BL: A második félidőben már remekül futballoztunk – Szoboszlai Dominik

NAGY ZSOLT (Lipcse)NAGY ZSOLT (Lipcse)
Vágólapra másolva!
2023.02.24. 07:02
null
Dominik Szoboszlai (Photo: Getty Images)
Az RB Leipzig középpályása a Manchester City ellen elért döntetlen (1–1) után a csapat gyenge kezdésének okairól, Erling Haaland semlegesítéséről és a visszavágóról is beszélt.


You can read the Interview in English here.

– Elfáradt?
– Az nem kifejezés – felelte Szoboszlai Dominik lapunk kérdésére, közvetlenül a Manchester City elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő visszavágója után. – Az első félidőben az történt, amire számítottunk: a City birtokolta a labdát, próbálta széthúzni a védelmünket. Sokat nem tudtunk tenni ellene, de tartottuk magunkat, nem engedtünk sok helyzetet az ellenfélnek, igaz, így is megszerezte a vezetést. Nem tudom, mi történt a gólnál, hogyan jutott át Josko Gvardiolon a labda, viszont attól függetlenül, hogy hátrányba kerültünk, úgy éreztem, egyben voltunk. A második félidőre aztán úgy jöttünk ki, ahogy az elsőre is kellett volna. Többet volt nálunk a labda, veszélyesebben játszottunk, helyzeteket alakítottunk ki, és gólt szereztünk.

– Az első félidőben a Manchester City hetvennégy százalékban birtokolta a labdát: mennyire érezte nyomasztónak a pályán ezt a fölényt?
– Tény, hogy a focit labdával játsszák, és utálom, ha folyamatosan futni kell utána, de néha muszáj. Tudtuk, hogy ezen a mérkőzésen ez vár ránk, a hibát ott követtük el, hogy az első félidőben túlságosan hátrahúzódva védekeztünk. Adva volt tehát a megoldás: feljebb kellett húzódni, ahogy a második félidőben meg is tettük, de mindig tanulunk a hibáinkból, ebből a mérkőzésből is levonjuk a megfelelő következtetéseket.

– Mit mondott a szünetben Marco Rose, amivel sikerült felpörgetnie a csapatot?
– Azt nem árulhatom el pontosan, de... Azt kérte, kapjuk össze magunkat, mert nem edzőmeccsről van szó, hanem a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjéről.

Nem volt könnyű érvényesülni Nathan Aké mellett, azonban Szoboszlai Dominik egyszer elrúgta a labdát a manchesteri védő lába között, s így parádés passzt adott (Fotó: Imago Images)
Nem volt könnyű érvényesülni Nathan Aké mellett, azonban Szoboszlai Dominik egyszer elrúgta a labdát a manchesteri védő lába között, s így parádés passzt adott (Fotó: Imago Images)

 

– Az biztos, hogy célba ért az üzenet, mert teljesen más Leipzig jött ki a pályára a folytatásra. A saját játékával mennyire elégedett?
– Az első félidőben a City labdabirtoklási fölénye miatt én sem tudtam úgy futballozni, ahogyan kellett volna. Ha labdát kaptam, próbáltam megtartani, a szélen váratlan megoldást választani, de semmi sem működött igazán. A szünet után az egész csapat felébredt, többször odakerültünk a City kapuja elé, nekem is jobban ment.

– Kevés hiányzott ahhoz, hogy gólpasszt adjon, mert ahogy odarúgta a labdát Nathan Aké lába között Benjamin Henrichs elé...
– Jó lett volna korábban egyenlíteni, mert több időnk maradt volna a győzelem megszerzésére, de így sem vagyok elégedetlen. Összességében jó meccset játszottunk, a második félidőben már remekül futballoztunk. Szombaton a Frankfurt vár ránk, igyekszünk minél jobban kihasználni a kétnapos pihenőt.

Marco Rose edző (balra) is ott volt a régi barátok, Erling Haaland (jobbra) és Szoboszlai Dominik lipcsei találkozóján
Marco Rose edző (balra) is ott volt a régi barátok, Erling Haaland (jobbra) és Szoboszlai Dominik lipcsei találkozóján

 

– Azért azt még mindenképp érdemes megemlíteni, hogy jó barátja, Erling Haaland nem élete mérkőzését játszotta: kiemelten figyeltek rá?
– A mérkőzés előtt adtam róla némi információt Willi Orbánnak és Josko Gvardiolnak. Nem mintha nagyon rá lettek volna szorulva, hiszen Willi a végletekig profi, Josko pedig világklasszis középhátvéd, maguktól is tudják, mit kell csinálniuk. Megakadályozták, hogy Erling Haaland gólt szerezzen, és mindketten kiválóan játszottak.

– Mit vár a visszavágótól, sikerülhet kiharcolni Manchesterben a továbbjutást?
– Jó meccset várok, szerintem nincs mitől félnünk. Vesztenivalónk nincs, a lényeg, hogy élvezzük a játékot. Fontos, hogy a labda minél többet legyen nálunk, akkor is, ha a Cityről van szó. Abban biztos vagyok, hogy meglesznek a helyzeteink, és remélhetőleg nem követünk el olyan hibákat, mint hazai pályán. Valójában viszont még nem foglalkozom azzal a mérkőzéssel. Elég sűrű a programunk a tavasszal, most az a legfontosabb, hogy a szombati bajnokira kellően frissek legyünk.

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

 

Josep Guardiola: Négy nulla? Nem lett volna reális eredmény!

Az RB Leipzig vezetőedzője, Marco Rose örült annak, hogy csapata megmutatta, tud futballozni, míg a Manchester City menedzsere, Josep Guardiola megvédte játékosait.

MI TÖRTÉNT A SZÜNETBEN? – tűnődött el az ember néhány perccel azután, hogy elkezdődött az RB Leipzig–Manchester City BL-nyolcaddöntő második félideje. A lipcseiek első félidei és a folytatásban mutatott játéka között hatalmas volt a különbség, mert míg negyvenöt percig csak nyomozták a labdát, a folytatásban birtokolták, támadást építettek, és mentek előre, úgy, ahogy a legrangosabb európai kupasorozat kieséses szakaszában a hazai csapattól elvárható.

„Előbb halkan beszéltem, aztán hangosabban, majd megint halkan, végül kieresztettem a hangomat   – árulta el a mérkőzést követő sajtótájékoztatón Marco Rose, az RB Leipzig vezetőedzője, hogy mi zajlott az öltözőben.  – Az első fél­időben nem volt játékunk, nem Bajnokok Ligájában szereplő csapathoz méltón teljesítettünk. Huszonhat százalék labdabirtoklás a Manchester City ellen nem elég. Nem volt bennünk átütőerő, teljesen passzívak voltunk. A szünet után ez szerencsére megváltozott, jobb későn, mint soha. Mindenki láthatta, hogy ha nálunk van a labda, teljesen más csapat vagyunk, amely képes bármilyen szintű ellenfélnek problémát okozni. A döntetlen egyáltalán nem rossz eredmény, nagy reményekkel utazunk Manchesterbe. A legfontosabb feladat, hogy még egyszer megmutassuk: tudunk futballozni.”

A második játékrészben nyújtott teljesítményért valóban dicséret illeti az RB Leipzig játékosait, amelynek magyar futballistái közül Willi Orbánnak csapatkapitányként a védelem stabilizálásában volt kulcsszerepe, míg Szoboszlai Dominik a pálya jobb oldalát játszotta be. A középpályás játékának jelentőségét társa, Benjamin Henrichs is kiemelte.

„A második félidőben jobban bevontuk Szoboszlai Dominikot a játékba, és ettől sokkal veszélyesebbek lettek a támadásaink    – mondta a lefújást követően az újságíróknak a 26 éves jobbhátvéd, aki egy ízben ziccerbe került a magyar középpályás átadása után, ám elhibázta. – Ha a második félidőben kialakított helyzeteinket nézzük, meg kellett volna nyernünk a mérkőzést. Mindenki láthatta, fel tudjuk venni a versenyt a Manchester Cityvel. Minden a visszavágón dől el, bízunk magunkban.”

Habár a látottak alapján bosszúságra inkább a Manchester Citynek lehetne oka, Josep Guardiola nem tűnt idegesnek a találkozót követő sajtótájékoztatón, és mint mondta, számított rá, hogy az RB Leipzignek meglesznek a pillanatai a meccsen, ami megtörtént, de ezt nem éli meg tragédiaként.

„Nem kell lehajtanunk a fejünket, jól teljesítettünk    – jelentette ki sajtótájékoztatóján az edző. – Lehetett volna más a vége? Persze. De senki se legyen csalódott azért, mert nem nyertünk négy nullára. Az nem lett volna reális. Örülök, hogy a kapott gól után újból kézbe vettük az irányítást, a visszavágó pedig teljesen más mérkőzés lesz...”  

Josep Guardiola (Fotó: AFP)
Josep Guardiola (Fotó: AFP)

 

BL-NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS     
RB LEIPZIG (német)–MANCHESTER CITY (angol) 1–1 (0–1)     
Lipcse, 45 228
   néző. Vezette:   Serdar Gözübüyük (holland)
Gólszerző:   Gvardiol (70.), ill. Mahrez (27.)
A visszavágót március 14-én Manchesterben rendezik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik