:
Malmö (svéd)–Ludogorec (bolgár) (Tv: Sport2)
NEM BAJNOKI ÁG
21.00: Benfica (portugál)–PSV (holland) (Tv: Sport1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik