Olyat tett a City, amire a BL történetében még nem volt példa

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.02.14. 10:42
Kevin De Bruyne parádézott Koppenhágában (Fotó: Getty Images)
Mint ismert, idegenbeli sikerekkel kezdődött a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntője, hiszen a címvédő Manchester City 3–1-re nyert Koppenhágában, míg a rekordgyőztes Real Madrid 1–0-ra győzött az RB Leipzig otthonában.

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
FC KÖBENHAVN (dán)–MANCHESTER CITY (angol) 1–3 (1–2)
Gólszerző: Mattsson (34.), ill. De Bruyne (11.), Bernardo Silva (45+1.), Foden (90+3.)

A Manchester City a sérüléséből nemrég visszatért Kevin De Bruyne vezérletével nyert 3–1-re Dániában, a belga játékmester ugyanis egy góllal és két gólpasszal vette ki a részét a győzelemből.

A 32 éves belgát nem véletlenül választották meg a koppenhágai meccs legjobbjának, de az előzmények alapján várható volt, hogy gólt szerez, hiszen De Bruyne legutóbbi tíz BL-gólját – Bernardo Silvához hasonlóan – az egyenes kieséses szakaszban érte el – ilyenre korábban csak Karim Benzema volt képes, aki 2022 márciusa és 2023 áprilisa között 14 gólt szerzett az egyenes kieséses szakaszban, miközben a csoportkörben nem talált be.

De Bruyne a 2019–2020-as idény óta a negyedik olyan labdarúgó lett ugyancsak Benzema (17), Erling Haaland (13) és Robert Lewandowski (11) után, aki elérte a tíz gólt az egyenes kieséses szakaszban.

A belga bomba formában tért vissza sérüléséből, 2024-ben már két gólt szerzett hat gólpassz mellett, ezzel ő a leggólerősebb Premier League-játékos minden sorozatot figyelembe véve, ráadásul legutóbbi 20 egyenes kieséses BL-meccsén 20 gólban vállalt szerepet. De Bruynével harmadszor fordult elő, hogy egy meccsen három gólhoz járuljon hozzá: ezt megelőzően 2020-ban és 2022-ben a Real Madrid ellen.

A másik sérülésből nemrég visszatért City-játékos, a kapus, Ederson már kevésbé volt magabiztos, ugyanakkor az elmúlt három évben a Premier League-ben és a Bajnokok Ligájában ez csak a második gólhoz vezető hibája volt a brazilnak, az előzőt több mint egy éve, 2023 januárjában, a Tottenham ellen követte el.

A City címvédőként is menetel a Bajnokok Ligájában. Nekik volt a legtöbb labdaérintésük (320) az ellenfél tizenhatosán belül, ők próbálkoztak a legtöbb lövéssel (159) és kaput eltaláló lövéssel (67), nekik volt a legtöbb nagy helyzetük (36), a legtöbb góljuk (21) és a várható gólok száma is náluk a legmagasabb, 20.73. Ennek tetejébe Rodriék legutóbbi kilenc meccsüket megnyerték a sorozatban, ez pedig a leghosszabb ilyen széria egy angol csapattól, ráadásul a Bajnokok Ligája történetében a Manchester City az első csapat, amely zsinórban hét meccsén legalább három gólt szerzett.

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
RB Leipzig (német)–Real Madrid (spanyol) 0–1 (0–0)
Gólszerző: Brahim Díaz (49.)

Bár a győztes gólt Brahim Díaz lőtte, a Real Madrid sikeréhez talán ennél is többet tett hozzá Andrij Lunyin. Az ukrán a Real Madrid második olyan kapusa a 2003–2004-es idény óta, aki legalább kilenc védést mutatott be, csapata pedig nem kapott gólt – ilyenre csak a Liverpool elleni 2022-es  fináléban Thibaut Courtois volt képes. Lunyin teljesítményét jelzi az is, hogy az RB Leipzig 2.19-es várható gól (xG) ellenére nem tudta bevenni a madridi kaput.

Ha már kapott gól nélküli meccsek: a Leipzig a legutóbbi 13 hazai BL-meccsén egyaránt kapott gólt, míg a Real Madrid a legutóbbi hat meccsét megnyerte a sorozatban. A mostani győzelmi széria a csapat második leghosszabb ilyen menetelése a 2014 áprilisa és 2015 februárja közötti időszak után, amikor a „királyiak” 10 meccset nyertek meg egymás után. A 2014–2015-ös idény óta pedig most fordult elő először a rekordgyőztessel, hogy első négy idegenbeli meccsét megnyerte.

+1

23 évesen és 261 naposan Phil Foden a legfiatalabb angol labdarúgó, aki 50 Bajnokok Ligája-mérkőzésen lépett pályára, s a 25. angol, aki elérte ezt a mérföldkövet. Ezzel szemben a Real Madridot erősítő Vinícius Júnior 23 éves és 216 naposan az ötödik legfiatalabb játékos, aki 50 BL-meccsen kapott lehetőséget.


+2

Nem csak Vinícius és Foden ért el jeles mérföldkövet kedden, Rodrygo ugyanis minden sorozatot figyelembe véve 200. mérkőzését játszotta a Real Madrid színeiben, ez alatt 50 gólt szerzett és 36 gólpasszt adott.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik