A Loki ellenfele amilyen fiatal, olyan sikeres

Vágólapra másolva!
2010.07.13. 10:54
null
A Levadia játékosai tavaly is nagy csatára kényszerítették a debrecenieket (Fotó: Mirkó István - archív)
A Debrecen már jól ismeri a Levadia Tallinnt, hiszen tavaly és idén is összehozta vele a sors(olás) a Bajnokok Ligája selejtezőjében. Most olvasóink is megismerhetik az észt bajnokcsapatot, amely rövid, ám annál tartalmasabb történettel büszkélkedhet.

 

ÉS AKKOR JÖTT AZ UKRÁN ACÉLMÁGNÁS

SZAVAZÁS

Ön szerint mi lesz a mai Levadia–DVSC mérkőzés eredménye?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Az FC Levadia Tallinn mai nevén 1998 óta létezik, a névadó fémipari vállalat ugyanis ekkor döntött úgy, hogy a másodosztályban szereplő FK Olümp Maardu támogatója lesz. A csapat felvette a főszponzor Levadia nevét, majd megnyerte az Esiliigát (így hívják az észt másodosztályú bajnokságot).

A sikerek az ezt követő években még kevésbé kerülték el a klubot: a Levadia hétszer lett bajnok az élvonalban, az Észt Kupát pedig hatszor nyerte el eddig. Az ukrán származású tulajdonos, Viktor Levada nemcsak jó üzletember, hanem hatalmas futballrajongó is. Elmondása szerint számára a Levadia egy igencsak költséges hobbi.

A LEVADIA TÖRTÉNETÉNEK ISMERTEBB JÁTÉKOSAI 
Tarmo Kink: a Szpartak Moszkvában is megforduló támadó tavaly óta a Győr játékosa
Sergei Pareiko: a válogatott első számú kapusa, évek óta Oroszországban véd, jelenleg a Tom Tomszkban
Konstantin Vassiljev: a nemzeti csapat karmestere, a szlovén Nafta Lendavát erősíti
Nyikita Andrejev: az orosz U19-es válogatottban is játszott, jelenleg az Almería B-csapatában szerepel

SIKEREK EURÓPÁBAN

Az európai kupaporondon két sikeresnek mondható idénye volt a csapatnak. A 2006–2007-es szezonban az UEFA-kupában előbb a finn Hakát, majd a holland Twentét is búcsúztatták, mielőtt a Newcastle jobbnak bizonyult náluk.

Egy évvel ezelőtt a lengyel bajnok Wisla Kraków kiejtésével (idegenben 1–1, otthon 1–0) szereztek örömet szurkolóiknak, ám aztán a Debrecen mindkét mérkőzésen 1–0-ra nyert ellenük, így az Európa-ligában folytatták. No, nem sokáig, mert a Galatasaray ellen nem sok esélyük volt, ám az idegenben elszenvedett 5–0-s vereség után hazai környezetben azért megmutatták (1–1), hogy tudnak jól is játszani.

A MOSTANI SZEZON

A nagyszerű 2009-es év után a jelenlegi évadban nem megy úgy a Levadia szekere, ahogy azt hívei szeretnék. Májusban ugyan sikerült begyűjteni a hatodik Észt Kupa-elsőséget, ám ezután jött egy vereség a nagy rivális Flora Tallinntól, ezen kívül pedig több kisebb csapat ellen is fontos pontokat hullajtott el a csapat.

A gyengébb szereplés mögött az áll, hogy a szezon előtt több kulcsjátékos is távozott (Vitali Gussev Romániába, Sander Puri Görögországba, Tihhon Sisov Azerbajdzsánba, Indrek
Zelinski és Kristian Marmor pedig visszavonult), így a keret jelentősen fiatalabb, de egyben rutintalanabb is lett.

A vezetőedző azonban maradt. Igor Prins 2003 óta szolgálja a klubot, sokáig másodedző volt, mígnem 2008-ban az akkori vezetőedző, Tarmo Rüütli átült a válogatott kispadjára, így Prins vette át a helyét a Levadiánál.

A Loki kupaellenfele jelenleg hat ponttal vezeti az észt bajnokságot, ám a második helyen álló Flora három meccsel kevesebbet játszott.

 

AKIKRE ÉRDEMES FIGYELNI 
Konstantin Nahk a Levadia csapatkapitánya, egyben legtapasztaltabb játékosa. Már akkor a klubot erősítette, amikor az 1999-ben az első idényét töltötte az élvonalban (Meistriliiga). Rövidebb időre megfordult Fehéroroszországban és Finnországban is, ám így is a Levadia emblematikus figurája. Megbízható középpályás, a pontrúgások elvégzése többnyire az ő privilégiuma, és bár már 35 éves, a haja pedig őszbe fordul, még mindig az együttes egyik meghatározó játékosa.
A 191 cm magas csatár, Tarmo Neemelo öt éve az azóta megszűnt TVMK Tallinn színeiben 33 mérkőzésen 41 gólt szerzett. Nem csoda, hogy külföldön (Belgium, Svédország, Finnország) is kipróbálhatta magát. Észtországba 2009-ben tért vissza, jelenleg hazája bajnokságának egyik legjobb csatára. Remekül fejel, jól tartja a labdát, társait is sokszor képes helyzetbe hozni, azt viszont nem lehet állítani, hogy a legtechnikásabb labdarúgók közé tartozik.
Sergei Lepmets még csak 23 éves, de már most nagyszerű kapus. A mostani szezonban vált alapemberré, előtte a tartalékokat erősítette. 190 cm-re nőtt, nem jön zavarba a magas labdáktól, de egy az egyben is képes bravúrokra. Korából és személyiségéből adódóan azonban képes az edzője ősz hajszálait gyarapító megoldásokra is.
Nála is fiatalabb Igor Morozov. A tehetséges középső védő 21 éves, a Levadiában nevelkedett, és 19 esztendős kora a kezdő tizenegy tagja. Felkészülési mérkőzéseken már a válogatottban is bizonyíthatott.
Felipe Nunes személyében nemrég brazil játékossal erősödött a Levadia. A 29 éves játékos korábban éveket töltött az ugyancsak észt JK Nömme Kaljuban. Technikás, kreatív labdarúgó, aki leginkább csatárként találja fel magát, de a támadók mögött és a szélen sem jön zavarba. A fegyelem azonban nem az erőssége – a pályán és azon kívül sem –, a Kaljutól éppen emiatt kellett eljönnie. Szombaton két góllal debütált a Levadiában a Tulevik Viljandi elleni találkozón.
ÉS MÉG NÉHÁNYAN:
Vitali Leitan: rutinos szélső, a fontos gólok mestere
Deniss Malov: Konstantin Nahk mellett játszik a középpályán
Tomi Saarelma: finn szélső
Andero Pebre: fiatal, alacsony támadó
Eino Puri: fiatal, több poszton is bevethető játékos, tavaly gólt szerzett a Galarasaray ellen
Taijo Teniste: ifjú szélsőhátvéd, aki a támadásokat is segíti
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik