8-as mez – Somogyi Zsolt jegyzete

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2021.07.20. 23:12

Az kérdés, Ryan Mmaee tudja-e, kicsoda Nyilasi Tibor, mindenesetre úgy tűnt kedd este, érzi, hogy ha valaki a Ferencváros 8-as számú mezét felveszi, villantania kell valamit. A kameruni édesapától, marokkói édesanyától Belgiumban született támadó tudhatta, hova érkezik a ciprusi AEL-ből: bátyja, Samy már a klub tagjaként várta. Nos, a kisebbik Mmaee remekül kezdte a mérkőzést, előbb Olekszandr Zubkovnak adott ragyogó passzt (az ukrán elkapkodta, még keresi a formáját), majd egy látványos csel után Myrto Uzunit szolgálta ki, és máris vezetett a Fradi.

Persze lehet azon nyafogni, hogy nem volt magyar mezőnyjátékos a rekordbajnok kezdőjében, de aligha van értelme – ha évtizedeken át megszokott volt, hogy az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeztek hazánk legjobbjai az Üllői útra (ha már szóba került: Nyilasi Tibor történetesen nem messziről, Kelenföldről). Tudomásul kell vennie mindenkinek, az FTC nem nevelőegyesület, magyar bajnokként immár azt várja tőle mindenki, hogy jusson be a csoportkörbe – a BL álom, ez kimondható, de az Európa-liga főtáblája elérhető a következő néhány évben.

Míg ezen merengtünk, Tokmac Nguen növelte az előnyt, és róla, az újabb fontos gólt szerző Myrto Uzuniról és persze a Mmaee testvérekről az juthat eszünkbe, immár a kiválasztás – futballban használt kifejezéssel élve: scout – területén is nagyot lépett előre a Fradi. Mert igaz, kell a jó edző, a biztos háttér, a jól szervezett klub, szükség van a múzeumra, a mezeket áruló üzletre, a minőségi edzőközpontra, de mindez ablakon kidobott pénz, ha nem a klub céljainak megfelelő labdarúgót találnak a sportvezetők (illik megemlíteni a korábbi 59-szeres válogatott Hajnal Tamás nevét, aki sportigazgatóként főszerepet vállal ebben a munkában).

A feladat ugyanis nem könnyű: világsztárokra nincs esély, használhatatlan labdarúgókat meg a szomszédom is tudna venni: azokat a nemzetközi porondon is minőséginek számító labdarúgókat kell megtalálni, akiknek a Fradi szakmai előrelépés, de nemcsak a vonzó anyagiak miatt fogadják el az ajánlatot, hanem képesek sikerre vezetni a zöldeket. Tavaly Tokmac Nguen, idén Myrto Uzuni tűnik húzóembernek, persze tudjuk, hogy a Slavia elleni összecsapás (ha szabad ennyire előretekinteni) lesz az igazi vizsga, de bárhogy is alakul a ferencvárosi nyár és majd az ősz, jó látni, hogy az építkezést végre szakemberek vezénylik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik