BL: Itt a lehetőség, hogy a játékosok megmutassák magukat – Rebrov

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2020.10.18. 09:06
null
Szerhij Rebrov játékosként lámpalázas volt a Barca elleni meccsek előtt, és tudja, kedden labdarúgói is feszengenek majd kezdéskor (Fotó: Szabó Miklós)
A ferencvárosiak szakvezetője, Szerhij Rebrov játékosként lámpalázas volt a Barca elleni meccsek előtt, és tudja, kedden labdarúgói is feszengenek majd kezdéskor.

 

– Játékosként nem mindennapi mérkőzéseket játszott a Barcelona ellen. A négy egymás elleni találkozójukon három gólt szerzett, egyszer gólpasszt adott. Ennyire szeretett a katalánok ellen futballozni?
– A Barcelona elleni meccsek egytől egyig szép emlékek – felelte a Nemzeti Sportnak Szerhij Rebrov, a Ferencváros szakvezetője, aki a Dinamo Kijev futballistájaként szép eredményeket ért el a katalán együttes ellen. – A játékosaimnak is életre szóló élmény lesz a keddi BL-találkozó. Futballistaként nem mindennapi sikerekben volt részem a Barcelona ellen, nemcsak a Dinamo Kijev szurkolói, hanem egész Ukrajna bennünket ünnepelt. Olyan eredményeket értünk el, amelyekre mind a mai napig büszkék lehetünk. A Barca legyőzése nagy tett, hiszen irtózatosan erős ellenfélről beszélünk.

– A négy közül melyik a legemlékezetesebb meccse ellene?
– Talán különösen hangzik, de az első, amelyen odahaza, Kijevben múltuk felül három egyre. Azon a találkozón nem szereztem gólt, gólpasszig viszont eljutottam. Először győztük le a katalán csapatot, senki sem várta tőlünk a kiugró eredményt. A stadionban telt ház volt, az emberek egymás nyakába ugrottak, sohasem felejtem el azt az estét. A visszavágó azonban nem úgy sikerült, ahogy elterveztük. Odahaza három egyre győztünk, vagyis úgy érkeztünk a Camp Nouba, hogy nincs vesztenivalónk. A hazaiak gyorsan bepréseltek két gólt a kapunkba, aztán némileg váratlanul szépítettünk, és ismét mi álltunk továbbjutásra. Azokban a percekben nagy lehetőség volt a kezünkben, végül a Barca négy egyre nyert, és így elütött minket a továbbjutástól.

– Csapata szépítő góljánál távolról bombázott a kapuba. Emlékszik, hogy a kapura lövés előtt ki próbálta kibillenteni az egyensúlyából?
– Ronald Koeman.

– Így emlékszik rá?
– Természetesen! A Barcelona elleni minden gólomra emlékszem. Nagy meglepetés volt, hogy a hazai siker után idegenben is gólt szereztünk. Őszintén szólva engem is meglepett, hogy volt esélyünk a továbbjutás kivívására. De az akkori Barcelona túl nagy falat volt. Emlékszem, amikor a meccs előtti napon kisétáltunk a pályára, hogy szétnézzünk, csak ámultunk és bámultunk. A pálya százhúsz méter hosszú volt és kilencven méter széles, azelőtt sosem láttunk ilyen méretűt.

– Néhány évvel később is a Barcelona kapujába talált: a Dinamo stadionjában cimbalomszögből vágta a labdát a kapuba. Sokan támadták, mondván: beadásnak szánta.
– Felnéztem, nem érkezett belül senki, ezért lőttem. Az első szándékom az lett volna, hogy beadom a középen érkezőnek, ám amikor láttam, hogy nincs társ, gyorsan döntöttem, s kapura lőttem. Alighanem ez meglepte a kapust. Emlékezetes három nullás győzelem lett a vége, arról nem is beszélve, hogy a visszavágón négy nullára nyertünk a Camp Nouban. Az eredmény ellenére az is nagyon nehéz mérkőzés volt, minden erőnkre szükség volt ahhoz, hogy megállítsuk a remek labdarúgókkal felálló Barcát.

– Hosszú évek után kedden ismét a Camp Nouban van jelenése. Mit mond majd a játékosainak? Élvezzék a játékot? Mivel nyugtatja őket?
– Mondhatok bármit, biztos vagyok benne, hogy a játékosaim a mérkőzés előtti órákban idegesek lesznek. Ez így természetes, sőt kötelező izgulni! Az ember nem mindennap játszik a Barcelona otthonában, tétmeccsen főleg nem. Annak idején futballistaként én is ilyen voltam. A mérkőzések előtt izgultam, dolgozott bennem a drukk, ám amint megvolt az első labdaérintésem a pályán, az izgalom tovaszállt. Szerintem ez az ő esetükben is így lesz.

– Felkészültek egy ekkora megméretésre?
– Többször elmondtam a játékosoknak: rászolgáltak arra, hogy ott legyenek a Bajnokok Ligájában. Nem a véletlen műve, hogy eljutottunk idáig. Három selejtezőkört és egy rájátszást kellett sikerrel vennünk, ez nem lebecsülendő teljesítmény. Túljutottunk a svéd, a skót, a horvát és a norvég bajnokon is, nemegyszer az ellenfél volt az esélyesebb. A csoportkörbe jutással nem mindennapi bravúrt értünk el. Itt a lehetőség, hogy a játékosok megmutassák magukat.

– Minden pont ajándék lenne?
– Mindenki tisztában van vele, nem mi vagyunk a csoport favoritjai. Senki sem várja el tőlünk, hogy sorra nyerjük a mérkőzéseket, vagy döntetlenre hozzuk a találkozókat. Meg kell próbálnunk a lehető legjobb teljesítményt nyújtani, meglátjuk, ez mire lesz elegendő. Egy biztos, az ilyen nagy csapatok ellen – főleg idegenben – a lehető legnagyobb összpontosításra van szükség. A Barcelona-szintű együttesek a legkisebb kihagyást is azonnal megbüntetik, méghozzá könyörtelenül.

Szerhij Rebrov mérkőzései játékosként a Barcelona ellen
1993–1994, BAJNOKOK LIGÁJA
1993. szeptember 15., 1. forduló, első mérkőzés

Dinamo Kijev–Barcelona 3–1 (2–1) – gólpassz
1993. szeptember 29, 1. forduló, visszavágó
Barcelona–Dinamo Kijev 4–1 (2–1) – gól
1997–1998, BAJNOKOK LIGÁJA
1997. október 22., csoportmérkőzés
Dinamo Kijev–Barcelona 3–0 (2–0) – gól
1997. november 5., csoportmérkőzés
Barcelona–Dinamo Kijev 0–4 (0–3) – gól

– Kitalálta már, hogyan állítják meg Lionel Messit?
– Az elmúlt években sok edző próbálta kitalálni. A legtöbben úgy, hogy igyekeztek „leválasztani” Messit a csapatról, kivenni a játékból. Láthattuk, mennyi sikerrel jártak… Lionel Messit nem könnyű kikapcsolni, olyan tudású futballista, aki ellen sosem lehet tudni, mit hoz a következő pillanat. De minden játékosból felkészülünk, belőle is.

– A Barcelona vezetőedzőjével, Ronald Koemannal annak idején játékosként, most edzőként találkozik a Camp Nouban. Különös érzés?
– Tisztelem Ronald Koemant, ismerjük egymást, rendkívül kedves, amikor találkozunk, jól elbeszélgetünk. Aki a Barcelona edzője, annak sokat kell tudnia a szakmáról. A spanyol csapatnál sztárokból kell kihoznia a legtöbbet, ez egy szakvezetőnek mindig különös feladat. Minden adottsága megvan ahhoz, hogy eredményes legyen. Játékosként a Barcelonával és a holland válogatottal egyaránt hihetetlen sikereket ért el, edzőként is hasonlóra törekszik. Nemrégen érkezett a csapathoz, így a játékosok alighanem még inkább hajtanak. Nem lesz egyszerű mérkőzés, de azért harcoltunk, hogy ideáig eljussunk.

BAJNOKOK LIGÁJA 2020–2021
A G-CSOPORT MENETRENDJE
1. FORDULÓ
Október 20., kedd
18.55:
Dinamo Kijev (ukrán)–Juventus (olasz)
21.00:FC Barcelona (spanyol)–FERENCVÁROS

2. FORDULÓ
Október 28., szerda
21.00:
Juventus (olasz)–FC Barcelona (spanyol)
21.00: FERENCVÁROS–Dinamo Kijev (ukrán), Groupama Aréna

3. FORDULÓ
November 4., szerda
21.00:
FC Barcelona (spanyol)–Dinamo Kijev (ukrán)
21.00: FERENCVÁROS–Juventus (olasz), Puskás Aréna

4. FORDULÓ
November 24., kedd
21.00:
Juventus (olasz)–FERENCVÁROS
21.00:Dinamo Kijev (ukrán)–FC Barcelona (spanyol)

5. FORDULÓ
December 2., szerda
21.00:
Juventus (olasz)–Dinamo Kijev (ukrán)
21.00: FERENCVÁROS–FC Barcelona (spanyol), Puskás Aréna

6. FORDULÓ
December 8., kedd
21.00:
FC Barcelona (spanyol)–Juventus (olasz)
21.00:Dinamo Kijev (ukrán)–FERENCVÁROS

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik